Η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), η μείωση της φορολογίας, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα είναι οι βασικοί άξονες του master plan που παρέλαβε την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Στους στόχους της οικονομικής πολιτικής περιλαμβάνονται η διατήρηση μέσου ρυθμού ανάπτυξης 3% και η μείωση του χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ το 2030.

Ως προς τους μισθούς, φαίνεται πως η αύξηση του κατώτατου θα συσχετίζεται και με την αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των δύο, καθώς ο κατώτατος αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο.

Σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις, ειδικά αυτές των ελευθέρων επαγγελματιών, είναι σαφές πως η κυβέρνηση συσχετίζει άμεσα την εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό εξάλλου δεν θα τις περιλάβει, όπως αρχικώς σχεδιαζόταν, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εντός του μήνα «Αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων (μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά) από 1/1/2025, κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο μπλε φάκελος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνει τα εξής:

Μισθοί - Συντάξεις

1. Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας. O κατώτατος μισθός θα αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου του μισθού πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

2. Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1.1.2024.

3. Σταδιακή μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Λιγότερες εισφορές, μεγαλύτερος μισθός για όλους.

4. Νέα αύξηση στις συντάξεις από 1.1.2024. Οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ απονέμονται εντός δύο μηνών.

5. Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

6. Αναμορφώνονται τα βαρέα και ανθυγιεινά με νέους δικαιούχους και αύξηση των κλιμακίων.

Φορολογία

7. Σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και κατάργησή του έως το τέλος της τετραετίας το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

8. Αυξάνεται από 1.1.2024 το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά.

9. Καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και με διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών.

10. Αναπροσαρμογή και εξορθολογισμός συστήματος τεκμηρίων (μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά περίπου 30% μεσοσταθμικά) από 1.1.2025, κατόπιν της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

11. Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές επιβατών, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στον κινηματογράφο, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού και το τουριστικό πακέτο έως το τέλος του 2023.

12. Νέα διαδικασία για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ με τη δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

13. Μείωση του κενού ΦΠΑ (VAT Gap) στο 10% το 2027 και κάτω του ευρωπαϊκού μ.ό. το 2030, για μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών.

Ανάπτυξη

14. Η χώρα εντάσσεται έπειτα από 13 χρόνια στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία είναι αναγκαία για τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και την ισχυροποίηση της εθνικής μας οικονομίας.

15. Η χώρα επιτυγχάνει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3% και το δημόσιο χρέος μειώνεται στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ το 2030.

16. Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

17. Συστηματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να αυξάνονται τα έσοδα, να ενισχύονται οι επενδύσεις και παράλληλα να εξορθολογιστούν οι κτιριακές ανάγκες των υπηρεσιών του Δημοσίου και να μειωθούν οι δαπάνες για ενοίκια κτιρίων.

18. Αύξηση επενδύσεων κατά 70% έως το 2027. Διπλασιασμός δημοσίων επενδύσεων έως το 2030. Υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης πόρων ΤΑΑ και ΕΣΠΑ.

19. Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030 με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας. Στήριξη των επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

20. 150.000 επιχειρήσεις ενισχύονται για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους.

21. Πρόσβαση σε 17 δισ. ευρώ φθηνού δανεισμού με χαμηλά επιτόκια για επενδύσεις πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.

22. Διατήρηση υψηλών ποσοστών απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, με στόχο η Ελλάδα να παραμείνει στις κορυφαίες χώρες απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης).

23. Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ) και αύξηση πόρων για περιφερειακά ΕΣΠΑ.

24. Ολοκληρωμένα αναπτυξιακά σχέδια για κάθε περιφέρεια της χώρας με στόχο τη μείωση των ενδοπεριφερειακών και διαπεριφερειακών ανισοτήτων, την άρση της απομόνωσης νησιωτικών και ορεινών περιοχών με σημαντικά κίνητρα και ενισχύσεις.

25. Μείωση του ιδιωτικού χρέους και στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών με προστασία της πρώτης κατοικίας. Δυνατότητα επαναγοράς της πρώτης κατοικίας ύστερα από 12 χρόνια.

Μεταρρυθμίσεις

Κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας:

1. Θέσπιση κωδικοποιημένου κώδικα φορολογικής διοίκησης και κωδικοποίηση κώδικα φορολογίας εισοδήματος (2ο τρίμηνο 2023).

2. Νομοθετική κωδικοποίηση φορολογίας περιουσίας (2ο τρίμηνο 2023).

3. Νομοθετική κωδικοποίηση εθνικού τελωνειακού κώδικα (2ο τρίμηνο 2023).

4. Καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και με διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών.

Ενίσχυση της ικανότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος να ξεπεράσει τις υφιστάμενες προκλήσεις και να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία:

1. Εναρξη λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης - έκδοση διαπιστωτικής πράξης έναρξης λειτουργίας (3ο τρίμηνο 2023).

2. Θέσπιση νομοθεσίας για τη σύσταση του μητρώου παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους (3ο τρίμηνο 2023).

● Εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό: ολοκλήρωση και παράδοση της εθνικής στρατηγικής για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό (3ο τρίμηνο 2023).

● Εκσυγχρονισμός διακυβέρνησης των ανωνύμων εταιρειών του Δημοσίου στο πλαίσιο του Ν. 4972/2022:

1. Διαμόρφωση της πολιτικής κρατικής ιδιοκτησίας ανωνύμων εταιρειών (απόφαση ΚΥΣΟΙΠ) (3ο τρίμηνο 2023).

2. Ιδρυση φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (4ο τρίμηνο 2023).

● Λογιστική μεταρρύθμιση - Εφαρμογή του ενιαίου λογιστικού πλαισίου σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης: πλήρης ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων λογιστικών πολιτικών (4ο τρίμηνο 2023).

● Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και απλοποίηση των διαδικασιών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ):

1. Σχέδιο πρωτογενούς νομοθεσίας για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και απλοποίηση των διαδικασιών του ΠΔΕ (30/6/2023).

2. Σχέδιο δευτερογενούς νομοθεσίας για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και απλοποίηση των διαδικασιών του ΠΔΕ (30/6/2023).

3. Ψήφιση νόμου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και απλοποίηση των διαδικασιών του ΠΔΕ (31/12/2023).

Εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για Κεφαλαιαγορά.

Σε πρώτο πλάνο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ειρήνη Χρυσολωρά, Καθημερινή