Περισσότερες από 106 χιλ. αναμένεται πως θα είναι φέτος οι καταχωρήσεις ακινήτων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες (τύπου Airbnb), οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε ξένους τουρίστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, ο αριθμός των καταλυμάτων που προσφέρονται για ολιγοήμερη μίσθωση αυξάνεται ραγδαία, καταγράφοντας τα τελευταία τρία χρόνια άνοδο 22%: πέρσι, ο αριθμός των των καταχωρήσεων στις πλατφόρμες σε όλη τη χώρα ήταν 95,6 χιλ., ενώ το 2015 ανέρχονταν σε 87 χιλ.
Το σύνολο των ακινήτων που προσφέρεται ξεπερνά πλέον τις 63 χιλ. (από 52 χιλ. το 2015), κυρίως στην Αθήνα και στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, εκ των οποίων 21 χιλ. ακίνητα έχουν ειδικό σήμα, ενώ τα 42 χιλ. λειτουργούν χωρίς πλαίσιο. Αντίστοιχα, καταγράφονται πάνω από 25 εκατ. διανυκτερεύσεις, με τη δαπάνη για τη διαμονή να φτάνει τα 861 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου, αναμένεται έκρηξη των μισθώσεων τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον όσο αυξάνεται η τουριστική ζήτηση και παράλληλα συρρικνώνονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών από την υπερφορολόγηση, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των ακινήτων. Εκτιμάται δε πως σε έξι χρόνια, ο τζίρος των καταλυμάτων στις πλατφόρμες θα έχει ξεπεράσει τον αδειοδοτημένο τομέα.
Η μελέτη της Grant Thornton δείχνει πως εάν αυτά τα καταλύματα φορολογούνται όπως τα ξενοδοχεία, τότε τα κρατικά ταμεία θα ενισχύονταν με τουλάχιστον 341 εκατ. ευρώ ετησίως. Στην Ελλάδα προς το παρόν τα εισοδήματα από τις εν λόγω μισθώσεις δεν δηλώνονται. Με το νόμο 4472/2017 που ψηφίστηκε φέτος καθορίζεται μεν το θεσμικό πλαίσιο των μισθώσεων, εντούτοις ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Όπως ορίζεται στο νόμο για τις μισθώσεις, ο διαχειριστής του ακινήτου οφείλει να εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και στη συνέχεια να καταχωρήσει σε αυτό ξεχωριστά το κάθε ακίνητο προς διάθεση. Επιπροσθέτως, υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα καθορισμού περαιτέρω περιορισμών και προϋποθέσεων ανά γεωγραφική περιοχή, όπως αυτή της εκμίσθωσης μέχρι δύο ακίνητων ανά ΑΦΜ και τον ορισμό της μέγιστης διάρκειας μίσθωσης κάθε ακινήτου (σε 90 μέρες ετησίως ή σε 60 μέρες ετησίως για τα νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους), με δικαίωμα υπέρβασής της μόνο εφόσον τα συνολικά εισοδήματα από μισθώματα ανά ΑΦΜ δεν ξεπερνούν ετησίως τις 12 χιλ. ευρώ.
Η θεσμική ρύθμιση της οικονομίας διαμοιρασμού, πέραν της Ελλάδας, έχει απασχολήσει πολλές άλλες χώρες. Στην Ιταλία για παράδειγμα, έχει εγκριθεί από τον Μάιο του 2017 νομοσχέδιο για μισθώσεις μεταξύ ιδιωτών που δεν ξεπερνούν σε διάρκεια τις 30 ημέρες. Στη Γαλλία, δεκαεπτά πόλεις συμπεριλαμβανομένου και του Παρισιού, έχουν συμφωνήσει με τις πλατφόρμες διαμοιρασμού διαμονής τη χρέωση φόρου ανά διανυκτέρευση, ισόποσο με αυτόν που καταβάλλεται στα ξενοδοχεία.
Βασιλική Κουρλιμπίνη (capital.gr)