Να κινηθεί γρήγορα, προκειμένου να κλείσει άμεσα συμφωνία με την Moderna για την προμήθεια εκατομμυρίων δόσεων του προωθούμενου εμβολίου, επιδιώκει η Κομισιόν, η οποία δίνει αγώνα δρόμου ώστε η Γηραιά Ήπειρος να θέσει τις βάσεις για το χτίσιμο της ανοσίας έναντι της Covid-19.
Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή, στόχος των Βρυξελλών είναι η εξασφάλιση ενός deal σε τιμή λιγότερων των 25 δολαρίων ανά δόση.
Από τον Ιούλιο οι διαπραγματεύσεις
Το μεσημέρι της Δευτέρας, η Moderna ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές έρευνες κατέδειξαν ότι το εμβόλιό της παρέχει ανοσία τουλάχιστον 94,5%, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer – ΒιοΝΤech (90%).
Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τις Pfizer – BioNTech για την αγορά 200 + 100 εκατομμυρίων δόσεων, οι διαπραγματεύσεις με τη Moderna, οι οποίες «τρέχουν» από τον περασμένο Ιούλιο, ακόμη δεν έχουν οδηγήσει σε «λευκό καπνό».
«Μια συμφωνία είναι πιθανό να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες» παραδέχεται η ίδια πηγή, η οποία διευκρινίζει ότι οι διμερείς επαφές αφορούν κυρίως τη νομική μορφή του συμβολαίου, καθώς δεν προκύπτουν διαφωνίες σε ζητήματα τιμής ή διαθεσιμότητας.
«Η τιμή που διαπραγματευόμαστε είναι κάτω των 25 δολαρίων ανά δόση» έσπευσε να προσθέσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία με τις Pfizer – BioNTech, η Κομισιόν δεν αποκάλυψε τους οικονομικούς όρους, αν και ανώνυμες πηγές κάνουν λόγο για deal, αξίας λιγότερων των 19,5 δολαρίων ανά δόση, χωρίς όμως να συνυπολογίζεται η χρηματοδότηση της Ε.Ε. και της Γερμανίας.
«Τα αποτελέσματα της Moderna είναι εναθαρρυντικά. Οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία συνεχίζονται. Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ακόμη» δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες για τα υπό δοκιμή εμβόλια των AstraZeneca, Johnson & Johnson, CureVac και Sanofi .
Deal ΗΠΑ – Moderna
Σ’ αντίθεση με την Ευρώπη, οι ΗΠΑ έχουν ήδη κλείσει συμφωνία με τη Moderna για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων εμβολίων έναντι 15 δολαρίων ανά δόση.
Στο deal όμως, περιλαμβάνεται και η κρατική χρηματοδότηση, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, γεγονός το οποίο επί της ουσίας ανεβάζει την τιμή της δόσης σε 25 δολάρια.
Η Ουάσιγκτον, πάντως, θα έχει δικαίωμα αγοράς ακόμη 400 εκατομμυρίων δόσεων.
Έπεσε η μετοχή της Pfizer
Μπορεί οι αγορές να καταγράφουν νέο ράλι, χάρη στις ευχάριστες ειδήσεις για το εμβόλιο της Moderna, αλλά υπάρχει και μία μετοχή, η οποία συγκεντρώνει μεγάλο όγκο πωλητών. Ο λόγος για τη μετοχή της Pfizer, η οποία καταγράφει σημαντικές απώλειες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Κι αυτό, εξαιτίας της αναπόφευκτης σύγκρισης μεταξύ των δύο εμβολίων: Το εμβόλιο της Moderna, συγκεκριμένα, επιτυγχάνει υψηλότερο ποσοστό ανοσίας (94,5% έναντι 90%), ενώ μπορεί να αποθηκευτεί σε πιο «βολικές» τιμές της θερμοκρασίας (2 έως 8 βαθμούς Κελσίου έναντι -70 βαθμών Κελσίου).
Εν ολίγοις, το εμβόλιο της Moderna φαίνεται ότι θα αποδειχθεί πιο εύκολο στη χρήση, τη διανομή και την αποθήκευση σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech, το οποίο ανακοινώθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα.
Έτσι, μοιραία, η σημερινή εικόνα της μετοχή της Pfizer χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά προβληματική, καθώς υποχωρεί κατά 4,1%. Ευρύτερες απώλειες εμφανίζει και η μετοχή της BioNTech, η οποία διολισθαίνει κατά 12,8%.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Moderna ενισχύεται κατά 9%, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Κατά 0,9% υποχωρεί, τέλος, η μετοχή της AstraZenece, της οποίας τα αποτελέσματα των δοκιμών δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη.
Με πληροφορίες από Καθημερινή