Σε ανατιμήσεις που θα φτάσουν και στα τελικά σημεία κατανάλωσης είτε πρόκειται για τη ζεστή είτε για την κρύα αγορά και σύμφωνα με πηγές της αγοράς αναμένεται ότι θα κινηθούν στα επίπεδα του 30%-40% οδηγείται ο καφές και στην Ελλάδα, δεδομένης της κατάστασης που δημιούργησε η εκδήλωση του παγετού στις 20 Ιουλίου στη Βραζιλία και των καταστροφών που προκάλεσε στη σοδειά.
Να σημειωθεί ότι προ του παγετού η τιμή του καφέ ως πρώτη ύλη με τον ειδικό φόρο στην Ελλάδα κυμαινόταν μεταξύ των 4 έως και 8 ευρώ το κιλό αναλόγως με την ποικιλία και την ποιότητα. Σε κάθε περίπτωση οι τάσεις ήταν ήδη ανοδικές ως προς την τιμή του καφέ παγκοσμίως από την αρχή του 2021, δεδομένης της μειωμένης παραγωγής καφέ στην πρωτογενή παραγωγή. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση δεν μεταφέρεται άμεσα στην αγορά, δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον καφέ, διατηρούν αποθέματα που έχουν αγοράσει με προηγούμενα τιμολογιακά δεδομένα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ανάλογη εικόνα είχε εμφανιστεί παγκοσμίως και το 1994 με αυξήσεις που και τότε μετακυλίστηκαν στα τελικά σημεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ίδιες πηγές δυσκολεύονται να εκτιμήσουν με ακρίβεια τόσο τη διάρκεια της συγκεκριμένης εικόνας, αλλά και σε κάθε περίπτωση τα ακριβή επίπεδα των αυξήσεων.
Ο πιο έντονος παγετός των τελευταίων 27 ετών
Nα σημειωθεί ότι ο παγετός που εκδηλώθηκε στην Βραζιλία ήταν ο πιο έντονος των τελευταίων 27 ετών, γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει την απώλεια για πολλά εκατομμύρια τσουβάλια καφέ που επρόκειτο να διατεθούν στην αγορά, γεγονός που θα προκαλέσει ελλείψεις και ταυτόχρονα θα επιφέρει ανατιμήσεις. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι με βάση το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι τιμές στον καφέ εμφανίζονται αυξημένες στα επίπεδα του 100% σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 31 Ιουλίου του 2020 η τιμή του καφέ ήταν στα 99 σεντς η λίβρα, ενώ η αντίστοιχη τιμή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν την Τετάρτη στα 200,45 σεντς η λίβρα, ενώ κατά τη διάρκεια της Πέμπτης η τιμή κινήθηκε οριακά μειούμενη περίπου στα 198 σεντς η λίβρα.
Η κατάσταση θα περάσει και στο 2022
Εντονότερο αναμένεται ότι θα είναι το πρόβλημα εντός του 2022, καθώς οι φυτείες που υπέστησαν καταστροφές από τον παγετό δεν θα μπορούν να καρποφορήσουν. Στο αυξημένο κόστος θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει τα ήδη αυξημένα μεταφορικά που επιβαρύνουν το συνολικό κόστος, καθώς και την επιβάρυνση που προκύπτει από τις ανατιμήσεις στα υλικά συσκευασίας. Ως προς το ενδεχόμενο εξισορρόπησης των τιμών προϊόντος του χρόνου οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ισχυρός ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά προκαλεί εκ των πραγμάτων πίεση τιμών, γεγονός που σημαίνει πως όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, οι τιμές θα επιστρέψουν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Γιώργος Λαμπίρης Foodreporter