Με μια δέσμη πέντε μέτρων για την προστασία των Ελλήνων πολιτών, των εργαζομένων στον τουρισμό και των ξένων επισκεπτών ανοίγει σήμερα επισήμως η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα. Ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης, έκανε λόγο για πέντε σημεία άμυνας, ώστε να καταστεί ασφαλές το ταξίδι στην Ελλάδα, να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το brand name του ελληνικού τουρισμού.
Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το πρωτόκολλο εισόδου βάσει του οποίου οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει φόρμα εντοπισμού ταξιδιωτών, να έχουν εμβολιαστεί, ή να έχουν αρνητικό τεστ ή να έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό. Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί το πράσινο διαβατήριο, θα γίνονται δειγματοληπτικά rapid test, θα λειτουργήσουν 35 ξενοδοχεία-καραντίνας, ενώ θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί ώστε να δημιουργηθεί τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού. «Στοίχημα για το 2021 δεν είναι μόνο η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας, αλλά προπάντων η ασφάλεια», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.
Ενα πλέγμα μέτρων ώστε να καταστεί το ταξίδι στην Ελλάδα ασφαλές για τους ξένους τουρίστες αλλά και να προστατευθεί το brand name του ελληνικού τουρισμού ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης. Από σήμερα η χώρα ανοίγει τα σύνορά της στους τουρίστες. Αναλυτικά, τα πέντε σημεία άμυνας, όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Θεοχάρης, είναι τα εξής:
1. Πρωτόκολλο εισόδου. Για να εισέλθει κάποιος ταξιδιώτης στη χώρα θα πρέπει: α. Να συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού ταξιδιωτών (Passenger Locator Form - PLF) μία ημέρα πριν από την αναχώρηση. β. Να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή γ. PCR test έως και 72 ώρες πριν ή δ. Πιστοποιητικό ανάρρωσης. Από την 1η Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί και το «πράσινο διαβατήριο».
2. Λειτουργία συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας με rapid test.
3. Ξενοδοχεία καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάσει των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020.
4. Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό.
5. Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.
Θετικά μηνύματα
«Στοίχημα για το 2021 δεν είναι μόνο η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας, αλλά προπάντων η ασφάλεια», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης. Επίσης, είπε πως στις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες
ημέρες στη Βρετανία, στη Γερμανία και αλλού διαπίστωσε ισχυρό ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ελλάδα. «Τα στοιχεία από τους μεγάλους tour operators δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει ανάκτηση 33% των ταξιδιών σε σχέση με το 2019, το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε.
Τι «βλέπει» η HSBC
Η ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού θα δώσει σημαντική ώθηση στο ελληνικό ΑΕΠ, εκτιμά η HSBC, σημειώνοντας ότι πέντε σημαντικοί παράγοντες θα κρίνουν ουσιαστικά τη «μάχη» για τον κλάδο. Οπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό στήριγμα των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ της Ισπανίας και πάνω από το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, με την πλειονότητα των
τουριστών να προέρχεται από το εξωτερικό, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της HSBC, το οποίο λαμβάνει υπόψη σχεδόν μηδενικό διεθνή τουρισμό έως τον Μάιο, το 2021 οι τουριστικές ροές προς τη Νότια Ευρώπη θα είναι ελαφρώς υψηλότερες από το 2020, αλλά θα κινηθούν 50%-60% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019 (από 60%-75% πέρυσι) και το 2022 κατά 5%-10%
Από την 1η Ιουνίου
χαμηλότερα (σε σχέση με το 2019). Η επιστροφή των τουριστών θα δώσει έτσι σημαντική ώθηση στις οικονομίες των χωρών του Νότου, η οποία για το 2021 τοποθετείται στο 1% για Ισπανία και Πορτογαλία και στο 2% για την Ελλάδα, με την HSBC να υπογραμμίζει πως το 2020 το «χτύπημα» στον τουρισμό αφαίρεσε 6% από το ελληνικό ΑΕΠ.
Επιπλέον, καθώς ο κλάδος θα ανακάμπτει περαιτέρω το επόμενο έτος, ο θετικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ θα διπλασιαστεί, με την ώθηση να διαμορφώνεται στο 2% για την Ισπανία και στο 4% για την Ελλάδα, χωρίς να αποκλείεται μια ταχύτερη ανάκαμψη του κλάδου, η οποία και θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη.
Πάντως, η ανάκαμψη του τουρισμού θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τονίζει, και συγκεκριμένα:
α) Τη διάθεση των εμβολίων. β) Το κόστος των τεστ PCR (για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί). γ) Το επίπεδο των κρουσμάτων COVID-19 σε χώρες προορισμού. δ) Την κατάσταση σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως η Τουρκία, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εθνικό lockdown και στην «κόκκινη λίστα» του Ην. Βασιλείου. ε) Τη ζήτηση. Η εμβολιαστική κάλυψη –μόλις οι μισοί Γερμανοί ενήλικοι ενδέχεται να εμβολιαστούν
πλήρως έως τον Ιούλιο και τα δύο τρίτα των Βρετανών–, παράλληλα με το υψηλό κόστος των τεστ και την παρατεταμένη αβεβαιότητα της COVID-19, ενδέχεται να αποθαρρύνουν ορισμένους να ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους φέτος.
Το κόστος των τεστ
Οπως αναφέρει για παράδειγμα η HSBC, μια μη εμβολιασμένη τετραμελής οικογένεια Βρετανών που θέλει να ταξιδέψει στην Ελλάδα το καλοκαίρι (εάν η Ελλάδα μπει τελικά στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας) θα πρέπει να πληρώσει πάνω από 1.000 λίρες, καθώς το κάθε μέλος πρέπει να κάνει δύο τεστ, ένα πριν από την αναχώρηση και ένα μετά την επιστροφή. Πάντως, υπάρχουν θετικές εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, καθώς η TUI, για παράδειγμα, προσφέρει ένα πακέτο τεστ PCR σε κάθε πελάτη της (δηλαδή δύο τεστ) με κόστος 60 λίρες, κάτι που μειώνει το κόστος για την τετραμελή οικογένεια στις 240 λίρες. Ο τουρισμός στη Νότια Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση από τη Βόρεια Ευρώπη, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία αποτελούν δύο από τις τρεις πρώτες πηγές τουριστικών αφίξεων. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός, όπως αναφέρει η HSBC, ότι οι κρατήσεις ξενοδοχείων για την Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2019 αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας, τον περασμένο μήνα, ότι στα μέσα Μαΐου θα ανοίξει τα σύνορά της σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες.
Ξεκινάει σήμερα επισήμως η τουριστική σεζόν για τη χώρα.
Φωτογραφία αρχείου, άφιξη πτήσης τσάρτερ στη Σκιάθο