Από το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου αναμένεται να ξεκινήσουν οι «πράσινες» παρεμβάσεις, όπως στην ανακύκλωση, στην εξοικονόμηση χαρτιού στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για το οικολογικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η πρυτανική αρχή ήδη βρίσκεται σε έναν σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την τοποθέτηση λαμπτήρων αλλά και πάνελ για την εξοικονόμηση σε ηλεκτρική ενέργεια.
Το σχέδιο της πρυτανικής αρχής περιλαμβάνει να υπάρξει ένα αρχικό κτίριο όπου θα γίνουν οι πράσινες παρεμβάσεις και μετά να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.
Βέβαια είναι κάτι που γίνεται ίσως για πρώτη φορά και απαιτεί συνεργασία και αλλαγή φιλοσοφίας. Εξάλλου στους πανεπιστημιακούς χώρους δύσκολα θα συναντήσει κανείς κάδους ανακύκλωσης.
Η έννοια του αειφορικού Πανεπιστημίου δεν συναντάται εύκολα στην Ελλάδα. Ωστόσο στο εξωτερικό είναι κάτι συνηθισμένο και οι διοικούντες ενεργούν για την διάχυση αυτής της αντίληψης που μόνο οφέλη μπορεί να προσδώσει.
Ο αντιπρύτανης για διοικητικά θέματα κ. Στέφανος Παρασκευόπουλος επισήμανε πως «Στόχος μου είναι να δημιουργήσουμε το «πράσινο», αειφορικό πανεπιστήμιο. Αυτό είχα υποσχεθεί προεκλογικά και σε αυτό στοχεύω μετά και την ανάληψη των καθηκόντων ως αντιπρύτανης διοικητικών θεμάτων. Το εγχείρημα δεν είναι δύσκολο, καθώς «πράσινα» Πανεπιστήμια υπάρχουν και αλλού στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αρχικά με κάποιες απλές κινήσεις, όπως τη μείωση κατανάλωσης χαρτιού, την ανακύκλωση, τη μείωση των πλαστικών. Για παράδειγμα μπορούν να τοποθετηθούν ψύκτες, ώστε οι φοιτητές να γεμίζουν τα μπουκάλια τους με νερό. Στόχος είναι η μείωση της ενέργειας, με την αντικατάσταση των λαμπτήρων, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κάποια κτίρια, όπου μπορούν να μπουν, όπως στη στέγη της Γεωπονικής. Το στοίχημά μας είναι να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα σε αυτά τα κτίρια. Και υπάρχουν σύγχρονα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα ζητάμε και τη συνδρομή της Περιφέρειας στο πλαίσιο της ευρύτερης συνέργειας. Επίσης ένας άλλος στόχος είναι να «πρασινίσουν» τα προγράμματα σπουδών με μαθήματα οικολογίας».
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των δράσεων τόνισε πως υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για την τοποθέτηση λαμπτήρων και πάνελ για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Παρασκευόπουλος δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία και τον εθελοντισμό των φοιτητών για αυτό το εγχείρημα που αποτελούν και την πιο πολυπληθή ομάδα η οποία βρίσκεται καθημερινά στο Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές μπορούν να αναλάβουν εθελοντικές δράσεις, ενώ και το διοικητικό προσωπικό θα πρέπει να ενημερωθεί.
Ο αντιπρύτανης υπογράμμισε πως «για όλες αυτές τις παρεμβάσεις χρειάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο που αυτή την περίοδο το ετοιμάζουμε με άλλους συναδέλφους και μέχρι τέλος του χρόνου θα το έχουμε έτοιμο.
Το πανεπιστήμιο μόνο οφέλη θα έχει, αν στραφεί στα πιο οικολογικά ζητήματα και πρακτικές. Μεταξύ άλλων θα μπορεί να ενταχθεί σε ένα κλαμπ ευρωπαϊκών οικολογικών Πανεπιστημίων και να διεκδικήσει πόρους από χρηματοδοτικά προγράμματα».
Μάλιστα στους στόχους του Πανεπιστημίου είναι και η καθιέρωση σήματος ποιότητας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
Θεσσαλία