Σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τη Forthnet για την τοποθέτηση οπτικών ινών στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης προχώρησε η ΔΕΗ στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για είσοδο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Η ΔΕΗ έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώσει το business plan για το νέο αναπτυξιακό της εγχείρημα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, για το οποίο θα διαθέσει σε βάθος πενταετίας περί τα 700-800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η διοίκησή της θα είναι έτοιμη να το ανακοινώσει μόλις κλείσει και τα θέματα χρηματοδότησης (project Financing) για τα οποία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις Τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank για τη διασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Η διασφάλιση του project Financing είναι και η μοναδική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με τη Forthnet, ενώ η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για αντίστοιχες συνεργασίες. Στις συζητήσεις με τους παρόχους η ΔΕΗ έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να μπει στη λιανική αγορά παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ζήτημα κομβικής σημασίας γι’ αυτούς προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεργασίες. Το δυνατό χαρτί της ΔΕΗ για τις συνεργασίες με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι η δυνατότητα παροχής υποδομών για μεταφορά υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σχεδόν σε κάθε σπίτι και επιχείρηση ανά την επικράτεια, με φθηνό τρόπο, αφού μπορεί να αξιοποιήσει το εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ μήκους 242.000 χλμ. και τα κέντρα μέσης και χαμηλής τάσης που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα.
Η ΔΕΗ θα τοποθετήσει τις οπτικές ίνες στο δίκτυο και θα λειτουργήσει ως διαχειριστής υποδομών, τις οποίες θα εκμισθώνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους βάσει ενός τιμολογίου χονδρικής. Το πλεονέκτημα της ΔΕΗ, ουσιαστικά, συνδέεται με τη γρήγορη και χαμηλότερου κόστους ανάπτυξη υποδομών οπτικής ίνας, καθώς η διαδικασία εγκατάστασής της σε εναέριο δίκτυο και μάλιστα έτοιμο είναι πολύ πιο απλή σε σχέση με την τοποθέτησή της σε υπόγειο δίκτυο.
Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή