Στη σύναψη ενός πολύπτυχου mega-deal προχώρησε η ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε τη συμφωνία-πλαίσιο συνεργασίας με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά σε επενδυτικό σχήμα με υπό ανάπτυξη έργα ισχύος 1,7 GW, ενισχύοντας τη θέση της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 66,6 MW, την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ υπό ανάπτυξη εγκατεστημένης ισχύος έως 1,7 GW και την από κοινού ανάπτυξή του με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, καθώς και την εξαγορά ποσοστού 20% στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης ΑΕ, η οποία αναπτύσσει μονάδα CCGT (840MW) και στην οποία η ΔΕΗ κατέχει ήδη πλειοψηφικό ποσοστό (51%).

Τα 66,6MW σε λειτουργία που εξαγοράζει ο Ομιλος ΔΕΗ αφορούν 2 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3MW που τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία στη Νότια Εύβοια και τη Λακωνία, δύο περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 23,3 MW σε λειτουργία. Η συναλλαγή για το χαρτοφυλάκιο αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) 111 εκατ. ευρώ ή σε 7,2x EV/EBITDA.

Σημειώνεται ότι το capacity factor των αιολικών πάρκων ανέρχεται σε 32% μεσοσταθμικά, μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της χώρας (27%), ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου διαθέτει υψηλή μεσοσταθμική τιμή πώλησης ενέργειας.

Επιπλέον, o Ομιλος ΔΕΗ θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη με συνολική ισχύ 1,7 GW σε διάφορες φάσεις αδειοδότησης και περιοχές της ελληνικής επικράτειας, με τίμημα 106 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα αναπτύξει περαιτέρω με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.

Τέλος, η ΔΕΗ εξαγοράζει το 20% που κατέχει η DAMCO ENERGY του Ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης ΑΕ έναντι 27 εκατ. ευρώ και θα κατέχει το 71% και την καταστατική πλειοψηφία, με το υπόλοιπο 29% να ανήκει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. H Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης ΑΕ προχωρά δυναμικά με την κατασκευή του νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου (CCGT) ισχύος 840 MW στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης.

Η διαφοροποίηση

Οπως τονίζεται, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία τόσο για τα έργα σε λειτουργία όσο και για τα υπό ανάπτυξη περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο έργα αιολικής ενέργειας επιτυγχάνει ένα σημαντικό ζητούμενο για τη ΔΕΗ, καθώς διαφοροποιεί το portfolio σε έργα ΑΠΕ, ενισχύοντας το μερίδιο των αιολικών έργων στο μείγμα. Η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος τόσο τεχνολογικά (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά) όσο και γεωγραφικά (Ελλάδα, Νοτιοανατολική Ευρώπη) αντιμετωπίζει με τον πιο αποδοτικό τρόπο τη στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.