Μειωµένος κατά 544 εµφανίζεται ο αριθµός των κατόχων αδειών παραµονής στο πλαίσιο του προγράµµατος «χρυσή βίζα» µε το πέρας του πρώτου εξαµήνου του 2022.
Ειδικότερα, µε βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι κάτοχοι αδειών στο τέλος Ιουνίου είχαν υποχωρήσει σε 9.075, έναντι 9.619 στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου, κάτι που συµβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη εφαρµογής του εν λόγω προγράµµατος, στα µέσα του 2014. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του 2021 χορηγήθηκαν 1.035 νέες άδειες, αριθµός που ήταν υψηλότερος κατά 10,3% από το 2020, µε τον συνολικό αριθµό να φτάνει στις 9.619 άδειες στο τέλος Ιανουαρίου του 2022.
Σύµφωνα µε στελέχη της αγοράς ακινήτων, η τάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι από τους κατόχους αδειών των πρώτων ετών επέλεξαν να µην τις ανανεώσουν µόλις ολοκληρώθηκε η πενταετία ισχύος τους, είτε γιατί προτίµησαν την άδεια κάποιας άλλης χώρας είτε γιατί δεν την χρειάζονται πλέον, είτε γιατί προτίµησαν να µεταπωλήσουν το ακίνητο που είχαν αγοράσει, ώστε να κεφαλαιοποιήσουν τυχόν υπεραξίες.
Οπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Ρισβάς και Συνεργάτες, που ειδικεύεται στον τοµέα των προγραµµάτων επενδυτικής µετανάστευσης, «αρκετοί ξένοι επενδυτές, που τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων το 2017 και το 2018, επιλέγουν σήµερα να µεταβιβάσουν το ακίνητό τους, ώστε να κεφαλαιοποιήσουν τις υπεραξίες που έχουν δηµιουργηθεί. Σε ορισµένες περιπτώσεις ακινήτων υψηλής ζήτησης, το κέρδος είναι πολύ σηµαντικό». Για παράδειγµα, Τούρκος επενδυτής που είχε αγοράσει ακίνητο επί της οδού Σόλωνος στο Κολωνάκι το 2017 αντί ποσού της τάξεως των 260.000 ευρώ, το πούλησε πρόσφατα έναντι σχεδόν διπλάσιου ποσού.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το πρώτο τρίµηνο του 2018, όταν και ξεκίνησε η ανάκαµψη της αγοράς κατοικίας και µέχρι το φετινό πρώτο τρίµηνο, οι τιµές πώλησης κατοικιών στην Αττική έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 40% κατά µέσον όρο, ενώ σε αρκετές περιοχές οι αυξήσεις είναι ακόµα υψηλότερες. Αυτό αφορά ιδίως τα σηµεία που είχαν τοποθετηθεί οι επενδυτές του προγράµµατος «χρυσή βίζα», όπως το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια. Στην Αττική, η αύξηση των τιµών των κατοικιών κατά το φετινό πρώτο τρίµηνο ανήλθε σε 9,7% σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό διάστηµα, ενώ συνολικά το 2021 η αύξηση άγγιξε το 9,4%, έναντι αυξήσεων 7,8% το 2020 και 10,6% το 2019.
Σύµφωνα µε την ανάλυση των στοιχείων του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, καταγράφονται σηµαντικές µειώσεις αδειών, ιδίως µεταξύ των Κινέζων, των Ρώσων και των Τούρκων επενδυτών, δηλαδή των τριών πιο κινητικών οµάδων/ χωρών µέχρι σήµερα. Συγκεκριµένα, ο αριθµός των Κινέζων κατόχων αδειών παραµονής υποχώρησε στο τέλος του πρώτου εξαµήνου σε 5.949, από 6.391 στο τέλος Ιανουαρίου, µια µείωση κατά 442 άδειες, ή -7%. Ουσιαστικά δηλαδή ο ρυθµός έκδοσης νέων αδειών ήταν αισθητά χαµηλότερος από τον αριθµό των αδειών που δεν ανανεώθηκαν, δείγµα του ρυθµού της αποχώρησης των Κινέζων από την αγορά ακινήτων. Σύµφωνα µε τον κ. Ρισβά, πλέον πολλοί Κινέζοι επενδυτές αποφεύγουν την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, λόγω της σηµαντικής ανόδου των τιµών, και επιλέγουν να εξασφαλίσουν άδεια παραµονής µέσω της κατάθεσης 400.000 ευρώ σε προθεσµιακό λογαριασµό εγχώριας τράπεζας, στο πλαίσιο του σχετικού θεσµικού πλαισίου.
Αντίστοιχα οι Ρώσοι επενδυτές έχουν µειωθεί κατά 168, ή -38%. Μάλιστα, ο αριθµός αυτός θα µειωθεί ακόµα περισσότερο τους επόµενους µήνες, καθώς µετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει απαγορευτεί η χορήγηση αδειών παραµονής σε Ρώσους υπηκόους, όπως επίσης και η ανανέωση προγενέστερων αδειών παραµονής. Οσον αφορά τους Τούρκους επενδυτές, ο αριθµός των αδειών προς εκείνους έχει µειωθεί σε 587 σήµερα, από 619 στο τέλος Ιανουαρίου.
Νίκος Χ. Ρουσάνογλου Καθημερινή
* Η φωτογραφία είναι αρχείου και είναι από το Πήλιο