Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο της πρότασης, που κατέθεσε πρόσφατα εγγράφως σε όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας.
Η πρόταση, που συνιστά τη δημιουργία σχολείου τουρισμού με έδρα τον Βόλο και εμβέλεια σε όλη τη Θεσσαλία, κοινοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Υπουργείο Τουρισμού, την Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και τις λοιπές Ενώσεις Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων.
Στόχος και προτροπή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού δεν είναι η δημιουργία ενός νέου εκπαιδευτικού ιδρύματος με στατική μορφή, αλλά αντίθετα η θεσμοθέτηση ενός κύκλου μαθημάτων, μιας ευέλικτης δηλαδή δράσης, που θα εξακτινωθεί σε όλες της κομβικές περιοχές της Θεσσαλίας, με έδρα τον Βόλο. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση προτείνονται η αναβάθμιση και η ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας, μέσα από δράσεις που «έχουν ως γνώρισμα τη διαφορετικότητα και την καινοτομία».
Η αναπτυξιακή δυναμική της Μαγνησίας και της ευρύτερης Θεσσαλίας είναι δεδομένη και στο πλαίσιο αυτό η διεύθυνση της ΠΥΤ Θεσσαλίας, που εδρεύει στον Βόλο, προτείνει την ενίσχυση της κατάρτισης και του γνωστικού πεδίου του ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.
Αναλύοντας την έννοια του τουριστικού σχολείου, ο προϊστάμενος της ΠΥΤ Θεσσαλίας Δημήτρης Τριανταφύλλου υπογραμμίζει ότι «δεν φέρει την έννοια της δημιουργίας και λειτουργίας ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, αλλά τη διεξαγωγή θεματικού κύκλου με κοινή συνιστώσα το τουριστικό αντικείμενο και τη μετάδοση γνώσης στους επαγγελματίες του κλάδου από έμπειρους εκπαιδευτές».
Τουριστική θεματολογία
«Το προτεινόμενο σχολείο τουρισμού θα έρθει να εμπνεύσει επαγγελματίες, να προσελκύσει δυναμικούς και έμπειρους ομιλητές, οι οποίοι θα έχουν τη βούληση να μεταδώσουν στο κοινό σαφείς και επικαιροποιημένες γνώσεις, που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του τουριστικού τοπίου» αναφέρει από την πλευρά του ο Νικόλαος Σαρούκος προϊστάμενος τμήματος επιθεωρήσεων, ελέγχου και τουριστικής ανάπτυξης της ΠΥΤ Θεσσαλίας.
Προτεινόμενες περίοδοι διεξαγωγής είναι μεταξύ τέλους Οκτωβρίου και τέλους Νοεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της θερινής σεζόν, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθήσουν τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού τα μαθήματα.
Ενδεικτική θεματολογία που εντάσσεται στη φιλοσοφία του τουριστικού σχολείου είναι η διαχείριση παραπόνων και «δύστροπου» πελάτη, η εισαγωγή τοπικών προϊόντων και τοπικών συνταγών στο εδεσματολόγιο τουριστικών καταλυμάτων, ζητήματα συμπεριφοράς, ενδυματολογικού κώδικα, εμφάνισης υπαλλήλων πρώτης γραμμής, η σημαντικότητα πιστοποίησης ελληνικού πρωινού για τα τουριστικά καταλύματα και άλλα ζητήματα, που άπτονται του τουριστικού προϊόντος.
Η πρόταση αφορά σε όλους τους κλάδους του τουρισμού, ξενοδόχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, τους αυτοδιοικητικούς φορείς και κάθε ακόμη ενδιαφερόμενο.
Γλυκερία Υδραίου (Ταχυδρόμος)