Η υλοποίηση μέρους των προεκλογικών παροχών από το 2023, αλλά και οι έκτακτες δαπάνες των πλημμυρών στη Θεσσαλία, απορροφούν σχεδόν το σύνολο της υπέρβασης κατά 1,8 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου.
Τους επόμενους μήνες, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμά ότι τα έσοδα θα επηρεαστούν αρνητικά από τις αναγκαστικές αναβολές φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων της Ρόδου, της Κέρκυρας, του Έβρου και της Θεσσαλίας, οι οποίοι υπέστησαν τεράστιες καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες.
Ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 600 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες, θα καλύψει με τη συνδρομή κοινοτικών πόρων ύψους 400 εκατ. ευρώ το πρώτο μέρος της βοήθειας ύψους 1 δισ. ευρώ στους πληγέντες των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Ο πρώτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για φέτος ύψους 700 εκατ. ευρώ έγινε νωρίτερα, για να καλύψει τις προεκλογικές εξαγγελίες οι οποίες θα εφαρμόζονται από φέτος όπως η παράταση του market pass μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, το Youth pass, το νέο μισθολόγιο των ΔΕΠ, δαπάνες υγείας και το κόστος των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν μέχρι το τέλος του χρόνου για το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους οι οποίοι δεν πήραν αύξηση.
Στα όρια ο προϋπολογισμός
Το άθροισμα είναι παροχές 1,7 δισ. ευρώ (οι κοινοτικοί πόροι αποτελούν ουδέτερες δαπάνες) από τα 1,8 δισ. ευρώ της υπέρβασης του οκταμήνου, γεγονός που "εξηγεί" την περικοπή μιας δεύτερης οριζόντιας παράτασης του market pass μέχρι το τέλος του χρόνου, με εξαίρεση τους κατοίκους της Θεσσαλίας.
Όλα αυτά, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν τελικά θα παραταθεί ο χαμηλός ΦΠΑ για εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, σινεμά, σχολές χορού και γυμναστήρια. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε το μέτρο από τη Θεσσαλονίκη, αφού η εφαρμογή απαιτεί πρόσθετες δαπάνες ύψους 250 εκατ. ευρώ που αναμένεται να προκύψουν ως το τέλος του χρόνου. Πάντως, τους επόμενους μήνες αναμένεται να "αποτυπωθούν" οι αναβολές φορολογικών υποχρεώσεων στις οποίες υποχρεώθηκε το ΥΠΕΘΟ λόγω των πυρκαγιών.
Οι πληθωριστικές πιέσεις
Η προσήλωση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΘΟ στην επίτευξη αξιόλογου πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ, που βοήθησε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και αυτή με τη σειρά της στην αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από την DBRS και τη διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s, επιβάλλει πολύ προσεκτικά βήματα από εδώ και πέρα.
Την ίδια ώρα όμως, η κλιματική κρίση και οι τελευταίες μεγάλες φυσικές καταστροφές, αναζωπυρώνουν για άλλη μια φορά τις πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα, την ώρα που και οι τιμές της ενέργειας, έχουν πάρει την ανηφόρα.
Η τιμή του αργού πετρελαίου πλησιάζει μέρα με τη μέρα τα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω των περιορισμών στην παραγωγή, ενώ στο "παιχνίδι" των ανατιμήσεων αναμένεται να εισέλθει και το φυσικό αέριο, μόλος αλλάξουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Με την απόσυρση του market pass και των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα, η πίεση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αναμένεται να αυξηθεί απότομα.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα άλλο ένα πλήγμα στην κατανάλωση και ίσως και στα φορολογικά έσοδα από εκείνους οι οποίοι δεν έχουν αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων, αφού πλέον δε θα υπάρχουν τα αντισταθμιστικά μέτρα που μετρίαζαν έως τώρα τις επιβαρύνσεις από την ακρίβεια.
thesaaliaeconomy.gr (από το ρεπορτάζ του Τάσου Δουσόπουλου στο capital.gr )