Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος (ήταν Ιούλιος του 2016 όταν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση) από τότε που καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία της υποκατηγορίας Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ), δηλαδή των φαρμάκων χωρίς συνταγή που -υπό προϋποθέσεις- θα πωλούνται και από αλυσίδες λιανικής. Εντούτοις η διαδικασία ένταξης σκευασμάτων στη σχετική λίστα κινούνταν μέχρι τώρα με ρυθμούς... χελώνας.
Μόλις πριν δύο ημέρες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων κάλεσε τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης των προϊόντων τους στον κατάλογο με τα σκευάσματα γενικής διάθεσης, τα οποία θα μπορούν να διατίθενται στα σούπερ μάρκετ, σημειώνοντας ωστόσο πως η διαδικασία της αξιολόγησης θα είναι γρήγορη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε 60 ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι ο υποβαλλόμενος φάκελος είναι πλήρης και δεν απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία ή επικαιροποίηση των κειμένων.
Μένει να διαπιστωθεί πόσες από τις φαρμακευτικές εταιρείες θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΕΟΦ και θα θέσουν αίτημα προκειμένου τα σκευάσματά τους να ενταχθούν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ενδιαφέρον, κυρίως από τις φαρμακοβιομηχανίες, για είσοδο στην αγορά της λιανικής, η οποία εμφανίζεται πλέον ως διέξοδος στη συνεχή επιβολή μέτρων στα σκευάσματα που αποζημιώνονται. Ενδεικτικά, αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την επιβολή- και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017- τέλους εισόδου ύψους 25% στα νέα καινοτόμα φάρμακα που έρχονται στη χώρα μας και αποζημιώνονται, ενώ την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν αλλαγές και στον τρόπο υπολογισμού του rebate (αναγκαστική έκπτωση από τις επιχειρήσεις), ο οποίος θα γίνεται επί του συνόλου των νοσοκομειακών πωλήσεων και όχι ανά νοσοκομείο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Θα πρέπει ακόμη καθοριστούν οι νέες τιμές των φαρμάκων, που όπως λένε στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας θα εξαρτηθεί κυρίως από τον ανταγωνισμό. Από τις αρχές του 2017 εξάλλου, και μετά από αναβολή ενός χρόνου, η τιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων έχει απελευθερωθεί και καθορίζεται από τις παρασκευάστριες εταιρείες.
Προς το παρόν, ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 σκευάσματα τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, δεν αποκλείεται όμως ο αριθμός τους να αυξηθεί σε επόμενη φάση, κάτι που και οι θεσμοί φαίνεται να έχουν ζητήσει. Πρόκειται για σκευάσματα με βάση τη δραστική ουσία παρακεταμόλη, την οποία περιέχουν πολλά γνωστά αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη), σκευάσματα για τους πόνους των μυών, την ακμή, αντιόξινα προϊόντα, αντισηπτικά της στοματικής κοιλότητας, αντιισταμινικά για τοπική χρήση για άλλα.
Βασιλική Κουρλιμπίνη (Capital.gr)