Σε δύο δόσεις και με ακόμη περισσότερες ταχύτητες θα λειτουργήσει όπως όλα δείχνουν ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, κ.α. Μπορεί, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού να έκλεισε, απ’ ότι φαίνεται όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Και μια από αυτές τις λεπτομέρειες είναι πως θα αντιμετωπιστούν τελικά οι "μικροοφειλέτες". Θέμα για το υπήρχε διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών ενώ ενστάσεις είχαν εγείρει και οι τράπεζες οι οποίες θεωρούν πως ο πήχης των 20.000 ευρώ (σ.σ. δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό με βάση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας έχει μια επιχείρηση εφόσον το ύψος των συνολικών προς ρύθμιση οφειλών της ξεπερνά τις 20.000 ευρώ), είναι πολύ χαμηλός.
Από τη διαπραγμάτευση προκύπτει πως ο πήχης των 20.000 ευρώ διατηρείται. Ωστόσο μπαίνει μια νέα παράμετρος στην εξίσωση η οποία βάζει στην "γκρίζα ζώνη" περισσότερες από 100.000, κατά βάση μικρομεσαίες, επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις το ύψος των συνολικών προς ρύθμιση οφειλών των οποίων ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, ωστόσο, οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ, θα εξετάζονται μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος.
Δηλαδή οι επιχειρήσεις, που έχουν συνολικές προς ρύθμιση οφειλές μεταξύ 20.000-50.000 ευρώ θα καταθέτουν την αίτησή τους σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και η βιωσιμότητα τους θα κρίνεται με βάση αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης ενώ δεν θα παρεμβαίνει συντονιστής στην όλη διαδικασία.
Σύμφωνα με Κυβερνητική πηγή μέσω αυτής της αυτοματοποιημένης διαδικασίας, δεν θα υπάρχει συντονιστής (με βάση το υπάρχον σ/ν ο ρόλος του ήταν κομβικός για τον συντονισμό της όλης διαδικασίας, του οφειλέτη και των πιστωτών) και όλα θα γίνονται μέσω computer για να μην επιβαρυνθεί η διαδικασία.
Μπορεί η διαδικασία να μην επιβαρυνθεί, αφού οι αιτήσεις μικροοφειλετών θα εξεταστούν, αν εξεταστούν και το αυτοματοποιημένο σύστημα δεν τις "πετάξει” έξω, η ουσία είναι ότι "κουρεύονται” οι προσδοκίες για μαζικές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων κυρίως μικρομεσαίων.
Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Το συγκεκριμένο αυτοματοποιημένο σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει αργότερα από τη βασική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.), στην οποία θα "πέσουν" οι αιτήσεις για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις, αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, δηλαδή μέσα στο Καλοκαίρι.
Τι συμφωνήθηκε για τα χρέη προς το Δημόσιο
Σε ό,τι αφορά στα χρέη προς το Δημόσιο, η λύση, στην οποία συμφώνησαν οι Θεσμοί με την ελληνική πλευρά, είναι το "ξεφούσκωμα” των προστίμων και των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Σύμφωνα με το σενάριο της ελληνικής πλευράς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων σε πρόστιμα και προσαυξήσεις των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο θα μπορούν να μειωθούν έως 95%. Βέβαια το "κούρεμα” αφορά μόνο τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και όχι το κεφάλαιο. Μια ακόμη αλλαγή, που έχει σχέση με την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, είναι το ύψος των δόσεων, οι οποίες "κλειδώνουν” στις 120.
Δύο - τρεις ακόμη αλλαγές, οι οποίες ακόμη δεν έχουν "κλειδώσει” είναι η ρήτρα που υπάρχει στο σχέδιο νόμου για μη υπαγωγή στον μηχανισμό επιχειρήσεων στην περίπτωση που οι οφειλές ενός μόνο πιστωτή υπερβαίνουν το 85% αλλά και ο κανόνας της μιας θετικής χρήσης την τελευταία τριετία. Δύο θέματα στα οποία αναμένεται να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις με βάση τα σχόλια που έγιναν από επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης.
Αλεξάνδρα Γκίτση Capital.gr