Στην έναρξη υλοποίησης της επένδυσης για τον εκσυχρονισμό και αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της στο Βόλο αναμένεται να προχωρήσει, μέσα στο προσεχές διάστημα, η εταιρεία Watera, που δραστηριοποιείται στον τομέα επεξεργασίας νερού. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μετά την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου, της τάξης των 600.000 ευρώ, στον Αναπτυξιακό νόμο, η εταιρεία θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, επιφάνειας 6.000 τετραγωνικών μέτρων και στην προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού.
Η νέα μονάδα υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί, σε περίπου ένα χρόνο, και θα εξυπηρετεί τις μεγάλες ανάγκες παραγωγής της εταιρείας, που προέρχονται από την ενισχυμένη ζήτηση από Ελλάδα και εξωτερικό για προμήθεια μονάδων αφαλάτωσης.
Η Watera, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Ορφέα Μαυρίκιο, που αποτελεί την μετεξέλιξη της εταιρείας - αποκλειστικής αντιπροσώπου του αμερικανικού κολοσσού επεξεργασίας νερού Culligan International, δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ελέγχει τα 2/3 του συνολικού μεριδίου αγοράς, με την εταιρεία, που ανήκει στις 10 μεγαλύτερες -στην κατηγορία της- σε όλη την Ευρώπη- να επεξεργάζεται όχι μόνο θαλασσινούς, αλλά και υφάλμυρους υδατικούς πόρους, προσφέροντας καθαρό νερό όχι μόνο για οικιακή αλλά και βιομηχανική ή ιατρική χρήση.
Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, η ζήτηση για προϊόντα αφαλάτωσης υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη το 2018, γεγονός που σχετίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις καλές επιδόσεις του τουρισμού. Κι αυτό διότι ο ξενοδοχειακός κλάδος, όπως και τα νησιά ανήκουν στους βασικούς πελάτες της Watera. Ωστόσο, φέτος, οι παραγγελίες από ξενοδοχειακές μονάδες εμφανίζουν κάμψη, σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στην εκτιμώμενη υποχώρηση των τουριστικών αφίξεων.
Αυτή την περίοδο, η εταιρεία προετοιμάζει τις μονάδες αφαλάτωσης που θα τοποθετηθούν, σε περίπου τρεις μήνες, στη Χίο, στο πλαίσιο σύμβασης ύψους 985 χιλ. ευρώ, που προβλέπει την παροχή 2 χιλιάδων κυβικών μέτρων (κ.μ.) νερού, ημερησίως. Επίσης, η Watera έχει μειοδοτήσει στο διαγωνισμό της Τήνου για την προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης 1.000 κ.μ. ανά ημέρα.
Εκτός από την ελληνική αγορά, η εταιρεία διαθέτει ισχυρό διεθνές αποτύπωμα, με το 25% της συνολικής δραστηριότητάς της να αφορά εξαγωγές.
Πληρώναμε εκατομμύρια
Η έλλειψη πόσιμου νερού σε πολλά ελληνικά νησιά είχε καταστήσει απαραίτητες τις εταιρείες μεταφοράς νερού, τους γνωστούς, στην αγορά, "νερουλάδες". Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ολιγοπώλιο, εάν όχι μονοπώλιο, που κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 10 εκατ. ευρώ, όσο, δηλαδή, ήταν το ποσό που δεσμευόταν, σε ετήσια βάση, από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δραστηριότητα της μεταφοράς νερού στα νησιά. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι "νερουλάδες" μετέφεραν μικρότερη ποσότητα σε σχέση με την αρχικά συμφωνηθείσα, ενώ, όχι σπάνια, το νερό ήταν ακατάλληλο, κυρίως όταν τύχαινε το υδροφόρο πλοίο να βάλει θαλασσινό νερό λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών.
Δημήτρης Δελεβέγκος Capital.gr