Σε πορεία μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15% βρίσκεται η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να περιορίσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία. Ειδικότερα, ο κ. Τραμπ αναμένεται να προτείνει σήμερα, με την παρουσίαση της φορολογικής μεταρρύθμισης, τη μείωση της εταιρικής φορολογίας από 35% σε 15%. Αναλυτές σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή δείχνει ότι ο Τραμπ δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών παρά στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Είναι πιθανό το σχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης των επιχειρήσεων να μη γίνει εύκολα αποδεκτό στο Κογκρέσο, από τους θιασώτες της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής οι οποίοι ανησυχούν για το αυξανόμενο δημοσιονομικό χρέος της χώρας.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε δηλώσει ότι οι προτεινόμενες μειώσεις στη φορολογία θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και κατά συνέπεια θα φέρουν μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος. Μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες μέρες στους Financial Times, ο κ. Μνούτσιν επισήμανε ότι βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να «τρέξει» η αμερικανική ανάπτυξη με ρυθμό 3%. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα μπορούσε να καταστεί δυνατό μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης, της απορρύθμισης των υφιστάμενων κανόνων σε πολλούς τομείς και της αύξησης των επενδύσεων σε έργα υποδομής. Ο κ. Τραμπ είχε δεσμευθεί την προηγούμενη εβδομάδα να προωθήσει το σχέδιο αναμόρφωσης της φορολογίας έπειτα από ένα διάστημα αβεβαιότητας για τις πραγματικές προθέσεις του. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο Κογκρέσο την πρόταση για μείωση της υφιστάμενης φορολογίας.
Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η κυβέρνηση του κ. Τραμπ εξέτασε όλες τις εναλλακτικές επιλογές, πριν καταλήξει στην απόφαση για μείωση της εταιρικής φορολογίας κατά 15%. Εν τω μεταξύ, ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς 20% στις εισαγωγές επεξεργασμένης ξυλείας από τον Καναδά. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών, δεδομένου ότι διατηρούν ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς. Σε κοινή ανακοίνωση τους η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ και ο υπουργός Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Τζιμ Καρ, μίλησαν για έναν «άδικο και τιμωρητικό δασμό» που βασίζεται σε «ανυπόστατες» υποθέσεις.