Σε περίοδο ανάπτυξης κατά την οποία ξετυλίγει ένα επενδυτικό πλάνο με πολλές πτυχές βρίσκεται η βιομηχανία ζωοτροφών Βιοζωκάτ που εδρεύει στην Κατερίνη. Αρχής γενομένης από την παραγωγική αξιοποίηση της μονάδας στις Σέρρες, που την τελευταία δεκαετία είναι ανενεργή παραγωγικά και λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος, η βιομηχανία βρήκε μια διέξοδο ώστε να αποσυμφορήσει το εργοστάσιό της στην Πιερία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο INDUSTRY ο κ. Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, αντιπρόεδρος ΔΣ της Βιοζωκάτ, στο εργοστάσιο των Σερρών θα μεταφερθεί το 5% της συνολικής παραγωγής. Στη συγκεκριμένη μονάδα, έκτασης 4.000 τ.μ. θα παράγονται σύνθετες ζωοτροφές και πρώτες ύλες, ενώ η επένδυση θα αρχίσει να υλοποιείται το καλοκαίρι του 2024, ώστε η παραγωγική δραστηριότητα να εκκινήσει στο τέλος του έτους.

Αύξηση παραγωγής  και αποθήκευσης στην Κατερίνη

Για  την  τρέχουσα  περίοδο  και  όσον  αφορά το εργοστάσιο της Κατερίνης σε εξέλιξη βρίσκεται, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2024, επενδυτικό πρόγραμμα 6,3 εκατ. ευρώ που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Πράσινη μετάβαση/μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» του Τ.Α. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικής και αποθηκευτικής δυναμικότητας του εργοστασίου ενώ πάνω από το 50% των επενδύσεων αφορά 13 σιλό που θα ανακατασκευαστούν και θα επε-κταθούν, προσθέτοντας 20.000 τόνους αποθηκευτικής δυναμικότητας, αλλά και τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται κι η εγκατάσταση ρομποτικού συστήματος, που θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα ενάσκησης του εργοστασίου, μηχανολογικού εξοπλισμού, φωτοβολταϊκού πάρκου, αλλά και η ψηφιοποίηση των logistics.«Παράλληλα, εντός του Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν πλήρως και οι νέες απο-θήκες στο Καλοχώρι, όπου θα γίνει η μεταφορά της έδρας της εταιρείας Α&Δ Τριανταφύλλου, που ασχολείται με το κομμάτι των κατοικιδίων» συμπληρώνει ο κ. Τριανταφύλλου. Όπως σημειώνει ο κ. Τριανταφύλλου, η αποκατάσταση του βιομηχανικού κτιρίου, το οποίο θα αξιοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024, ενώ την άνοιξη δρομολογείται η αποκατάσταση του συγκροτήματος των σιλό αποθήκευσης δημητριακών, δυναμικότητας 20.000 τόνων, μια επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Όπως εκτιμά ο Αντιπρόεδρος της Βιοζωκάτ, η τοποθεσία του ακινήτου ενισχύει τη θέση της εταιρείας στρατηγικά δίνοντας το πλεονέκτημα εισαγωγής και εξαγωγής χύδην προϊόντων.

Ανοδικά ο τζίρος το 2023

Όσον αφορά τα οικονομικά της, οι επενδύσεις δείχνουν να πως στηρίζονται σε γερές βάσεις με τον κ. Τριανταφύλλου να σημειώνει πως «η Βιοζωκάτ είναι leader στον κλάδο των σύνθετων ζωοτροφών για παραγωγικά ζώα και η προϊοντική της γκάμα περιλαμβάνει από αιγοπροβατοτροφές -που αποτελούν το 70% της παραγωγής της- και βοοτροφές μέχρι πτηνοτροφές, χοιροτροφές και τροφές για κουνέλια. Μάλιστα, το μερίδιό της στις ζωοτροφές για αιγοπρόβατα υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία διετία, φτάνοντας στο 5% από 2% στο σύνολο της ελληνικής αγοράς». Σημειώνεται πως η στροφή αυτή στα αιγοπροβατοτροφές έγινε με δεδομένο την αυξημένη ζήτηση για τη φέτα. «Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών της εταιρείας να ανέβει σημαντικά. Εκτιμάται ότι το 2023 θα ανέλθει σε 35 εκατ. ευρώ (πωλήσεις 75.000 τόνων), αυξημένος κατά 25% έναντι του 2022, με την κερδοφορία να διατηρείται στα περσινά επίπεδα (1,5 εκατ. ευρώ το 2022)» καταλήγει ο κ. Τριανταφύλλου.

Φαίδρα Μπράττου, Industry