Τέλος στη συζήτηση του «τι θα γίνει µετά το 2032» µε το ελληνικό χρέος, όταν και ξεκινάει η πληρωµή των τόκων του δεύτερου µνηµονίου –κάτι που συχνά - πυκνά έχει τεθεί ως ανησυχία από κάποιους, έστω κι αν στην πραγµατικότητα δεν τίθεται τέτοιο θέµα–, βάζει µε µια κίνηση η κυβέρνηση χάρη και στην εξαιρετική διαχείριση του Ο∆∆ΗΧ, αλλάζοντας εντελώς την πολιτική γύρω από το χρέος.

Ετσι, το 2025 αναµένεται να αποπληρωθούν πρόωρα τουλάχιστον 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλύπτουν, αναλογικά, µέρος των συνολικών δόσεων των διµερών δανείων (GLF) που αφορούν το διάστηµα 2033 έως 2042, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Bloomberg, µε το ελληνικό ∆ηµόσιο να σχεδιάζει να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική και στη συνέχεια.

Η πρόωρη αποπληρωµή δόσεων των GLF είναι µια οδός την οποία ακολουθεί ο Ο∆∆ΗΧ τα τελευταία χρόνια, µε στόχο τη µείωση του ελληνικού χρέους και σε ονοµαστικούς όρους. Φέτος έχει προγραµµατιστεί να αποπληρωθούν νωρίτερα οι δόσεις των ετών 2026, 2027 και 2028, συνολικού ύψους 7,93 δισ. ευρώ, στις 13 ∆εκεµβρίου. Είναι η τρίτη πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωµή δανείων των GLF το 2023 και το 2022.

Σηµειώνεται πως τα διµερή δάνεια έχουν επιτόκιο Euribor 3 µηνών συν 50 µονάδες βάσης. ∆ηλαδή αυτή τη στιγµή το επιτόκιο είναι στο 3,498%, καθώς το Euribor 3µήνου διαµορφώνεται σήµερα στο 2,998%. Επειτα από τις πληρωµές και τις πρόωρες πληρωµές των προηγούµενων ετών, το υπόλοιπο των διµερών δανείων διαµορφώνεται στα 39,54 δισ. ευρώ, ενώ µετά την τριπλή φετινή προεξόφληση θα υποχωρήσει στα 31,6 δισ. ευρώ. Το διαφορετικό σε σχέση µε τις προηγούµενες αποπληρωµές είναι πως φέτος θα γίνουν µε χρήση του «σκληρού µαξιλαριού» (το γνωστό cash buffer) των 15,697 δισ. ευρώ, το οποίο και είναι µέρος των ταµειακών διαθεσίµων του ελληνικού ∆ηµοσίου που σήµερα διαµορφώνονται στα 47 δισ. ευρώ περίπου. Ειδικότερα, τα 5 δισ. ευρώ της τριπλής αποπληρωµής θα πληρωθούν από το cash buffer και τα υπόλοιπα 2,95 δισ. ευρώ από τα «ελεύθερα» ταµειακά διαθέσιµα.

Η συµφωνία µε τον ESM είναι το ποσό των 15,697 δισ. ευρώ να διατεθεί ισόποσα σε ορίζοντα τριών ετών για τη µείωση του χρέους (χωρίς δέσµευση για ποιο µέρος του χρέους ή ποια δόση αποπληρώνεται) ξεκινώντας από φέτος, µια κίνηση που θα επαναληφθεί και τα επόµενα δύο έτη.

Συνεπώς, το οικονοµικό επιτελείο σχεδιάζει από το επόµενο έτος να αρχίσουν να αποπληρώνονται οι µακρύτερες λήξεις των GLF, αν και δεν αποκλείεται να διατεθεί πρόσθετο ποσό ώστε να αποπληρωθούν και νωρίτερες λήξεις (του 2029-2032). Ουσιαστικά, µε τα 5,3 δισ. ευρώ που θα διατεθούν το 2025 δεν θα αποπληρωθούν δόσεις συγκεκριµένων ετών, αλλά το ποσό αυτό θα µοιραστεί αναλογικά (pro rata) στο σύνολο των 21 δισ. ευρώ που διαµορφώνονται οι δόσεις των GLF τη δεκαετία 2033-2042. ∆εν αποκλείεται µάλιστα το ποσό να «ανέβει» στα 7,93 δισ. ευρώ. Συνεπώς, άµεσα το ελληνικό χρέος από το 2033 και µετά θα µειωθεί κατά 5 έως και 8 δισ. ευρώ περίπου.

Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα τόσο µακροπρόθεσµο χρέος και φυσικά το διάστηµα του οποίου οι δόσεις επιλέγονται να αποπληρωθούν δεν είναι καθόλου τυχαίο. Οπως αναφέρουν πηγές στην «Καθημερινή», στόχος είναι να δοθεί ένα µήνυµα ότι η Ελλάδα όχι µόνο στο κοντινό µέλλον, αλλά και στο µακρινό διαβεβαιώνει ότι θα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Ετσι γίνεται προσπάθεια να µπει ένα τέλος στις συζητήσεις για το τι θα συµβεί το 2032, δείχνοντας µε απτό τρόπο πως η χώρα ήδη λαµβάνει µέτρα ώστε η οµαλότητα στην οποία έχει επιστρέψει θα διατηρηθεί.

Ελευθερία Κουρταλή, Καθημερινή