Με την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη και η σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις περνάει μέσα από την ενίσχυση των συνεργασιών και την περιφερειακή ανάπτυξη, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στη Λάρισα αντιπροσωπείας της διοίκησης και στελεχών του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της CHIPITA Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Κων. Μπίτσιο.
Προχθές το πρόγραμμα επαφών του ΣΕΒ περιλάμβανε επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες ενώ χθες στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας ΣΕΒ-ΣΘΕΒ, το μεσημέρι συνδιοργανώθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΘΕΒ και νωρίς το απόγευμα εκδήλωση για την επενδυτική ανταγωνιστικότητα, τα εμπόδια, τις προϋποθέσεις τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, τις ανάγκες της τοπικής βιομηχανίας και τις αλλαγές στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα δύο μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας του ΣΕΒ με τους περιφερειακούς συνδέσμους και εγκαινιάζοντας την πρώτη κοινή εκδήλωση και συνέντευξη Τύπου, ΣΕΒ και ΣΘΕΒ εστίασαν σε στόχους και επιδιώξεις, ανέδειξαν την αναγκαιότητα προώθηση μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αποκήρυξαν τα φαινόμενα της πλειοδοσίας παροχών από τον πολιτικό κόσμο, ξεκαθάρισαν πως 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων δεν σημαίνει και παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων και συμφώνησαν πως κεντρική προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε ένα ενιαίο σταθερό φορολογικό πλαίσιο, στην άρση επενδυτικών αντικινήτρων με ευθυγράμμιση των φορολογικών πρακτικών της Ε.Ε., στην αναμόρφωση των διαδικασιών ΕΣΠΑ και αναπτυξιακού νόμου και στην απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλης, οι αντιπρόεδροι του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Κων/νος Μπίτσιος, ο αντιπρόεδρος του ΣΘΕΒ Ιωάννης Τσερέπας και ο διευθυντής Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Πολιτικής του ΣΕΒ Γιώργος Ξηρογιάννης, εξέφρασαν τη δυσθυμία τους για την προεκλογική παροχολογία, για την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της πυροδότησης συγκρουσιακών συζητήσεων για την απασχόληση στις επιχειρήσεις για μικροπολιτικές σκοπιμότητας, τονίζοντας με έμφαση πως άλλο είναι η 7ήμερη λειτουργία και άλλο το 5νθήμερο του εργαζομένου και εμφανίστηκαν πεπεισμένοι πως η ανάπτυξη και η σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις περνάει μέσα από την ενίσχυση των συνεργασιών και την περιφερειακή ανάπτυξη.
«Χαιρετίζουμε τη δημοσιονομική ισορροπία αλλά δεν αρκεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχιλλέας Νταβέλλης για να προσθέσει πως «είμαστε εδώ για να δώσουμε το στίγμα της επόμενης ημέρας, με πάταξη της γραφειοκρατίας, ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης, μείωση της φορολογίας». «Είμαστε επιταχυντές των αλλαγών που πρέπει να κάνουμε στη χώρα, τόσο από πλευράς ρυθμιστικού πλαισίου και δημόσιων πολιτικών, όσο και από πλευράς αλλαγών που πρέπει να κάνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία απαιτούν συστηματικό δημόσιο διάλογο, γενναίες παρεμβάσεις και δομικούς μετασχηματισμούς στις δομές της παραγωγής και της κατανάλωσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Τόσο τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης όσο και οι απόψεις που διατυπώθηκαν στην ειδική εκδήλωση με θέμα «Αλλαγές και εξελίξεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων» που ακολούθησε επικεντρώθηκαν στα εξής:
* Η συνεργασία με τους περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους διευρύνεται συνεχώς. Συνενώνονται δυνάμεις, ώστε να πολλαπλασιαστεί το αναπτυξιακό αποτύπωμα της Θεσσαλίας και να καλυφθεί συνολικά το έλλειμμα ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια.
* Η οικονομική ανάπτυξη και σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις περνάει μέσα από την ανάπτυξη της περιφέρειας. Η βιομηχανική ανάκαμψη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την ενεργό παρουσία των επιχειρήσεων της περιφέρειας σε αυτή αλλά και στον κεντρικό δημόσιο διάλογο.
* Η θεσμική συνεργασία του ΣΕΒ με τον ΣΘΕΒ αλλά και τους υπόλοιπους περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους θα περιέχει σειρά κοινών δράσεων και συλλογικών πρωτοβουλιών για την προώθηση της βιομηχανίας, τη διοργάνωση εξειδικευμένων εργαστηρίων σε κάθε περιφέρεια, και την εκπόνηση κοινών προτάσεων για βελτίωση του σχεδιασμού και της υλοποίησης αναπτυξιακών πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων.
* Η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση προϋποθέτει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό υπόδειγμα που θα βασίζεται στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και την αύξηση διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών.
• Επιδιώκουμε δυναμικές επιχειρήσεις μέσα από: Απλοποιημένο και αποτελεσματικό επιχειρηματικό περιβάλλον, προσαρμογή του κράτους και της οικονομίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του διεθνούς ανταγωνισμού, ποιότητα διοίκησης, διαρκή προσαρμογή της παραγωγής και των προϊόντων στις εξελίξεις της τεχνολογίας και διαρκή βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού.
• Η πρόοδος που επιτεύχθηκε κατά τη μακρά περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να συμπληρωθεί από συνολικό εθνικό σχέδιο για όλα τα θέματα (διαδικασίες, εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις, φορολογία, επενδυτικά κίνητρα, κλπ). Χρειάζεται υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για ένα σταθερό και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον με καλούς θεσμούς, ποιοτική εκπαίδευση, παραγωγική ικανότητα και εξωστρέφεια.
• Θετικά βήματα όπως οι πρόσφατες ρυθμίσεις για απλούστευση του «αναπτυξιακού νόμου», υπερ-αποσβέσεις 200% στον ενεργειακό εξοπλισμό, υπερ-εκπτώσεις 150% στις προσλήψεις, υπερ-εκπτώσεις 130% στο R&D, φορολογικές απαλλαγές στην αξιοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας, φοροαπαλλαγές για τη συγκέντρωση κεφαλαίου προς R&D, μείωση φόρου μερισμάτων, κίνητρα για κέντρα κοινών υπηρεσιών, αδειοδότηση επιχειρηματικών πάρκων, εξυγίανση άτυπων συγκεντρώσεων, αιγιαλός, εταιρικοί μετασχηματισμοί, κτλ, πρέπει να συμπληρωθούν από απλοποίηση και εξορθολογισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ομοίως, ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις υιοθετεί κίνητρα (υπερ- και επιταχυνόμενες αποσβέσεις), παρά τη στασιμότητα στη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
• Η Ελλάδα, καθώς παραμένει ουραγός σχεδόν σε όλους τους δείκτες πρέπει να εντατικοποιήσει την αναπτυξιακή προσπάθεια. Το προσδοκώμενο 2% ανάπτυξη δεν επαρκεί. Έχουμε ανάγκη για ανάπτυξη 3-4% για αντιστροφή της οικονομικής κατάστασης μιας χώρας που έχασε 25% του ΑΕΠ της.
* Οι επενδύσεις και ο εξωστρεφής προσανατολισμός είναι άμεσα συνδεμένα με ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 1,9%. Το επενδυτικό κενό των 100 δισ. εμποδίζει την ανάκαμψη, τις νέες θέσεις εργασίας, την αύξηση της μεταποίησης και την προσαρμογή στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Η Ελλάδα χάνει έδαφος ως προς την επενδυτική ανταγωνιστικότητα, φθίνουν οι επενδύσεις σε πάγια (-12.2%) και έχει 45% λιγότερες επενδύσεις σε σχέση με την ΕΕ (στο 20,5% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ).
• «Eνα ρεαλιστικό σενάριο αποκατάστασης του επενδυτικού κενού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 έτη (2025), με ετήσια επέκταση των επενδύσεων στο 15%. Με τις προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2020-23, ο χρόνος κάλυψης υπολογίζεται σε 20 χρόνια. Χρειαζόμαστε γενναίες παρεμβάσεις, μηχανισμούς και κίνητρα ενθάρρυνσης επενδύσεων.
* Δύο είναι βασικοί περιφερειακοί στόχοι: Ο πρώτος σχετίζεται με την αποκατάσταση επενδύσεων σε περιοχές με έντονη παραγωγική δραστηριότητα που έχουν πληγεί δυσανάλογα από την κρίση και ο δεύτερος στόχος με την αποκατάσταση ελλείψεων σε υποδομές ενέργειας και μεταφορών, όπως η ενίσχυση των Οργανωμένων Υποδοχέων Βιομηχανίας, η χωροθέτηση νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοκαύσιμα, το δίκτυο φυσικού αερίου και τον Αχελώο κ.α.
* Η αναπτυξιακή ατζέντα της Θεσσαλίας αποτυπώνεται σε έξι άξονες: Στη δημιουργία ισχυρών περιφερειακών πόλων, στις πολιτικές ανάπτυξης των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, στη χρηματοδότηση, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ, στην κάλυψη κρίσιμων δεξιοτήτων και στη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων των τοπικών επιχειρήσεων.
* Στον ρόλο της Περιφερειακής Βιομηχανίας στην ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Γιάννης Τσερέπας, λέγοντας πως «ο τομέας της μεταποίησης είναι η καρδιά κάθε σύγχρονης οικονομίας. Χωρίς επενδύσεις δεν έχουμε καμία ελπίδα ανάπτυξης. Οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Οι θεσμικοί φορείς πρέπει να μείνουν ενωμένοι. Η ανάπτυξη είναι καθαρά δικό μας σχέδιο».
Γιώργος Νούλης Ελευθερία