Τυπικά ανοιχτά, ουσιαστικά κλειστά όμως παραμένουν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας λειτουργίας στη Λάρισα.

Δίχως να προλάβουν καν να συνέλθουν από την πρώτη καραντίνα, ήρθε το δεύτερο locdown να αποτελειώσει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας της πόλης, αφού παρότι εξαιρέθηκαν από το μέτρο της υποχρεωτικής αναστολής, τα περιοριστικά μέτρα που απαγόρεψαν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, επέβαλλαν στην ουσία το κλείσιμό τους, καθώς χωρίς δουλειά δεν υπάρχει νόημα να παραμένουν ανοιχτά.

Αυτήν την περίοδο τις πόρτες τους κρατούν ανοιχτές μονάχα δύο ξενοδοχεία το «Διόνυσος» και το «Grand», ενώ η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Λάρισας, κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου, περιγράφει στην «Ε» την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος που όπως εκτιμά δύσκολα θα ανακάμψει, αφού και η γενικότερη κατάσταση της κοινωνίας δείχνει ότι η μετά-κορονοϊού εποχή θα είναι εξίσου δύσκολη.

Όπως αναφέρει, τα ξενοδοχεία της Λάρισας λειτουργούσαν με συνεδριακό τουρισμό, αθλητικές διοργανώσεις και τα τελευταία χρόνια την περίοδο των γιορτών με το «Πάρκο των Ευχών» της Λάρισας και τον «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Για την ακρίβεια αυτό που ζούμε είναι ένα χάλι. Περάσαμε πολύ δύσκολα από το 2008 έως το 2015 και πάνω που είχαμε αρχίσει να συνερχόμαστε, ήρθε η πανδημία και μας αποτελείωσε. Όταν ανοίξαμε τον Ιούνιο μετά την πρώτη καραντίνα η σεζόν είχε ουσιαστικά χαθεί, αφού είχαν ακυρωθεί όλες οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Τώρα παρότι δεν είναι υποχρεωτικό το κλείσιμο, τα κλείσαμε μόνοι μας.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δουλειά, ποιο το νόημα να παραμένουμε ανοιχτοί; Εγώ για παράδειγμα στο «Μετροπόλ» έχω 100 δωμάτια, για 10 δωμάτια να ριψοκινδυνεύσω την υγεία του προσωπικού μου, που και αυτό ανησυχεί; Τόσα χρόνια συμπορευόμαστε μαζί τους, αγωνιούμε όλοι για το τι θα ξημερώσει. Πραγματικά δεν ξέρω τι θα συμβεί και πώς θα αλλάξει αυτή η κατάσταση. Επικρατεί μια θλίψη και μια μαυρίλα και όλα είναι στον αέρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία η οικονομική «ασφυξία» των ξενοδοχειακών μονάδων με επιπλέον μέτρα, καθώς αυτά που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν. «Το ζητούμενο πια είναι η επιβίωση. Είμαστε σε επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία και έχουμε κάνει της προτάσεις μας, για ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία και μέτρα που θα βοηθήσουν να σταθούμε όρθιοι και να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας όταν θα έρθουν οι καλύτερες μέρες. Αντιλαμβανόμαστε ότι η προστασία της υγείας είναι προτεραιότητα και αυτό είναι που προέχει αυτό το διάστημα. Είναι η δυσκολότερη χρονιά όχι μόνο για τον κλάδο μας, αλλά για όλον τον κόσμο».

Ειρήνη Παπαϊωάννου, ιδιοκτήτρια Μετροπόλ, πρόεδρος ξενοδόχων Λάρισας

Νατάσα Πολυγένη Ελευθερία