Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και των χώρων εργασίας, εξετάζουν στη χώρα μας οι ειδικοί επιστήμονες. Το πρώτο βήμα έγινε χθες όταν μάσκα θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά όσοι επισκέπτονται καταστήματα λιανικού εμπορίου και τροφίμων, ΔΕΚΟ, τράπεζες, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Σχεδόν σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η παράταση της απαγόρευσης των πανηγυριών και έως το τέλος Αυγούστου.
«Η κατάσταση είναι προς το παρόν υπό έλεγχο, αλλά σίγουρα ανησυχητική», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας, που τονίζει ότι «είναι σαν να βρισκόμαστε σε έναν λεπτό πάγο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει. Ειδικά εάν συνεχιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται κυρίως από νέους». Οπως εξηγεί, τα κρούσματα στις μεγάλες πόλεις έχουν σημάνει συναγερμό, με δεδομένο ότι πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές στις οποίες μπορεί να γίνει γρήγορα διασπορά του ιού από ένα κρούσμα. Αναφέρει δε το παράδειγμα του Βελιγραδίου, όπου επί 2-3 εβδομάδες εντοπίζονταν 15 με 20 κρούσματα ημερησίως και τα οποία ανέβηκαν από τη μία ημέρα στην άλλη σε 100 και 200.
Χθες, ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας 57 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών στη χώρα σε 4.336. Δεκατρία κρούσματα χαρακτηρίζονται εισαγόμενα, ενώ στην Αττική εντοπίστηκαν 18 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 11. Επτά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Καβάλα, δύο στη Λευκάδα και από ένα σε Αχαΐα, Ημαθία, Κιλκίς, Κορινθία, Δωδεκάνησο και Ροδόπη. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 8 ασθενείς, ενώ έως χθες το απόγευμα δεν είχε καταγραφεί νέος θάνατος της νόσου. Συνολικά τα θύματα της COVID-19 στην Ελλάδα ανέρχονται σε 203.
Ο κ. Σύψας επισημαίνει ότι οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν τα δεδομένα σε καθημερινή βάση και ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν ένα βήμα περαιτέρω και να προτείνουν την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης τους σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Υπέρ αυτής της θέσης τάσσεται ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας. Οπως αναφέρει στην «Κ», οι πολίτες δεν μπορούν πάντα να θυμούνται πού είναι υποχρεωτική και πού όχι η χρήση μάσκας, ενώ η εξαίρεση κάποιων χώρων από αυτή την υποχρέωση μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα ότι τελικά ίσως το μέτρο δεν είναι και τόσο απαραίτητο. Ο κ. Τούντας προτείνει επίσης να ξεκινήσει η πολιτεία μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για τη χρήση μάσκας, ενώ ζητεί και από τους ίδιους τους πολίτες να γίνουν και οι ίδιοι φορείς επιτήρησης και παραίνεσης για τη χρήση μάσκας όπου βλέπουν να μην τηρείται το μέτρο. «Αλλά και οι δήμοι, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να συντονίσουν εθελοντικές ομάδες πολιτών για την ενημέρωση και επιτήρηση για τη χρήση της μάσκας, αλλά και τη διάθεση μασκών προς τους δημότες», σημειώνει. «Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Ακόμα τα στοιχεία δεν στοιχειοθετούν εικόνα ανάφλεξης ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ωστόσο υπάρχουν όλα τα εύφλεκτα υλικά για να συμβεί αυτό», επισημαίνει ο κ. Τούντας, που εκφράζει την άποψη ότι για τους επόμενους μήνες θα πρέπει να απαγορευθούν και όλες οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες στις οποίες δεν μπορούν να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.
Πένυ Μπουλούντζα Καθημερινή