Η Valenza, η πόλη στη βόρεια Ιταλία η οποία αποτελεί το κέντρο της βιομηχανίας κοσμημάτων στη χώρα βλέπει τις επενδύσεις να επανέρχονται ύστερα από μια δεκαετία στασιμότητας στην ευρωζώνη.
Κατά την χειρότερη περίοδο της οικονομικής ύφεσης, οι ιταλικές εξαγωγές κοσμημάτων διήλθαν κρίση και σημείωσαν πτώση 30% (κατ’ όγκο) την τριετία που προηγήθηκε του 2009 και πολλά από τα εκατοντάδες εργαστήρια κοσμημάτων γύρω από την πόλη αναγκάστηκαν να κλείσουν.
Όμως φέτος, ο οίκος πολυτελών κοσμημάτων, Bulgari, άνοιξε μια νέα μονάδα παραγωγής από αστραφτερό γυαλί στα περίχωρα της πόλης, η οποία αποτελεί επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgari, Jean-Christophe Babin, επισημαίνει ότι η δαπάνη αυτή θα αυξήσει τις δυνατότητες της επιχείρησης στην Ιταλία κατά 50% ενώ αναμένεται και περαιτέρω επένδυση στη μονάδα, η οποία θα αυξήσει και το εργατικό δυναμικό από 500 σε 700 άτομα μέσα σε δύο χρόνια.
H ανάκαμψη που παρουσιάζει η συγκεκριμένη πόλη αντικατοπτρίζει στις αλλαγές που συντελούνται συνολικά στην ευρωζώνη όπου η συνολική δαπάνη μόλις τώρα έφθασε στα προ κρίσης επίπεδα. Οι επενδύσεις στις 19 χώρες της ευρωζώνης έφθασαν τα 562,8 δις. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου και συμπίπτουν τελικά με τις επενδύσεις του πρώτου τριμήνου του 2008, οι οποίες έφθασαν τα 562,2 δις. ευρώ.
«Βλέπουμε πολλά περισσότερα θετικά σημάδια», ανέφερε ο Chris Williamson, οικονομολόγος της εταιρείας ερευνών IHS Markit. «Αν κάποιος θέλει να επενδύσει σε μηχανήματα και εξοπλισμούς, υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη».
Οι επενδύσεις απουσίαζαν εδώ και καιρό από την ευρωζώνη και για πολλούς οικονομολόγους αυτή είναι η εξήγηση που η ανάκαμψη στην απασχόληση και την παραγωγή καθυστέρησε τόσο πολύ να φθάσει στα προηγούμενα επίπεδα.
Καθώς οι επιχειρήσεις επιβραδύνουν τις επενδύσεις τους, η παραγωγική τους δυνατότητα μειώνεται εφόσον ο υπάρχων εξοπλισμός φθείρεται και η παραγωγικότητα πέφτει.
Ωστόσο, το momentum της ανάπτυξης έχει δημιουργήσει ένα δίλημμα: η ανάπτυξη που συντελείται στην ευρωζώνη μαζί με την ανάκαμψη των επενδύσεων, είναι αρκετά ισχυρές για να σταθούν «στα πόδια τους» από μόνες τους ή θα χρειαστούν τη βοήθεια των κεντρικών τραπεζών;
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανησυχεί ότι χωρίς τη χαλαρή νομισματική πολιτική η εικόνα της οικονομίας θα ήταν πολύ χειρότερη.
Όπως υποστήριξε τον προηγούμενο μήνα, οι οικονομίες της ευρωζώνης εξακολουθούν να βασίζονται στο φθηνό δανεισμό. «Οι επενδύσεις πάνε καλά επειδή τα εταιρικά κέρδη είναι καλά χάρη στα χαμηλά επιτόκια».
Το θέμα είναι ένα: Στις 26 Οκτωβρίου όπου η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο μείωσε τα κόστη δανεισμού για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης. Η τράπεζα τείνει να ανακοινώσει τον Ιανουάριο του 2018 ότι θα αγοράσει πολύ λιγότερα ομόλογα από εκείνα που αγοράζει τώρα και φθάνουν τα 60 δισ. ευρώ το μήνα.
Από τα πάνω από 2 τρις ευρώ που ξόδεψε η ΕΚΤ για το QE από το 2015, τα 111 δις. πήγαν σε εταιρικό χρέος.
«Χάρη στην αγορά των εταιρικών ομολόγων, οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης έχουν δει σημαντική βελτίωση στη χρηματοοικονομική τους κατάσταση», ανέφερε μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο ευρωκοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι.
«Όμως αυτή η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών δεν περιορίζεται μόνο σε εταιρείες από τις οποίες η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα ή στην αγορά των εταιρικών ομολόγων. Είναι εμφανής και σε επιχειρήσεις άλλων κλάδων», σημειώνει.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα μετά τη λήξη του QE προκειμένου η ανάκαμψη να ακολουθήσει μια ομαλή πορεία. Όμως για την ώρα, η ανάκαμψη δείχνει να είναι πιο υγιής από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή μέσα στην τελευταία δεκαετία, ειδικά σε όρους επενδύσεων.
Τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου δείχνουν ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν και στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης και κυμαίνονται από μια αύξηση της τάξεως του 3,6% στην Ιταλία, η οποία ήταν μια από τις πιο αργοκίνητες οικονομίες της ευρωζώνης, η οποία ήταν ένα από μέχρι το 6,2% της Γερμανίας.
Συνολικά οι επενδύσεις στην ευρωζώνη σημείωσαν αύξηση 3,5% το β’ τρίμηνο του χρόνου σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ για τις ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου. Πολλά στελέχη της ευρωζώνης εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα εξακολουθήσουν να επενδύουν ακόμη και αν η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα. Ο κ.Babin στην Valenza αναφέρει ότι η συνολική ζήτηση για κοσμήματα είναι ο λόγος για τον οποίο η Bulgari αυξάνει την παραγωγική της δυναμικότητα.
Και η Bulgari επωφελήθηκε από το QE
Στο πλαίσιο αυτό, η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας αγόρασε ομόλογα του οίκου LVMH, που είναι μητρική της Bulgari βοηθώντας την εταιρεία να έχει χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Με βάσει τους όρους ενός από αυτά, η LVMH μπορεί να πληρώνει ετήσιο τοκομερίδιο μόνο 0,375% για να δανειστεί μέχρι το 2022. Τέτοιες ευνοϊκές συνθήκες μπορεί αποτελέσουν παρελθόν αν η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα.
Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν και τα κόστη δανεισμού μπορεί να αυξηθούν για κάποιες εταιρείες εξαιτίας της λήξης του προγράμματος υποστήριξης από την ΕΚΤ, οι επενδύσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ανθίζουν καθώς οι επιχειρήσεις υπολογίζουν σε ένα πιο σταθερό πολιτικό περιβάλλον και σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.