Με θετικό πρόσημο «έκλεισε» το πρώτο εξάμηνο του 2022 για την επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία, καθώς από 1/1/2022 έως 30/6/2022 εγγράφηκαν στο Επιμελητήριο Μαγνησίας 553 νέες επιχειρήσεις, τη στιγμή που πέρυσι το ίδιο εξάμηνο, είχαν εγγραφεί 484. Την ίδια στιγμή, διαγράφηκαν 199 επιχειρήσεις, όταν το πρώτο εξάμηνο του 2021 είχαν διαγραφεί 135. Οι περισσότερες δε επιχειρήσεις ανήκουν στον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ εντύπωση προκαλεί πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, είναι η δημιουργία και η λειτουργία επιχειρήσεων που έχουν άμεση σχέση με τον κατασκευαστικό κλάδο, και τον τομέα της μεταποίηση, αλλά και της αγοραπωλησίας, ενοικίασης σπιτιών, αλλά και της ενοικίασης διαμερισμάτων για μικρή διάρκεια.
Ευοίωνα είναι τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τις νέες επιχειρήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν εργασίες στο Νομό από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Ιουνίου 2022. Αν και οι διαγραφές, δηλαδή επιχειρήσεις που έκλεισαν τη δραστηριότητά τους είναι αρκετές, δηλαδή 199, η διαφορά κλείνει με θετικό ισοζύγιο. Για τις διαγραφές θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν μιλάμε μόνο για «λουκέτα» αλλά και για συνταξιοδοτήσεις.
Ειδικότερα, στο Εμπορικό Τμήμα έγιναν συνολικά 92 εγγραφές και 51 διαγραφές το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αντίστοιχα το ίδιο εξάμηνο του 2021 είχαν γίνει 105 εγγραφές και 41 διαγραφές. Στο Μεταποιητικό Τμήμα φέτος έγιναν 35 εγγραφές και 12 διαγραφές, ενώ πέρυσι 47 εγγραφές και οκτώ διαγραφές. Στο Τουριστικό Τμήμα έγιναν 55 νέες εγγραφές και 37 διαγραφές, ενώ πέρυσι 45 εγγραφές και 18 διαγραφές. Τέλος στο Τμήμα Υπηρεσιών έγιναν 371 εγγραφές και 99 διαγραφές, ενώ πέρυσι 287 εγγραφές και 68 διαγραφές.
Συνολικά, έγιναν 553 νέες εγγραφές και 199 διαγραφές, ενώ πέρυσι το πρώτο εξάμηνο έγιναν 484 εγγραφές και 135 διαγραφές.
Που επέλεξαν να επενδύσουν
Από τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας φαίνεται πως υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τον κατασκευαστικό κλάδο και επιχειρήσεις που σχετίζονται με αυτόν. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 εγγράφηκαν έξι επιχειρήσεις σχετικές με κατασκευές σωλήνων, κτηρίων από σκυρόδεμα, προϊόντων από γύψο, τέσσερις επιχειρήσεις οξυγονοκόλλησης & ηλεκτροσυγκόλλησης μετάλλων, επιχειρήσεις για εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτήματος, επιχειρήσεις για κατασκευή κτηρίων και κατοικιών, αλλά και 20 επιχειρήσεις που αφορούν ειδικότητες για κατασκευές, οικοδομές.
Ακόμη, επτά συνολικά επιχειρήσεις ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 2022 στη Μαγνησία με τη δραστηριότητά τους να σχετίζεται με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.
Αρκετοί ήταν κι εκείνοι που επέλεξαν να ασχοληθούν με την παραγωγή ψωμιού, σάντουιτς, ειδών ζαχαροπλαστικής κ.α.. Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον υπήρχε για την έναρξη επιχειρήσεων που αφορά σε μεταφορές. Οδικές μεταφορές εμπορευμάτων, οδικές μεταφορές ξηρών εμπορευμάτων, οδικές μεταφορές με φορτηγό κ.α.. Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο πως ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και 24 επιχειρήσεις παράδοσης κατ’ οίκον τροφίμων και ταχυμεταφορές εγγράφων και αντικειμένων.
Αρκετές όμως είναι και οι νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στον κλάδο τον τουριστικό. Ειδικότερα λειτούργησαν τέσσερα νέα ξενοδοχεία- καταλύματα, τρία ξενοδοχεία Β κατηγορίας και κάτω με εστιατόριο, ενώ έγινε έναρξη εργασιών σε 20 επιχειρήσεις με υπηρεσίες ενοικίασης δωματίων ή διαμερισμάτων για μικρή διάρκεια, αλλά και μεσιτικά, ή επιχειρήσεις εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων και άλλες παρόμοιες.
Φυσικά σε υψηλή προτίμηση είναι ακόμη το ενδιαφέρον για καφέ, μπαρ, σουβλατζίδικα, εστιατόρια, αναψυκτήρια, με συνολικά 99 επιχειρήσεις να εγγράφηκαν στο Επιμελητήριο το πρώτο εξάμηνο του 2022. Βέβαια, πάντα σε αυτό τον τομέα τα πράγματα είναι ρευστά και ιδίως τελευταία χρόνια, όσα νέα ξεκινήματα κι αν έχουμε, υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις, που βάζουν τέλος, όπως φέτος έγινε με 45 στη Μαγνησία.
Αρ. Μπασδάνης: « Αυξητική τάση στη μεταποίηση, στην πραγματική οικονομία»
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, σύμφωνα με τις εγγραφές επιχειρήσεων το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με το πρόσημο να είναι θετικό.
«Η γενική εικόνα της επιχειρηματικότητας στη Μαγνησία είναι σαφώς καλύτερη, έχοντας όμως μία επιφύλαξη σε ότι αφορά στις διαγραφές των ατομικών επιχειρήσεων, καθώς οι λογιστές των επιχειρήσεων δεν προσκομίζουν τα έγγραφα διακοπής στο Επιμελητήριο. Παρόλα αυτά βλέπουμε μία πολύ καλή εικόνα με αυξητική τάση στον τομέα της μεταποίησης. Αυτό το στοιχείο είναι άκρως ενθαρρυντικό, καθώς μιλάμε για την πραγματική οικονομία και πραγματικές θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Μπασδάνης.
Σημείωσε πως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» έδωσε αρκετή δουλειά στις επιχειρήσεις, όπως και ο τουρισμός και τα καταλύματα, που χρειάστηκαν επισκευές, ανακαινίσεις κτλ.
Σημαντικό στοιχείο στο οποίο στάθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ήταν οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, που αφορούν το 20% των νέων επιχειρήσεων σε όλο τον μεταποιητικό κλάδο, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν με τη σύνδεσή τους στο δίκτυο. «Οι επιχειρήσεις αυτές είναι έτοιμες να προσφέρουν την ενέργεια στο κεντρικό δίκτυο και βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς δεν έχουν συνδεθεί», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδάνης, τονίζοντας πως είναι ένα μείζον πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, ιδίως αυτή την περίοδο που υπάρχει η ενεργειακή κρίση.
Σχολιάζοντας παράλληλα τα στοιχεία των εγγραφών το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο ίδιος επεσήμανε ότι το 50% της συνολικής δραστηριότητας είναι στον τομέα των υπηρεσιών, αν και ο χάρτης έχει κάπως μεταβληθεί, αναφορικά με το είδος των επιχειρήσεων που ξεκινούν τη λειτουργία τους.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε πως αυτή είναι μία περίοδος στασιμότητας, χωρίς νέα ξεκινήματα, ενώ υπογράμμισε πως το Επιμελητήριο Μαγνησίας στηρίζει με κάθε τρόπο το επιχειρείν, γι’ αυτό και θα χρηματοδοτήσει και θα είναι συνδιοργανωτής με τον Εμπορικό Σύλλογο, της Λευκής Νύχτας στις 2 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να τονωθεί η εμπορική αγορά.
Στο μεταξύ, ο κ. Μπασδάνης αναφέρθηκε και στον τουρισμό, λέγοντας πως ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα ποσοστά του 2019, έκανε λόγο για αυξημένη ροή Βαλκάνιων, Σέρβων, Ρουμάνων, Βούλγαρων, Σκοπιανών κατά κύριο λόγο στην Β. Ελλάδα, έθεσε όμως το ενεργειακό κόστος, το οποίο αποτελεί βραχνά ιδιαίτερα για ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, μάρκετ κτλ.
«Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δαπάνες τους γι’ αυτό και προτείναμε στην κυβέρνηση τουλάχιστον την αναστολή έως τις 31/12 της επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου κι αυτές οι επιχειρήσεις να έχουν χρόνο να ορθοποδήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασδάνης.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου magnesianews.gr