Ακριβότερες γίνονται από την 1η Ιουλίου οι ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων από το εξωτερικό. Αυτό θα συμβεί καθώς, βάσει οδηγίας της Ε.Ε., θα επιβάλλεται ο ΦΠΑ της χώρας προορισμού και όχι αυτός του κράτους προέλευσης, κάτι που μεταφράζεται σε αυξήσεις, καθώς οι συντελεστές ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους. Αντίθετα, φθηναίνουν οι αγορές από χώρες όπως Δανία, Φινλανδία, Κροατία,
Ουγγαρία και Σουηδία, που έχουν υψηλότερο ΦΠΑ από τον ελληνικό. Επιβάρυνση με ΦΠΑ 24%, 13% ή 6% ανάλογα το είδος του προϊόντος θα έχουν και τα μικροδέματα αξίας έως 22 ευρώ που εισάγονται από τρίτες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Κίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., περίπου 150 εκατ. εισαγωγές μικροδεμάτων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις χώρες της Ε.Ε.
Ολες οι εισαγωγές δεμάτων θα επιβαρύνονται με τον ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα προορισμού από 1ης Ιουλίου, σύμφωνα με απόφαση της Ε.Ε. που ισχύει και στη χώρα μας. Επίσης, τα μικροδέματα αξίας έως 22 ευρώ που προέρχονται από τρίτες χώρες, και μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν από τον ΦΠΑ, εντάσσονται στο νέο πλαίσιο, καθώς από μελέτες της Κομισιόν διαπιστώθηκε ότι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ η φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Ενόψει της έναρξης ισχύος του νέου πλαισίου της Ε.Ε. στον τομέα του ΦΠΑ, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), και ειδικότερα τη φορολογική επιβάρυνση των μικροδεμάτων που εισάγονται από τρίτες χώρες, από 1ης Ιουλίου 2021 όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά και σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, υπόκεινται στον φόρο. Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές θα επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού.
Σημειώνεται ότι η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή. Συνεπώς, μεμονωμένοι εισαγωγείς ή ταχυδρομικές εταιρείες, που εισάγουν από 1.7.2021 μικροδέματα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ποσού, οφείλουν να τηρήσουν την προβλεπόμενη τελωνειακή διαδικασία και να καταβάλουν –κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του αγαθού– τον ΦΠΑ που ισχύει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., περίπου 150 εκατ. εισαγωγές μικροδεμάτων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις χώρες της Ε.Ε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κάποιος που μένει στην Ελλάδα παραγγείλει μέσω πλατφόρμας ένα προϊόν αξίας 20 ευρώ, π.χ. από την Κίνα, το προϊόν θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ και συγκεκριμένα με συντελεστές 24%, 13% και 6%. Σήμερα για το ανωτέρω προϊόν και μέχρι το τέλος του μήνα δεν καταβάλλεται ΦΠΑ.
Επίσης, στην περίπτωση που κάτοικος Ελλάδας παραγγείλει μέσω πλατφόρμας ένα προϊόν ανεξαρτήτως αξίας, π.χ. από Γαλλία, στην οποία ισχύουν συντελεστές 20%,10% και 5,5%, το προϊόν δεν θα επιβαρυνθεί με τον ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα αποστολής, αλλά με τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα με συντελεστές 24%, 13% και 6%.
Σήμερα, μικροδέματα αξίας έως 22 ευρώ που εισάγονται από τρίτες χώρες δεν επιβαρύνονται με φόρο.
Προκόπης Χατζηνικολάου Καθημερινή