Η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών για διαβούλευση τη σχετική αλλαγή που απαιτείται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να διευθετηθούν τεχνικές αλλά και ουσιαστικές λεπτομέρειες, όπως ποιος πιστωτής έχει προτεραιότητα (τράπεζες, δημόσιο κ.ά.).
Το ζήτημα των e-auctions απασχόλησε χθες τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το πρώτο πακέτο πλειστηριασμών θα αφορά 500 ακίνητα στρατηγικά κακοπληρωτών ενώ αναμένεται έως το τέλος του έτους να γίνει η εκκίνηση για την πλειστηρίαση 2.000 ακινήτων. Πρόκειται για τις πλέον τρανταχτές περιπτώσεις «μπαταχτσήδων», οι οποίοι διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία, ωστόσο δεν πληρώνουν το δάνειό τους από επιλογή -στην πλειοψηφία τους πάνω από 2 χρόνια- και δεν απαντούν στις οχλήσεις των τραπεζών.
Έρχεται το ακαταδίωκτο
Την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και η διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ακαταδίωκτο από αστικές και ποινικές ευθύνες όσων τραπεζικών στελεχών και δημόσιων λειτουργών (εφοριακοί, στελέχη ασφαλιστικών ταμείων) βάλουν την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις δανείων.
Η ψήφιση της εν λόγω διάταξης αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα, την υλοποίηση του οποίου ζητούν εδώ και καιρό οι θεσμοί. Κι αυτό διότι όσο δεν υπάρχει η προστασία της υπογραφής, δεν θα προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις, κυρίως οι διαγραφές δανείων.
Ενημέρωση από Τσακαλώτο
Στη σύσκεψη στην αντιπροεδρία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σύμφωνα με πηγές ενημέρωσε τους τραπεζίτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων και έδωσε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Έως την Τετάρτη 3 Μαΐου, στόχος Αθήνας και δανειστών είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, να έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας (SLA) και μέχρι τις 15 Μαΐου η Βουλή να έχει νομοθετήσει τα μέτρα.
Σε ό,τι αφορά στο χρέος, φέρεται να τόνισε ότι το θέμα θα απασχολήσει το περιθώριο της Συνόδου των G7 στις 11-13 Μαΐου και στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αυτή θα επιτευχθεί εντός του Ιουνίου.
Αναστασία Παπαϊωάννου