Ο κορωνοϊός χτύπησε και τον χώρο του βιβλίου αλλά με ήπια, μέχρι στιγμής, συμπτώματα. Μετά το κλείσιμο των βιβλιοπωλείων, οι εκδότες «παγώνουν» τα εκδοτικά τους προγράμματα και στρέφονται στην τροφοδοσία της ηλεκτρονικής αγοράς κρατώντας δυνάμεις για ένα πληθωρικό, όπως όλα δείχνουν, καλοκαίρι. Οσοι πρόλαβαν έκαναν διανομές μέχρι και την Τετάρτη, αλλά αναστέλλονται νέα τυπώματα.
«Δεν θα εκδώσουμε νέους τίτλους», λέει στην «Καθημερινή» η Αννα Πατάκη των ομώνυμων εκδόσεων, «προχωράμε τη διαδικασία των βιβλίων που ετοιμάζουμε μέχρι το τυπογραφείο και περιμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό». Ο εκδοτικός οίκος ετοίμαζε την κυκλοφορία του νέου μυθιστορήματος του Χρήστου Χωμενίδη για την επόμενη εβδομάδα, αλλά τα σχέδια άλλαξαν εκτάκτως. Ο Πατάκης θα δώσει βάρος στην επικοινωνία από τα κανάλια των social media, όπου ήδη δημοσιεύει ποιήματα, ενότητες βιβλίων και διηγήματα, ενώ θα ποστάρει και μηνύματα από συγγραφείς.
Με νέα βιβλία τροφοδότησαν την αγορά το Μεταίχμιο και ο Ψυχογιός στις αρχές της εβδομάδας, αλλά «παγώνουν» τις εκδόσεις του Απριλίου, ενώ καταγράφουν μια μικρή αύξηση της κίνησης στις πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων. «Οι πωλητές μας δεν πηγαίνουν πια στα καταστήματα, ενημερώνουν τους πελάτες μας τηλεφωνικά», σημειώνει ο Νώντας Παπαγεωργίου των εκδόσεων Μεταίχμιο. Ο Νίκος Ψυχογιός τονίζει πως τις τελευταίες μέρες κινήθηκαν οι νέες κυκλοφορίες των ενηλίκων, όπως οι «Διαθήκες» της Μάργκαρετ Ατγουντ, αλλά τα έσοδα του e-book –και αυτό ισχύει για όλους– είναι μηδαμινά σε σχέση με το ίδιο το φυσικό προϊόν. «Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να παραμείνει υγιές το προσωπικό μας, αλλά νομίζω ότι η αγορά μας δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 15 ημέρες σε αυτές τις συνθήκες», σημειώνει.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν οι εκδόσεις Ικαρος, κυρίως για την τροφοδοσία των online παραγγελιών και δίνουν έκπτωση 30% στα e-books μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον Νίκο Αργύρη. Δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία για παιδιά (τα «365 μέρες χωρίς τηλεόραση» και «Παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας») προσφέρει και ο Καστανιώτης εμπλουτίζοντας κι άλλο το ψηφιακό του βιβλιοπωλείο.
Οι εκδόσεις Πόλις ανακοίνωσαν από νωρίς την αναβολή της έκδοσης τεσσάρων νέων τίτλων και εκτελούν παραγγελίες μέσω ταχυδρομείου. Η Αγρα έβγαλε το τελευταίο της βιβλίο στις 12 Μαρτίου, αλλά τα επόμενα θα περιμένουν. Ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος υπογραμμίζει πως ο χρόνος θα αξιοποιηθεί για την καλύτερη προετοιμασία των επόμενων βιβλίων τους.
Το ίδιο θα κάνει και η Γιώτα Κριτσέλη των εκδόσεων Κίχλη, που ετοιμάζεται για ένα πληθωρικό καλοκαίρι. «Δεν έχω εμμονή με τις ημερομηνίες, δεν φοβάμαι να βγάλω βιβλίο τον Αύγουστο. Θα στριμωχθούν οι εκδόσεις, αλλά δεν θα αφήσω κανένα απέξω», τονίζει και προσθέτει ότι δέχεται παραγγελίες και μέσω Messenger.
«Ακόμα είμαστε σε μια παραζάλη», σημειώνει ο Κώστας Σπαθαράκης από τους Αντίποδες, που ανέβαλε την έκδοση δύο νέων τίτλων όχι μόνο λόγω του κλεισίματος των βιβλιοπωλείων αλλά και από σεβασμό στην επικαιρότητα. «Δεν ξέρω αν είναι καλό να “φορτώσουμε” τον κόσμο με νέα βιβλία τώρα, ίσως αργότερα όταν θα περάσει αυτή η κρίσιμη περίοδος», τονίζει.
Το Δώμα πρόλαβε την έκδοση του «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο» του Ζαν-Πολ Ντιμπουά που τιμήθηκε με το Goncourt 2019, αλλά ανησυχεί για την πορεία του εν μέσω κορωνοϊού. Ο συνιδρυτής των εκδόσεων, Θάνος Σαμαρτζής, αναδεικνύει και μια άλλη πτυχή στον κύκλο του βιβλίου που πλήττεται. «Η αβεβαιότητα κοστίζει σε όλους και νομίζω ότι οι πιο αδύναμοι που πρέπει να προστατευτούν είναι οι μεταφραστές, οι διορθωτές, οι γραφίστες που θα έχουν δουλέψει για βιβλία που τελικά δεν θα κυκλοφορήσουν».
Σάκης Ιωαννίδης Καθημερινή