Τα λοίσθια πνέει η εταιρεία πληροφορικής Altec. Στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσαν χθες στο προσωπικό της ότι η επιχείρηση αδυνατεί να καταβάλει μισθούς και εισφορές και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οδηγείται σε οριστικό λουκέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύθηκαν καθώς κάποια (ή κάποιες) από τις πιστώτριες τράπεζες έχει καταγγείλει τα δάνεια της επιχείρησης.
Πηγές προσκείμενες στην επιχείρηση αναφέρουν ότι η Altec πλέον δεν διαθέτει διοίκηση, καθώς η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, διορισμένη από την πλευρά των τραπεζών, έχει παραιτηθεί. Εργαζόμενοι της εταιρείας βρίσκονται σε στάση αναμονής και αναφέρονται στο ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης, προκειμένου να διασωθούν οι περίπου 80 θέσεις εργασίας της εταιρείας.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για πιθανή εφαρμογή του μοντέλου της Creta Farms, όπου τράπεζες και διοίκηση θα συμφωνήσουν σε μια στρατηγική επίλυσης του θέματος του υπέρογκου χρέους της εταιρείας. Ο όμιλος Altec οφείλει πάνω 50 εκατ. ευρώ στις πιστώτριες τράπεζες και το χρέος αυτό δεν είναι βιώσιμο, με δεδομένα μάλιστα τα πενιχρά έσοδα της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται ότι το 2017 οι τράπεζες συμφώνησαν στην πώληση της θυγατρικής της εταιρείας Unisoft στη Soft One. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τελικά στις αρχές του 2019 μειώνοντας σημαντικά τις τραπεζικές οφειλές του ομίλου Altec.
Ο όμιλος το 2017, σύμφωνα με τις επαναδιατυπωμένες οικονομικές καταστάσεις, είχε έσοδα 12,8 εκατ. ευρώ και κέρδη ύψους 9,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη αυτά ωστόσο ήταν λογιστικά και αφορούσαν χρηματοοικονομικά έσοδα από την πώληση της Unisoft.
Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ο όμιλος είχε έσοδα της τάξης των 7 εκατ. ευρώ και ζημίες, οι οποίες δεν προσδιορίζονται. Η εταιρεία πάντως φέρεται ότι πέρυσι, για πρώτη φορά έπειτα από 11 έτη, είχε λειτουργικά κέρδη ύψους 200.000 ευρώ.
Πάντως αν μπει λουκέτο στην Altec, θα τεθούν σε μεγάλο ρίσκο κρίσιμα έργα πληροφορικής του δημόσιου τομέα. Μεταξύ αυτών είναι το «Πόθεν Εσχες» του υπ. Δικαιοσύνης, το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης», το σύστημα του Μητρώου Πολιτών στο υπουργείο Εσωτερικών, το σύστημα παρακολούθησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (e-ΠΔΕ) στο υπουργείο Οικονομικών κ.ά. Η Altec, μετά την πώληση της Unisoft εστιάζεται αποκλειστικά στον δημόσιο τομέα, προσφέροντας υπηρεσίες ανάπτυξης έργων πληροφορικής.
Ο όμιλος Altec βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τραπεζών από το 2009, όταν μέσω κεφαλαιοποίησης χρεών απέκτησαν το 37% των μετοχών της μητρικής επιχείρησης. Στη συνέχεια η συμμετοχή των πιστωτριών τραπεζών αυξήθηκε και το 2016 η ελεγχόμενη διοίκηση της εταιρείας από τις τράπεζες, κατέθεσε αίτημα εκκαθάρισης της επιχείρησης εν λειτουργία (άρθρο 106ια, ν. 3588/2007). Η μετοχή της Altec, η τιμή της οποίας το 1999 μεσουρανούσε στο Χ.Α., τέθηκε σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης στο τέλος του 2015.
Τελικά τον περασμένο Νοέμβριο, το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε τη διαγραφή της συγκεκριμένης μετοχής από το ταμπλό μαζί με άλλες 11 μετοχές.
Βαγγέλης Μανδραβέλης Καθημερινή