Συνεχίζεται και στην αρχή του δεύτερου τριμήνου η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται οι ελπίδες για ουσιαστική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Τα στοιχεία από τις έρευνες υπευθύνων παραγγελιών (PMI) υποδηλώνουν πως η Ευρωζώνη διανύει πλέον σαφώς την πιο αδύναμη περίοδο ανάπτυξης από το 2014, καθώς η συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας αρχίζει να συμπαρασύρει και τον κλάδο των υπηρεσιών.

Ο σύνθετος δείκτης (PMI) που περιλαμβάνει τη δραστηριότητα σε υπηρεσίες και σε μεταποίηση υποχώρησε ελαφρώς τον Απρίλιο, παρά τις προσδοκίες των επενδυτών, με τις νέες παραγγελίες να αυξάνονται ελάχιστα και τις νέες παραγγελίες για προϊόντα που θα εξαχθούν να μειώνονται πολύ έντονα. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το υπόλοιπο του έτους εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά μικρές, κυρίως εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης και της αναθεώρησης των προβλέψεων για την ανάπτυξη προς το χειρότερο. «Οι έρευνες (PMI) υποδηλώνουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση έχει υποχωρήσει κάτω από το 0,2%. Παρόμοιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στη Γερμανία, αλλά η Γαλλία είναι στάσιμη και η υπόλοιπη Ευρωζώνη πλησιάζει προς την στασιμότητα», εξήγησε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS-Markit.

Στη Γερμανία η επιχειρηματική δραστηριότητα ανέκαμψε ελαφρώς τον Απρίλιο χάρη στον κλάδο των υπηρεσιών που αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών. Ωστόσο, ο κλάδος της μεταποίησης συρρικνώθηκε έντονα για τρίτο συνεχόμενο μήνα με τη ζήτηση να είναι ιδιαίτερα αδύναμη στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Στη Γαλλία η μικρή αύξηση της δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση της κατάστασης στη μεταποίηση. Συνολικά η γαλλική οικονομία έμεινε στάσιμη τον Απρίλιο, ενώ η δραστηριότητα είχε συρρικνωθεί τον Μάρτιο. Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας υποχώρησε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2013, με λιγότερες νέες παραγγελίες και περιορισμό του ρυθμού προσλήψεων. «Τα στοιχεία ενισχύουν την ανησυχία πως η οικονομία δεν κατάφερε να ανακάμψει αποφασιστικά από παροδικούς παράγοντες που περιόρισαν τη δραστηριότητα στα τέλη του περασμένου έτους», λέει ο Κρις Γουίλιαμσον.

Η δραστηριότητα αυξάνεται με «πολύ μέτριο ρυθμό εξαιτίας των αρνητικών παραγόντων της πιο αδύναμης ζήτησης παγκοσμίως και του υποτονικού οικονομικού κλίματος», πρόσθεσε. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι και το γεγονός πως οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να διστάζουν να προσλάβουν νέο προσωπικό, με τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης να είναι τον Απρίλιο από τους χαμηλότερους που έχουν καταγραφεί από το 2016.

Καθημερινή