Tο πρώτο κρυπτονόμισμα ελληνικής εμπνεύσεως είναι πλέον γεγονός. Πρόκειται για το gene, που δημιούργησε η εταιρεία ParkGene και το οποίο τώρα διατίθεται στην αγορά. Στόχος της εταιρείας είναι η διάθεση 1 δισ. genes, συνολικής αξίας 100 εκατ. δολ. ΗΠΑ (1 gene = 0,1 δολ. ΗΠΑ), με στόχο τη δημιουργία της Airbnb των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.
Η εταιρεία ParkGene έχει έδρα στη Σιγκαπούρη, αλλά πρακτικά διοικείται από την Αθήνα, όπου βρίσκεται η ιδρυτική της ομάδα. Η τελευταία, από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες, αφού ξεκίνησε την υλοποίηση του δικού της ICO (Ιnitial Coin Offering), δηλαδή της δικής της αρχικής δημόσιας προσφοράς νομισμάτων genes. Και μέχρι στιγμής η δημόσια προσφορά πάει καλά, αφού ήδη έχει πουλήσει πάνω από 42 εκατ. genes. Εχει δηλαδή συγκεντρώσει 4,2 εκατ. δολ. ΗΠΑ (περίπου 3,4 εκατ. ευρώ) και σκοπεύει να συγκεντρώσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 35 εκατ. δολ. (28,7 εκατ. ευρώ). Με τα κεφάλαια αυτά, η εταιρεία θα εξελίξει και θα προωθήσει την εφαρμογή ParkGene και το δικό της κρυπτονόμισμα, του οποίου η συνολική διάθεση θα περιλάβει ένα δισεκατομμύριο μονάδες. Από αυτά, το 40% (400 εκατ. genes) θα αναλάβει το ParkGene Future Fund, με στόχο την αέναη εξέλιξη του κρυπτονομίσματος, το 10% (100 εκατ. genes) θα αναλάβουν οι ιδρυτές της εταιρείας, ένα επιπλέον 10% οι σύμβουλοί της, ένα 5% οι υποστηρικτές (bounty) της ιδέας και του κρυπτονομίσματος και το τελευταίο 35% θα προέλθει από τους αγοραστές του. Οι τελευταίοι μπορούν να αποκτήσουν το gene πληρώνοντας είτε σε εθνικά νομίσματα, π.χ. ευρώ, δολάρια κ.λπ., είτε σε κρυπτονομίσματα, όπως είναι το bitcoin, το ethercoin κ.ά.
«Tι θα μπορεί να αγοράσει κάποιος με τα genes;», είναι ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται. «Θα μπορείς να μισθώνεις θέσεις πάρκινγκ», λέει ο επικεφαλής της ParkGene Hλίας Χατζής και ιθύνων νους πίσω από το «ελληνικό bitcoin». «Πρόκειται για το ανάλογο του Airbnb των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων», προσθέτει, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι να διεμβολίσει την παγκόσμια αγορά στάθμευσης αυτοκινήτων, η οποία ανέρχεται σε 100 δισ. δολ. ετησίως. Σύμφωνα με τον κ. Χατζή, καθένας που φεύγει για να εργαστεί απελευθερώνει μία θέση στάθμευσης, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει σε κάποιον που επισκέπτεται την περιοχή γύρω από το σπίτι του. Οι δύο αυτοί θα μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους, αποφέροντας στην ParkGene μια μικρή προμήθεια.
Το στοίχημα, όπως και σε κάθε άλλο κρυπτονόμισμα που διατίθεται μέσω ICO, βρίσκεται πίσω από την εμπορευματοποίηση της ιδέας. Αν η ιδέα που κρύβεται εμπορευματοποιηθεί ευρέως, τότε η ισοδύναμη αξία του κρυπτονομίσματος θ’ αυξηθεί και οι κάτοχοι των genes θα γίνουν πλούσιοι. Αν αποτύχει, οι κάτοχοί του θα χάσουν την επένδυσή τους.
Eτσι η ParkGene πάνω στο ICO του gene έχει «δέσει» ένα επιχειρηματικό σχέδιο που είναι διαθέσιμο σε όλους. Aυτό προβλέπει ότι οι αγοραστές του gene θα μπορούν να πετυχαίνουν εξοικονόμηση στο κόστους στάθμευσης έως και 90%. Αυτό θα συμβεί επειδή θα μισθώνουν στο 50% της αξίας της μια θέση στάθμευσης, ενώ παράλληλα θα πωλούν τη δική τους και θα εισπράττουν ένα επιπλέον 40%. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη ότι, μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή ParkGene θα είναι διαθέσιμη σε 20 γλώσσες σε όλο τον πλανήτη και ότι το 2019 θα έχει 15 εκατ. χρήστες των υπηρεσιών ParkGene. Επίσης, στην 5ετία, η εταιρεία θα έχει έσοδα 35 εκατ. δολ. ετησίως.
Εκατοντάδες κρυπτονομίσματα ρίχνονται στην αγορά με στόχο την κατάκτηση των καταναλωτών. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 1.800 κρυπτονομίσματα. Ενα από αυτά, το filecoin, στοχεύει στη μίσθωση του ελεύθερου χώρου του δίσκου του Η/Υ του χρήστη. To πιο γνωστό όμως είναι το bitcoin, το οποίο έκανε γνωστά όλα τα κρυπτονομίσματα και η αξία του σήμερα, παρά τη θεαματική πτώση των τελευταίων ημερών, παραμένει ιδιαίτερα υψηλή (10.500 δολ.). Ωστόσο ο κ. Χατζής θεωρεί την αστάθεια φυσιολογική, καθώς τα κρυπτονομίσματα διάγουν τώρα τη βρεφική τους ηλικία. «Είναι το παρόν και το μέλλον», λέει, αλλά είναι ακόμη νωρίς να φανεί πού πηγαίνει η αγορά. «Σήμερα», παραδέχεται, «διεξάγονται 6-7 συναλλαγές με bitcoin το δευτερόλεπτο στον πλανήτη, ενώ στον ίδιο χρόνο διεξάγονται πάνω από 20.000 συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες». Ο δρόμος επομένως είναι μακρύς και οι μέρες που διάγει η συγκεκριμένη αγορά παρομοιάζεται ως το «1995 του Διαδικτύου».
Βαγγέλης Μανδραβέλης (Kathimerini.gr)