Στη σημασία καλλιέργειας μιας κουλτούρας στον Έλληνα καταναλωτή να επιλέγει το τυποποιημένο και όχι το χύμα ελαιόλαδο, αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία της συγκεκριμένης επιλογής αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου μιλώντας στην Foodexpo digital 2021.
«Αυτή την στιγμή η διακίνηση του τυποποιημένου ελαιόλαδου στην εσωτερική αγορά αντιπροσωπεύει μόλις το 20% της συνολικής ετήσιας παραγωγής, δηλαδή φθάνει όσο αντίστοιχα είναι και οι εξαγωγές στους 52 χιλ. τόνους», σημείωσε ο κ. Οικονόμου λέγοντας παράλληλα ότι από τη συνολική παραγωγή των 280 χιλ. τόνων της Ελλάδας, οι Έλληνες επιλέγουν να αγοράσουν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε τυποποιημένο ελαιόλαδο.
«Αυτό οδηγεί σε σημαντικές αποεπενδύσεις στο συγκεκριμένο κλάδο κάτι που έγινε εμφανές και στο παρελθόν καθώς μεγάλες εταιρείες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον τομέα του τυποποιημένου ελαιόλαδου καθώς δεν εμφανίζει μεγάλα περιθώρια κέρδους», διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι η διακίνηση του ανώνυμου και χύμα ελαιόλαδου δε συμφέρει καμία πλευρά.
Αυτή την στιγμή, στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 750 επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιόλαδου, οι οποίες είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγαλύτερη προσπάθεια για την ανάπτυξη των τυποποιημένων ελαιόλαδων. «Κάθε χρόνο εισέρχονται περίπου 2.600 brands, εκ των οποίων, ωστόσο, το 60% αποσύρεται μετά από κάποιους μήνες», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.
Σε επίπεδα ρεκόρ οι ελληνικές εξαγωγές ελαιόλαδου το 2020
Αν και οι προσπάθειες που πραγματοποιούνται είναι προς την σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τη συσκευασία, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστεί το πόσο ικανά είναι τα συγκεκριμένα brands να σταθούν στις άκρως ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού καθώς και να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες συνθήκες τις εσωτερικής αγοράς. Να σημειωθεί ότι το 2020 οι ελληνικές εξαγωγές ελαιόλαδου ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ αγγίζοντας τους 52.700 τόνους, την ίδια στιγμή που η συνολική παραγωγή ανήλθε στους 280 χιλ. τόνους, φέρνοντας την χώρα μας στην τρίτη θέση των μεγαλύτερων ελαιοπαραγωγών παγκοσμίως.
Στην κορυφή βρίσκεται η Ισπανία όπου η παραγωγή της σήμερα αγγίζει τους 1,5 εκατ. τόνους εμφανίζοντας αυξητικές τάσεις ενώ αντιπροσωπεύει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής και στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ιταλία με 300 χιλ. τόνους.
Ματίνα Χαρκοφτάκη Foodreporter