Αναδροµικά 800 εκατ. ευρώ για κατανάλωση ρεύµατος που υποτίθεται ότι θα επιδοτείτο, αλλά το κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης «κόπηκε» από τις Βρυξέλλες, θα πληρώσουν περίπου 1,2 εκατ. µικρές επιχειρήσεις. Ετσι, σε µια στιγµή που οι τιµές ρεύµατος έχουν πάρει την ανιούσα, οι συγκεκριµένοι λαµβάνουν «φουσκωµένους» λογαριασµούς και από τις αναδροµικές οφειλές.

Σε εφιάλτη για περίπου 1,2 εκατ. µικρές επιχειρήσεις µετατρέπονται επιδοτήσεις που έλαβαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης στο πλαίσιο των κυβερνητικών µέτρων στήριξης από τις υψηλές τιµές ενέργειας, τα οποία σχεδιάστηκαν υπό πίεση. ∆ύο χρόνια µετά καλούνται να επιστρέψουν ένα ποσό περί τα 800 εκατ. ευρώ συνολικά, που έλαβαν ως επιδότηση την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2022 έως και τον Οκτώβριο του 2024, χωρίς να φέρουν καµία ευθύνη για τον παράδοξο και παράτυπο τρόπο που δόθηκαν. Λιγότερες επίσης µεσαίες επιχειρήσεις (κυρίως ξενοδοχεία και εµπορικά) καλούνται να επιστρέψουν ποσό της τάξης των 105 εκατ. ευρώ για µειωµένο ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ ΑΠΕ) για τα έτη 2019-2021 που δεν δικαιούνται και βρίσκονται εν αναµονή ενός ακόµη αντίστοιχου ποσού για τα έτη 2022-2023, το οποίο δεν έχει ακόµη εκκαθαριστεί.

Σε µια περίοδο έντονης ανοδικής τάσης των τιµών ρεύµατος και υψηλών καταναλώσεων λόγω εποχής, µικρές επιχειρήσεις της χώρας καλούνται να επιστρέψουν και µάλιστα εφάπαξ ποσά χιλιάδων ευρώ µέσα σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα.

Το πράσινο φως για την επιστροφή των επιδοτήσεων και µάλιστα «πάραυτα» άναψε κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που δηµοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου και υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Κωστής Χατζηδάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, καθώς και οι υφυπουργοί των δύο υπουργείων Θανάσης Πετραλιάς και Αλεξάνδρα Σδούκου αντίστοιχα και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Λευτέρης Αυγενάκης.

Η ΚΥΑ είναι τροποποιητική προηγούµενης που εκδόθηκε στις 2/1/2023 για να διευθετήσει το ζήτηµα που είχε ανακύψει τότε µε τις παράνοµες επιδοτήσεις, η οποία ουσιαστικά καθιστούσε υπεύθυνους για την είσπραξη των ποσών τους προµηθευτές, τους οποίους από «χρηµατοδότες» του µέτρου την περίοδο της κρίσης µετέτρεψε στη συνέχεια σε «εισπράκτορες» µέσω µιας δαιδαλώδους και ατελέσφορης διαδικασίας. Η νέα ΚΥΑ της 10ης Ιουνίου 2024 δίνει τη δυνατότητα στους προµηθευτές να εκδώσουν «ανακεφαλαιωτικούς» λογαριασµούς για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανά δικαιούχο των αποζηµιώσεων έως τις 30 Ιουνίου. Οι πρώτοι λογαριασµοί άρχισαν να φτάνουν σε επιχειρήσεις µαζί µε τις προβλεπόµενες ενηµερωτικές επιστολές από τους παρόχους και µε προθεσµία εξόφλησης ενός µηνός.

Παρέµβαση για το ζήτηµα έκαναν χθες τόσο το Επαγγελµατικό Επιµελητήριο Αθηνών όσο και η ΓΣΕΒΕΕ µε επιστολές διαµαρτυρίας προς τα συναρµόδια υπουργεία.

Για «χαράτσι που θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερες από ένα εκατοµµύριο επιχειρήσεις» κάνει λόγο η ΓΣΕΒΕΕ και καλεί τα αρµόδια υπουργεία να ανακαλέσουν άµεσα. «Για ανεπίτρεπτη ενέργεια» κάνει λόγο ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθήνας και θέτει σειρά ερωτηµάτων προς απάντηση από τους συναρµόδιους υπουργούς.

Είχαν ενηµερωθεί οι οφειλέτες µε όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτά τα ποσά θα γίνουν απαιτητά; Πόσο ηθικό είναι να ζητείται από έναν επαγγελµατία να εξοφλήσει µέσα σε διάστηµα λίγων ηµερών –υπάρχουν σχετικοί λογαριασµοί στη διάθεση του ΕΕΑ– ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό; Από τη στιγµή που η κυβέρνηση κάποια στιγµή έµαθε ότι δεν υπήρχε έγκριση από τις ευρωπαϊκές Αρχές, γιατί δεν ενηµέρωσε έγκαιρα τους οφειλέτες; Τα παραπάνω είναι µερικά από τα εύλογα ερωτήµατα που θέτει ο κ. Χατζηθεοδοσίου µιλώντας στην «Κ» και µεταφέροντας ότι τις τελευταίες ηµέρες φτάνουν στο Επιµελητήριο πολλά παράπονα επαγγελµατιών. Την κάλυψη του ποσού ζήτησε από την κυβέρνηση το Βιοτεχνικό Επιµελητήριο Αθήνας διά στόµατος του α΄ αντιπροέδρου του Κώστα ∆αµίγου.

Το ζήτηµα που έχει ανακύψει συνδέεται µε πρόσθετες επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύµατος που δόθηκαν σε περίπου 1,2 εκατ. επιχειρήσεις µε παροχή ισχύος έως και 35 KVA (εστιατόρια, κοµµωτήρια, εµπορικά καταστήµατα, περίπτερα, ψιλικά, κ.λπ.), όλα τα αρτοποιεία χωρίς όριο ισχύος παροχής, καθώς και αγρότες χωρίς όριο ισχύος και επίπεδο τάσης, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η έγκριση της Κοµισιόν.

Οι πρόσθετες αυτές επιδοτήσεις ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2022 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και εφαρµόστηκαν µε αναδροµική ισχύ από τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Οι προµηθευτές κλήθηκαν να εφαρµόσουν το µέτρο και να πιστώνουν τις επιδοτήσεις χωρίς την έκδοση της απαιτούµενης ΚΥΑ, αφού το υπουργείο δεν είχε διασφαλίσει την έγκριση της Dgcomp (Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισµού) η οποία ήρθε µέσα στον ∆εκέµβριο. Σε συνέχεια αυτής, µε ΚΥΑ που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2023, ο κ. Σκρέκας υποχρέωσε τους προµηθευτές να µετατραπούν σε... φορολογικές Αρχές και να διερευνήσουν οι ίδιοι εάν και τι ύψους επιδοτήσεις πήραν οι πελάτες τους, ζητώντας τους υπεύθυνες δηλώσεις προκειµένου να τους πιστωθούν τα αντίστοιχα ποσά από το Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Στην περίπτωση δε που κάποιος πελάτης τους είχε πάρει πίστωση που δεν δικαιούνταν, έδινε το δικαίωµα στον πάροχο να κάνει εκκαθάριση για να του επιστραφούν τα χρήµατα από τον πελάτη.

Η υπόθεση κατέληξε σε φιάσκο, αφού ελάχιστοι δικαιούχοι ανταποκρίθηκαν στη συµπλήρωση των υπεύθυνων δηλώσεων που θα τους υποχρέωνε να επιστρέψουν επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει το ζήτηµα να σέρνεται, αξιολογώντας προφανώς τον πολιτικό αντίκτυπο σε πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις εν µέσω των εκλογικών αναµετρήσεων που µεσολάβησαν (εθνικές, δηµοτικές εκλογές και ευρωεκλογές). ∆εν είναι τυχαίο ότι άνοιξε τον δρόµο για την επιστροφή τους µία µόλις ηµέρα µετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή