Η καθοριστική συνδρομή της επιστήμης των δεδομένων και των αριθμών στην αγορά εργασίας και το επιχειρείν, σε συνάρτηση με την πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Απρίλιο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προς όφελος μικρών επιχειρήσεων, αποτέλεσαν το επίκεντρο της ομιλίας του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ηλία Χούστη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος.
Το θέμα της ομιλίας ήταν «Μαθαίνοντας από δεδομένα», και όπως επεσήμανε ο ίδιος, τα δέκα πρώτα επαγγέλματα που ζητούνται από τις εταιρείες σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία και την επιστήμη των δεδομένων.
Πρόκειται για μια επιστήμη, είπε, που έχει μέλλον και πολλές προεκτάσεις και χρήσιμες εφαρμογές σε όλα τα πεδία. Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Χούστης αναφέρθηκε στην «Κλινική για μικρές επιχειρήσεις», που αποτελεί μια βάση δεδομένων που θα δίνει τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να βελτιώσουν τα προϊόντα τους και να ακολουθήσουν ανοδική πορεία. «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναπτύξει το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν δωρεάν μικρές επιχειρήσεις, για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν στην αγορά» εξήγησε ο ίδιος.
Τη νέα δομή, στην οποία θα συμμετάσχει μεγάλη επιστημονική ομάδα, συντονίζουν ο πρύτανης Γιώργος Πετράκος από την πλευρά της Χωροταξίας και ο ομότιμος καθηγητής Ηλίας Χούστης από την πλευρά των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Δικτύων.
Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα, το οποίο θα έχει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες ενσωματωμένες, θα αντλεί δεδομένα από την ίδια την επιχείρηση και παρόμοιες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο και θα τα επεξεργάζεται, προς όφελος των ενδιαφερομένων, προκειμένου οι μικρές επιχειρήσεις να καταστούν ανταγωνιστικές, σε σχέση με τις μεγάλες.
Η χθεσινή εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία - Παράρτημα Ν. Μαγνησίας, σε συνδιοργάνωση με τη Σχολική Σύμβουλο Δ.Ε. Μαθηματικών Μαγνησίας Μαρία Γκόνου και την υποστήριξη του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αφορμή τον εορτασμό «100 Χρόνια ΕΜΕ - 2018 έτος Μαθηματικών».
Η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Μαθηματικής Εταιρείας Στέλλα Δημητρακοπούλου υπογράμμισε από την πλευρά της ότι «η μαθηματική σκέψη είναι σημαντική, κυρίως για τα νέα παιδιά, προκειμένου να προχωρήσουν στη ζωή τους, ανεξάρτητα από το αντικείμενο που θα ασχοληθούν. Εχοντας τη μαθηματική σκέψη αποκτούμε καλύτερο υπόβαθρο, για να αναπτυχθούμε και ως προσωπικότητες».
Γλυκερία Υδραίου (Ταχυδρόμος)