Η έναρξη της τουριστικής περιόδου θα αυξήσει σημαντικά τη διακίνηση τροφίμων τόσο οδικώς όσο και με πλοία, κάτι που θα μεγεθύνει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων του κλάδου.

«Όι τιμές του ρεύματος θα παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο», προειδοποίησε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ι. Γιώτης από την πλευρά του τόνισε ότι από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση «δεν διακυβεύεται μόνο η ανάπτυξη, αλλά και η βιωσιμότητα του κλάδου τροφίμων». Ο κ. Γιώτης ζήτησε από την κυβέρνηση μέτρα στήριξης του κλάδου, με πρώτο τη μείωση του ΦΠΑ. Είμαι ανοιχτός σε όποιο μέτρο θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το μέτρο είναι αποτελεσματικό. Στις ζωοτροφές ο ΦΠΑ μειώθηκε, αλλά οι τιμές δεν υποχώρησαν», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς.

«Μην περιμένετε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να μειωθεί το επόμενο τρίμηνο ή το επόμενο εξάμηνο». Με αυτά τα λόγια ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Ανδρέας Σιάμισιης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) προϊδέασε τους επιχειρηματίες του κλάδου και κατ’ επέκταση και τους καταναλωτές για το τι ενδεχομένως θα πρέπει να αναμένουν στο μέτωπο των ανατιμήσεων. Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα, λόγω και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, θα αυξηθεί σημαντικά η διακίνηση τροφίμων –τόσο οδικώς όσο και με πλοία–, κάτι που επίσης θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κόστος για τις επιχειρήσεις λόγω της μεγάλης χρήσης πετρελαίου. Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι από την ενεργειακή και τη γεωπολιτική κρίση «δεν διακυβεύεται μόνο η ανάπτυξη, αλλά και η βιωσιμότητα του κλάδου τροφίμων».

Οι βιομήχανοι τροφίμων ζήτησαν χθες διά στόματος του προέδρου τους κ. Γιώτη, με τον πλέον επίσημο τρόπο, μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής και σειρά άλλων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Στο αίτημα, πάντως, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν δόθηκε καμία απάντηση – ούτε καν έγινε αναφορά– από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά, που διαδέχθηκε αμέσως μετά στο βήμα τον κ. Γιώτη. Ο κ. Γεωργαντάς είπε μεν ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα στον κλάδο, μόνο που αυτή η στήριξη θα αφορά κυρίως δράσεις για το ενεργειακό κόστος και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Αργότερα και μόνο όταν ρωτήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Vivartia, Θανάση Παπανικολάου, ο κ. Γεωργαντάς είπε για το θέμα του ΦΠΑ: «Είναι συγκεκριμένο το διακύβευμα. Είναι άμεσο το δημοσιονομικό κενό, αλλά αυτό αξιολογώντας το μπορούμε να το υποστούμε. Πρέπει να είναι σίγουρη η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Στις ζωοτροφές που μειώθηκε ο ΦΠΑ δεν είδα την αποκλιμάκωση των τιμών που περίμενα. Είμαι ανοιχτός και θετικός σε όποιο μέτρο θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να μειώσουν την τιμή για τον καταναλωτή».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ ζήτησε επίσης από την πολιτεία τα ακόλουθα μέτρα:

– Συνέχιση της στήριξης των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος. – Διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την εισαγωγή πρώτων υλών με πιο γρήγορες διαδικασίες ελέγχων.

– Εξεύρεση εναλλακτικών πηγών για ενέργεια και πρώτες ύλες.

– Προστασία από αθέμιτες πρακτικές και εξωστρέφεια των ελληνικών προϊόντων. – Επιτάχυνση της έναρξης του αναπτυξιακού νόμου για την πραγματοποίηση επενδύσεων. – Ενταξη των επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα που αφορούν τον αγροδιατροφικό τομέα.

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξος για το θέμα των τιμών εμφανίστηκε ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. «Δεν μαζεύονται ποτέ οι τιμές αν δεν νιώσει τον πόνο ο αγοραστής και σταματήσει να αγοράζει», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος απέδωσε το φαινόμενο του πληθωρισμού όχι τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά στις ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία. «Έφτασε χρήμα σε άπειρους, όταν δεν μπορούσες να καταναλώσεις και την ίδια ώρα ήταν μειωμένη η παραγωγή. Αυτό απελευθερώθηκε στη συνέχεια και δημιούργησε πληθωρισμό.», υποστήριξε.

Δήμητρα Μανιφάβα Καθημερινή