Στο σημείο μηδέν βρίσκεται ο κλάδος των μικρών οινοποιών, που έχει πληγεί σοβαρά από τις συνέπειες του lockdown και η αγωνία για το εγγύς μέλλον είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, δεδομένου ότι σε λιγότερο από δύο μήνες ξεκινά ο τρύγος, όπως αναφέρει ο Λαρισαίος Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών, Θάνος Ντούγκος.

Ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζει ότι, «δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά που πιστεύαμε ότι θα γίνουν”, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση του κλάδου από την Πολιτεία. “Η απόφαση για την επιστροφή του ΕΦΚ είναι ένα γραφειοκρατικό τέρας, γεγονός που μας θλίβει, γιατί πιστέψαμε ότι υπήρχε καλή διάθεση για στήριξη των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά βλέπουμε άλλα”.

Θυμίζουμε ότι ο Σύνδεσμος, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της περιόδου και προκειμένου να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις στον οινικό κλάδο, έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών, διατηρώντας ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την Πολιτεία. Συγκεκριμένα, απέστειλε επιστολές προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, στις οποίες επεσήμανε τις ανάγκες των μικρών οινοποιείων, καθώς και τι πρέπει να γίνει τόσο άμεσα, όσο και μακροπρόθεσμα.

Στις 10 Μαϊου έγινε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τους αρμόδιους υφυπουργούς, ενώ επίκειται νέα τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο την επικαιροποίηση των δεδομένων.

"Δεν κατανοούν τον κλάδο"

Ο Πρόεδρος του ΣΜΟΕ τόνισε ότι, δεν υπάρχει κατανόηση για το οικονομικό αδιέξοδο, που βιώνουν οι μικροί οινοποιοί, που έχουν 95% μείωση τζίρου. “Πολλοί δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν, γιατί το διάστημα από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο όλοι επενδύουν στην καλλιέργεια και έχουν επωμιστεί όλα τα έξοδα. Πώς θα αντεπεξέλθουν χωρίς εισόδημα”. “Μας είπαν ότι θα βγει η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά πότε θα γίνει αυτό και πότε θα βγάλει χρήματα ο αμπελουργός; Ότι ήταν να κάνουν, το κάνανε”, καταλήγει.

Τα αιτήματα του ΣΜΟΕ είναι τα εξής

• Ένταξη στις πληττόμενες επιχειρήσεις των αγροτών – αμπελουργών, και των αμπελουργών –οινοποιών και τν ΚΑΔ αυτών • Αλλαγή της προϋπόθεσης για απασχόληση έστω και ενός εργαζομένου για την επιστρεπτέα προκαταβολή • Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στο κρασί, ώστε να ενισχυθούν άμεσα τα λειτουργικά έσοδα των επιχειρήσεων • Να μειωθεί το λιγότερο στο 50% (ιδανικά να μηδενιστεί για φέτος) η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις του αμπελοοινικού τομέα, η οποία ανέρχεται τώρα στο 100% • Να λυθεί το ζήτημα με τα άτοκα (για δύο χρόνια) κεφάλαια κίνησης, τα οποία μάλιστα έχουν 80% κρατική εγγύηση κεφαλαίου • Να επιταχυνθεί η διαδικασία της απόσταξης κρίσης, που σε άλλες χώρες ξεκίνησε, αναμένεται το ίδιο και στην Ελλάδα.

Στέλλα Αυγουστάκη FnB