Toν σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό της Ελλάδας για ξηρούς καρπούς συνεχίζει να αποτελεί η Ιταλία, καθώς το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στην ιταλική αγορά, αντιστοιχεί στο 39,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών αποξηραμένων καρπών, αφήνοντας πίσω αγορές όπως η Κύπρος, η Αλβανία και η Βουλγαρία, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μιλάνου.
Ωστόσο, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2018, όταν ανερχόταν στο 56,67%. Ειδικότερα, η Ελλάδα το 2021 εξήγαγε συνολικά 4.215 τόνους ξηρών καρπών στην Ιταλία, συνολικής αξίας 18,3 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές ξηρών καρπών στην Ιταλία αυξήθηκαν, τόσο σε ποσότητα (+4,1%) όσο και σε αξία (+5,04%), σε σύγκριση με το 2020. Επιπρόσθετα, την περίοδο 2017-21 αυξήθηκαν κατά 24,48% σε ποσότητα και κατά 16,65% σε αξία. Αντίθετα, η ιταλική αγορά δεν βασίζεται στην ελληνική αγορά, καθώς μόνο το 1,59% των εισαγωγών προέρχεται από την Ελλάδα και μόνο το 0,5% των εξαγωγών ξηρών καρπών αποστέλλεται προς την Ελλάδα. Οι κύριοι ανταγωνιστές της Ελλάδας στην Ιταλία είναι, μεταξύ άλλων, η Πορτογαλία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αργεντινή, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Κίνα.
Αυξημένες σε ποσότητα, μειωμένες σε αξία οι εισαγωγές στην Ιταλία σε βάθος πενταετίας.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι την περίοδο 2017-21, ενώ οι εισαγωγές αποξηραμένων καρπών στην αγορά της Ιταλίας μειώθηκαν ως προς την αξία τους (λόγω της μείωσης των τιμών των αποξηραμένων καρπών), αυξήθηκαν σε ποσότητα. Η μόνη χώρα που αύξησε τις εξαγωγές της στην Ιταλία το 2021 σε σύγκριση με το 2020, τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, ήταν η Γεωργία, η οποία σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του σε αξία 56,34% και σε ποσότητα 93,24% αντίστοιχα.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από foodreporter)