Στη λίστα των ηγετών της παγκόσμιας αγοράς κρασιού παραμένουν η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, σύμφωνα με την 9η έκδοση του Wine Trade Monitor. 

Οι επαγγελματίες αναφέρουν ότι για το 53% των γαλλικών κρασιών θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις πωλήσεις, ποσοστό που ανέρχεται στο 49% των ιταλικών κρασιών και στο 37% του ισπανικού οίνου.

Οι πιο αισιόδοξοι επαγγελματίες για την ανάπτυξη της αγοράς τους είναι οι Γερμανοί, οι Καναδοί και οι Ολλανδοί και οι πιο επιφυλακτικοί οι Βρετανοί. Ο δείκτης των προτιμήσεων αυξάνεται από 8 το 2019 σε 8,6 το 2021, με μέγιστο το 11 στην Ιαπωνία και 5,2 στην Κίνα.

Τα γαλλικά κρασιά παραμένουν στην πρώτη θέση, καθώς το 90% των επαγγελματιών τα υιοθετεί και ακολουθούν οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, με 82% και 76%, αντίστοιχα. Οι επαγγελματίες έχουν τοποθετήσει τη Γαλλία στην κορυφή πολλών κατηγοριών, το 70% θεωρεί τα γαλλικά κρασιά καταλληλότερα για ειδικές περιστάσεις, ενώ στο 48% ανέρχεται η αξιολόγηση για πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων και στο 46% για τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Επίσης τα βιολογικά κρασιά ως κριτήριο για την επιλογή των καταναλωτών θα ενισχυθούν περισσότερο: για το 45% των επαγγελματιών, το κριτήριο αυτό βρίσκεται μπροστά από τη γεωγραφική προέλευση, που είχε ήδη υποβιβαστεί στη δεύτερη θέση το 2019. Η τάση είναι λιγότερο έντονη στην Ασία, αλλά ιδιαίτερα αισθητή στην Μεγάλη Βρετανία.

Τα ροζέ έχουν δει την ελκυστικότητά τους να επιβεβαιώνεται, αν και εμφανίζονται νέες κατηγορίες, όπως τα πορτοκαλί κρασιά και τα Pet Nat στον Καναδά και την Ιαπωνία και τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Languedoc, η Loire, η Bourgogne στα λευκά και το Bordeaux, το Languedoc, η Rhône στα κόκκινα, είναι οι περιοχές με τις περισσότερες προοπτικές , για τις αναγνωρισμένες ποικιλίες σταφυλιού, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon, Merlot, λόγω των διαθέσιμων όγκων.

Ωστόσο, εμφανίζονται στο προσκήνιο αουτσάιντερ, όπως η Απουλία, η Αυστρία, η Πορτογαλία με το Douro και το Vinho Verde.

Foodreporter