Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, που ελέγχει σήμερα το ΤΧΣ, υπέβαλε το private equity fund ΙΟΝ Group, που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνολογίας. Πρόκειται για fund με έδρα την Ιταλία, επικεφαλής του οποίου είναι ο Andrea Pignataro, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βολιδοσκοπεί την Τράπεζα Πειραιώς εδώ και καιρό και για τον λόγο αυτό επισκέφθηκε την Αθήνα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος υπεβλήθη έπειτα από επαφές που πραγματοποίησε ο επικεφαλής του με στελέχη της κυβέρνησης, πηγές της οποίας χαρακτηρίζουν το σχετικό ενδιαφέρον ως «σοβαρό», καθώς ο όμιλος ΙΟΝ έχοντας υλοποιήσει σειρά εξαγορών με αιχμή τον τομέα του fintech, επιδιώκει να αποκτήσει τραπεζική άδεια για να επεκταθεί στον κλάδο και να αναπτύξει τις εργασίες του στα Βαλκάνια.
Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε επίσημα προς το ΤΧΣ το περασμένο Σαββατοκύριακο μέσω επιστολής και, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδεύθηκε με οικονομική προσφορά στο ποσό του 1,34 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με premium σε σχέση με την τιμή της τράπεζας. Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε χθες στο 1,202 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 4,52%. Το συνολικό προσφερόμενο τίμημα για το 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται στα 452,4 εκατ. ευρώ.
Ο ιταλικός όμιλος φέρεται να έχει υπό διαχείριση συμμετοχές αξίας 16 δισ. ευρώ, μέσα από εξαγορές συνολικά 32 εταιρειών που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια με έμφαση τις εταιρείες τεχνολογίας.
Το ενδιαφέρον του ομίλου ION εκδηλώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για τον καθορισμό της πολιτικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Οπως είναι γνωστό, το Ταμείο έχει προσλάβει ως σύμβουλο τη Rothschild, η οποία και αναμένεται να συντάξει την έκθεση αποεπένδυσης έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, όπως εξηγούν στην αρμόδιες πηγές, το Ταμείο δεν πρόκειται να ανοίξει το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς, αναμένοντας τη σχετική έκθεση που θα προσδιορίζει τις επιλογές βάσει των οποίων θα γίνει η αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες στις οποίες έχει συμμετοχή. Αυτό προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση του Ταμείου στην οποία σημειώνεται ότι «οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος λαμβάνει θα πρέπει να αξιολογείται σε πλήρη συμμόρφωση με τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία όταν οριστικοποιηθεί θα υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη της προηγούμενης σύμφωνης γνώμης του».
Σήμερα, το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 40,3% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank, 1,4% στη Eurobank και 62,93% στην Attica Bank.
Ζητούμενο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστική διαδικασία, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής ανταγωνιστικής προσφοράς. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό θα εξειδικευθεί μέσα από την έκθεση της Rothschild, η οποία, όπως προβλέπει ο νόμος, θα περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών που κατέχει το Ταμείο, καθώς και τις ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα.
Θα ακολουθήσει η επιλογή του συμβούλου διάθεσης, η οποία έχει γίνει ήδη για την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας με τον ορισμό της Goldman Sachs, που θα καθορίσει τις προϋποθέσεις, τον τρόπο διάθεσης των μετοχών και το χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Εθνικής η διαδικασία για την επιλογή συμβούλου διάθεσης κινήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει υποβάλει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας Public Investment Fund για την απόκτηση του 20% της τράπεζας. Οι συζητήσεις με το ΤΧΣ έχουν λάβει χαρακτήρα αποκλειστικότητας, με το Ταμείο να έχει αναλάβει τη δέσμευση έως τα τέλη Νοεμβρίου να μη διεξαγάγει αντίστοιχες –επίσημες τουλάχιστον– συζητήσεις με άλλον ενδιαφερόμενο. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η Goldman Sachs μπορεί να λειτουργήσει ως σύμβουλος διάθεσης και για την Τράπεζα Πειραιώς με αφορμή το ενδιαφέρον που εκδήλωσε το ΙΟΝ Group.
Ευγενία Τζώρτζη, Καθημερινή