Ποσό 560 εκ. ευρώ έχασαν οι τέσσερις τράπεζες από την κεφαλαιοποίησή τους τη εβδομάδα που πέρασε, με το τραπεζικό σύστημα της χώρας να επανέρχεται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών.
Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς που έκλεισε στο -37% και ακολουθούν η Eurobank με -17%, η Εθνική Τράπεζα με -5% και η Alpha Bank με -1%. Το πιο ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι την Τετάρτη, με τον τίτλο της Πειραιώς να «ακουμπά» μέχρι και το limit down στο 30%.
Μπορεί να μην υπήρξε συγκεκριμένη αφορμή που πυροδότησε τις σφοδρές ρευστοποιήσεις οι οποίες κόστισαν 5% στον τραπεζικό δείκτη, ωστόσο οι αιτίες είναι πολλές, με κυριότερη τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», δηλαδή τα κόκκινα δάνεια. Τα NPEs ανέρχονται σήμερα σε 87 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τους στόχους που κατέθεσαν τα ιδρύματα στον SSM, αναμένεται να μειωθούν στα 35-40 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.
Οι επενδυτές, πάντως, δεν φαίνεται να πείθονται από τη φιλόδοξη στοχοθεσία των τραπεζών, αποτυπώνοντας με τον πλέον έκδηλο τρόπο τις αμφιβολίες τους.
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, έντονες ανησυχίες διατυπώνουν οι επενδυτές και για τα ασθενικά οργανικά αποτελέσματα του α΄εξαμήνου τα οποία εκπέμπουν ένα διττό μήνυμα για τα ξένα funds: πρώτον, οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να διανείμουν μέρισμα την επόμενη τριετία και όσο δίνουν «μάχη» με τα κόκκινα δάνεια και, δεύτερον, τα κεφάλαιά τους παραπαίουν και δεν αποκλείεται να χρειαστεί ενίσχυση.
Το δημοσίευμα του Bloomberg προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με το οποίο ο SSΜ πιέζει την Τράπεζα Πειραιώς να αντλήσει κεφάλαια 500 εκατ. από την αγορά με τη μορφή ομολόγου, επέτειναν τις ανησυχίες πυροδοτώντας το selloff. Οι αρνητικές εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης –βλέπε HSBC– δεν βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των πιέσεων, ενισχύοντας την αβεβαιότητα.
Το Μαξίμου να έσπευσε να «σκύψει» πάνω από τις τράπεζες εξετάζοντας τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης, γνωστού ως Asset Protection Scheme, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη ότι «οι τράπεζες δεν καταρρέουν».
Παρ' όλα αυτά, αλλά το αρνητικό κλίμα δεν φάνηκε να αποφορτίζεται ουσιαστικά και μέλλει να φανεί κατά πόσο θα συνεχιστεί το «τραπεζικό δράμα» στο ταμπλό την επόμενη εβδομάδα ή εάν θα υπάρξουν οι εξελίξεις εκείνες που θα αντιστρέψουν το κλίμα.
Βάσω Aγγελέτου (insider.gr)