
Μπορεί η ελληνική οικονομία να ανακάμπτει, αλλά ένας επίμονος «βραχνάς» συνεχίζει να βαραίνει την αγορά: τα χρήματα που το κράτος οφείλει σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, είτε με τη μορφή απλήρωτων υποχρεώσεων είτε ως επιστροφές φόρων που καθυστερούν.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον Φεβρουάριο, ο συνολικός «λογαριασμός» των χρεών του δημοσίου στην αγορά αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 3,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.
«Μαύρη Τρύπα» τα Νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία
Η «ακτινογραφία» των κρατικών χρεών, με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου, δείχνει πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (δηλαδή τα άμεσα χρέη ολόκληρου του δημοσίου τα οποία καθυστερούν πάνω από 90 ημέρες από την ημερομηνία πληρωμής) ανέρχονται στα 2,53 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025 παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους σε ιδιώτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) κατά περίπου 214 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο του 2024 (2,316 δισ. ευρώ).
Αντίστοιχα, στις επιστροφές φόρων η εικόνα θυμίζει «ασανσέρ»: αν και υπήρξε μεγάλη αύξηση των εκκρεμοτήτων τον Ιανουάριο (φτάνοντας στα 915 εκατ. ευρώ), η εικόνα βελτιώθηκε θεαματικά τον Φεβρουάριο και μειώθηκαν κατά σχεδόν 10% σε έναν μήνα, υποχωρώντας στα 824 εκατ. ευρώ. Ενώ το ποσό των πραγματικά ληξιπρόθεσμων επιστροφών (άνω των 90 ημερών, χωρίς εξωγενή εμπόδια) μειώθηκε από 197 εκατ. τον Ιανουάριο σε 158 εκατ. τον Φεβρουάριο, δείχνοντας μια προσπάθεια επιτάχυνσης από την ΑΑΔΕ.
Πού εντοπίζεται το πρόβλημα
1. Νοσοκομεία: αποτελούν με διαφορά τον μεγαλύτερο «κακοπληρωτή» της αγοράς. Οι οφειλές τους προς προμηθευτές και τρίτους προσεγγίζουν τα 1,3 δισεκατομμύρια (στα 1,28 δισ. για την ακρίβεια), δηλαδή πάνω από το ήμισυ των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών του Κράτους!
Ωστόσο στα ποσά αυτά δεν έχουν συμψηφιστεί ακόμη οι υποχρεώσεις των προμηθευτών για rebate και clawback, δηλαδή δεν έχουν αφαιρεθεί οι «δια νόμου» ταρίφες που έχει επιβάλλει το κράτος σε γιατρούς, κλινικές, εργαστήρια, φαρμακευτικές κλπ.
2. Ασφαλιστικά ταμεία: Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) είναι ο δεύτερος μεγάλος κρατικός οφειλέτης, με χρέη 604 εκατομμύρια ευρώ να θεωρούνται ήδη ληξιπρόθεσμα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο ΕΟΠΥΥ με χρέη 232 εκατ. ευρώ.
3. Τοπική Αυτοδιοίκηση: Δήμοι και Περιφέρειες αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ.
4. Υπουργεία: Συγκριτικά μικρότερο είναι το χρέος του «στενού» δημόσιου τομέα, δηλαδή των υπουργείων και άμεσα εποπτευομένων φορέων του, με ληξιπρόθεσμα χρέη 174 εκατομμύρια ευρώ. Κατά κύριο λόγο αφορούν προμηθευτές του δημοσίου. Τα 174 από τα 168 εκατ. αφορούν πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και άλλα 6 εκατ. τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
5. λοιπά Νομικά Πρόσωπα: Άλλοι φορείς της κεντρικής κυβέρνησης χρωστούν 195 εκατομμύρια ευρώ.
«Σταυρόλεξο» οι επιστροφές φόρου
Στα περίπου 2,5 δισ. από τα χρέη αυτά, έρχονται να προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που στο τέλος Φεβρουαρίου έφταναν τα 824 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στους δικαιούχους.
Εδώ, πάντως, η εικόνα είναι πιο σύνθετη:
Μόνο τα 158 εκατομμύρια ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καθυστερήσει πάνω από 90 ημέρες και για τις οποίες η καθυστέρηση οφείλεται στην Εφορία.
Ένα πολύ μεγάλο μέρος, ύψους 220 εκατομμύρια ευρώ, είναι μεν ληξιπρόθεσμο (άνω των 90 ημερών), αλλά η πληρωμή του έχει “μπλοκάρει” για λόγους που δεν ευθύνεται το κράτος! Για παράδειγμα μπορεί ο δικαιούχος να μην έχει προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή δεν ανταποκρίνεται σε ειδοποιήσεις κλπ.
Τα υπόλοιπα 445 εκατομμύρια ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές, αλλά αυτά βρίσκονται ακόμη εντός του φυσιολογικού διαστήματος των 1 έως 90 ημερών από την ημέρα που εκκαθαρίστηκε η υποχρέωση του κράτους να τα επιστρέψει στους δικαιούχους.
Κωστής Πλάντζος, newmoney.gr