Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας στην προσπάθεια να βγει από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, που οδήγησε στην απώλεια του 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία.
Το "βάρος" της ευθύνης πέφτει στους Έλληνες επιχειρηματίες – μικρών, μεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων – που επιβίωσαν από την κρίση και κάποιοι, με διάφορους τρόπους, κατάφεραν ακόμη και να κάνουν τις εταιρείες τους να ευημερήσουν. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εταιρειών στη χώρα μας, που με εξωστρέφεια, καινοτομία και σκληρή δουλειά, κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να επεκταθούν τα χρόνια της κρίσης.
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται για τρίτη χρονιά από την Πέμπτη 1η Μαρτίου έως την Κυριακή 4 Μαρτίου, θα εκπροσωπηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι από ένα μεγάλο φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας και από τους πιο παραγωγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, η βιομηχανία, τα φάρμακα κ.ά.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, ο Πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Πρόεδρος του Ομίλου Φουρλή, Βασίλης Φουρλής, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Pharmathen, Νέλλυ Κάτσου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Τζώρτζης, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Τσιμέντα – Ηρακλής, Γιώργος Μίχος, ο Πρόεδρος της APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Τιτάνα, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης, είναι μερικοί μόνο από τους εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών που θα παρουσιάσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας εννέα χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης και πάνω από δύο χρόνια μετά την επιβολή των περιορισμών κεφαλαίων στις τραπεζικές συναλλαγές.
Με όπλο την εξωστρέφεια και την καινοτομία, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου θα μιλήσουν για τα προβλήματα που συναντούν και αποτελούν ανάχωμα στις προσπάθειες για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Ταυτόχρονα, όμως, θα ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της επιχειρηματικότητας, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης σε μία χώρα που έφτασε μεσούσης της κρίσης να καταγράφει ποσοστά ανεργίας τα οποία ξεπέρασαν πριν από μερικά χρόνια το 27% και το 50% στους νέους κάτω των 24 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Στόχος τους – και στόχων όλων μας – είναι να σταματήσει η αιμορραγία νέων επιστημόνων, να σταματήσουν τα καλύτερα μυαλά να φεύγουν για το εξωτερικό αναζητώντας διέξοδο στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.