Για τον περιορισμό στο ελάχιστο δυνατόν των απωλειών του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα διατεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπερέσοδα που προέκυψαν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον Νοέμβριο.
Στο τέλος της φετινής χρονιάς λήγει η προθεσμία για απορροφήσεις από αυτό το ΕΣΠΑ και στις υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας επιχειρούν να εντάξουν μέχρι την τελευταία στιγμή έργα, τα οποία, όμως, προϋποθέτουν και την αντίστοιχη εθνική συμμετοχή. Αυτόν τον σκοπό θα εξυπηρετήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπέρβαση των καθαρών εσόδων της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, η οποία ήταν 223 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Πάντως, κάποιες απώλειες δεν μπορούν να αποκλεισθούν, δεδομένου ότι μέχρι χθες η απορροφητικότητα ήταν 95%. Σημειώνεται ότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 είχε προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 23,5 δισ. ευρώ, επομένως 1,2 δισ. ευρώ περίπου είναι αναπορρόφητα. Το πρόγραμμα των υποδομών, μεταφορών και περιβάλλοντος εμφανιζόταν ως αυτό με τις χαμηλότερες επιδόσεις στην απορρόφηση.
Ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης του 2023 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, δηλαδή όσο είναι ο στόχος που περιλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα χθεσινά, προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 59,190 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 223 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού 2024.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 56,197 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 605 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου. Σημειωτέον ότι μόνο τον Νοέμβριο τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 571 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Την ίδια περίοδο, του 11μήνου, οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 6,267 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 133 εκατ. ευρώ από τον στόχο.
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,933 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 361 εκατ. ευρώ από τον στόχο (3,294 δισ. ευρώ).
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο ανήλθαν στα 60,194 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,775 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Ετσι, το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου ήταν 1,004 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3,001 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024 και ελλείμματος 5,648 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5,854 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,771 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,091 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.
«Το μεγαλύτερο μέρος της απόκλισης έναντι του στόχου», διευκρίνιζε χθες το υπουργείο Οικονομικών, «οφείλεται στον ετεροχρονισμό πληρωμών των δαπανών, που εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,775 δισ. ευρώ έναντι του στόχου κατά τον Νοέμβριο και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τον Δεκέμβριο.
Πιο συγκεκριμένα, 1,270 δισ. ευρώ οφείλεται στον ετεροχρονισμό των πληρωμών του τακτικού προϋπολογισμού, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά 568 εκατ. ευρώ, καθώς και της ανάλωσης των πιστώσεων υπό κατανομή. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 504 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ωστόσο αναμένεται να αναλωθούν κατά τον μήνα Δεκέμβριο».
Προσπάθεια ένταξης έργων λίγο πριν λήξει το πρόγραμμα στα τέλη του έτους.
Οι δαπάνες για τις εφημερίες
Κατά 60 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του 2024 για τον τομέα της υγείας, μετά και την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για αύξηση της αμοιβής των υπερωριών. Συγκεκριμένα, 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση κατά 20% των εφημεριών και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιδομάτων των γιατρών που θα υπηρετήσουν σε άγονες και προβληματικές περιοχές.
thessaliaeconomy.gr (βασισμένο στο ρεπορτάζ της Ειρήνη Χρυσολωρά, Καθημερινή)
*Η φωτογραφία, είναι από το προηγούμενο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας