Πρόγραμμα αγροτικής εκπαίδευσης προσφύγων θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλία, από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ανακοίνωσε ο διοικητής της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο κ. Απόστολος Παπαπαρίσης, στη διάρκεια παρέμβασής του, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Λαρισαίων.

Ο κ. Παπαπαρίσης παρουσίασε στοιχεία της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την ένταξη προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι σύντομα θα έχει συνάντηση με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη, η οποία, όπως υποστήριξε, «έχει ετοιμάσει σειρά προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και πρόγραμμα αγροτικής εκπαίδευσης, που σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί σε μια σειρά περιφερειών, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλία και μία από τις Δομές που έχουν επιλεγεί είναι και αυτή του Κουτσόχερου».

Αναλυτικότερα σημείωσε πως «μέσα σ’ αυτόν τον μήνα θα υπάρξει συνεργασία μας, με τον κ. Βούλτεψη και τον ΔΟΜ, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και η διαδικασία της πρακτικής και οι όροι και τα κίνητρα για την απασχόληση των ωφελουμένων σε αγροτικές εργασίες».

Ο κ. Παπαπαρίσης τόνισε μάλιστα πως γι’ αυτό το εγχείρημα «θα χρειαστεί χωρίς αμφιβολία η εμπλοκή των τοπικών παραγόντων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμου Λαρισαίων, Αγροτικών Συνεταιρισμών και η συμβολή τους για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος».

Σύμφωνα με τον διοικητή, η νέα Εθνική Στρατηγική για την ένταξη προσφύγων, περιλαμβάνει και σχέδιο για την εκπαίδευση ανηλίκων, καθώς όπως τόνισε «η κ. Υφυπουργός έχει υπογράψει μνημόνιο τριετούς συνεργασίας με τη UNICEF, που θα προσφέρει άτυπη εκπαίδευση και μια γέφυρα για την ομαλή μετάβαση στην τυπική εκπαίδευση και στο δημόσιο σχολείο».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η νέα εθνική στρατηγική για την ένταξη προσφύγων, όσον αφορά στην εκπαίδευσή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπαρίση: «Η νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, την οποία ετοίμασε η υφυπουργός κ. Σοφία Βούλτεψη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διαμόρφωσής της και θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου που θα οδηγηθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

Θα περιλαμβάνει προενταξιακό στάδιο σύμφωνα με τη νέα οδηγία της Ε.Ε. για «έγκαιρη δράση» και νέο πρόγραμμα σπουδών.

Το νέο πρόγραμμα σπουδών θα περιλαμβάνει πέραν των γνωστών (ελληνομάθεια, γλωσσομάθεια, δεξιότητες) και την εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τους δημοκρατικούς θεσμούς, την ισότητα των φύλων και την αποφυγή κάθε μορφής βίας.

Βρισκόμαστε σε χρηματοδοτικό κενό, καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και το νέο (2021 -2027) τελεί υπό ψήφιση, οπότε τα κονδύλια των ευρωπαϊκών Ταμείων θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από το τέλος του χρόνου. Ήδη έχουν υποβληθεί τα τεχνικά δελτία για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ωστόσο, η ένταξη έχει περιληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο. Ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και ακολούθως να προχωρήσουμε με τα ευρωπαϊκά Ταμεία».

Τέλος, ο κ. Παπαπαρίσης αναφέρθηκε σε δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ανοιχτή δομή στο Κουτσόχερο, η οποία φιλοξενεί σήμερα περί τα 1.400 άτομα. Μάλιστα και υποστήριξε πως «οι περισσότεροι μετανάστες που βρίσκονται στη Δομή δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας…

Για να υπάρξει ένταξή τους, πρέπει να το θέλουν και οι ίδιοι. Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη επικοινωνίας στη γλώσσα τους, από τη στιγμή που δεν μιλούν ελληνικά…» και προέτρεψε όσους διαμένουν στις Δομές της Λάρισας να προσπαθήσουν να μάθουν ελληνικά».

1.100 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ «ΕΣΤΙΑ»

Σε 1.100 ανέρχονται οι πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια στον αστικό ιστό της Λάρισας, από το 2017 μέχρι και σήμερα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εστία» που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, όπως ειπώθηκε χθες στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Λαρισαίων, από την υπεύθυνη κ. Μαρία Κάλφα.

Η κ. Κάλφα παρουσίασε τις δράσεις ένταξης μεταναστών-προσφύγων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του στεγαστικού προγράμματος «Εστία», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Σκοπός του προγράμματος, είναι η εξασφάλιση ενός επαρκούς βιοτικού επιπέδου για τους αιτούντες διεθνή προστασία, μέσω της στέγασης και παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες τους και με γνώμονα την ολοκληρωμένη παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχονται, προσωρινή φιλοξενία

-παροχή στέγασης σε ογδόντα οκτώ διαμερίσματα, με τη συνολική δυναμικότητα των διαμερισμάτων να ορίζεται στις τετρακόσιες είκοσι θέσεις, υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση-ΑΜΚΑ, εγγραφή σε οργανισμούς προώθησης της απασχόλησης-ΟΑΕΔ, εγγραφή στο φορολογικό Μητρώο (ΑΦΜ), Εκπαίδευση, συνοδευτικές υπηρεσίες, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανάλογα με τις ανάγκες του ωφελούμενου, διερμηνεία σε γλώσσα που ο ωφελούμενος κατανοεί, κ.Ά.».

Η κ. Κάλφα τόνισε δε, πως σταδιακά μειώνονται οι εισροές Σύριων αιτούντων ασύλου στη Λάρισα και αντίστοιχα αυξάνονται οι γαλλόφωνοι πρόσφυγες από την Αφρική (π.χ. Κονγκό).

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Να σημειωθεί ότι μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Λαρισαίων, είναι και πρόσφυγες που διαμένουν στη Λάρισα, οι οποίοι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση κατέθεσαν προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Ένταξης Προσφύγων και Μεταναστών στον Δήμο Λαρισαίων.

Τα παραπάνω μέλη είναι οι: Algabri Samaher, Al Wahli Ahmad, Jihad Maytham, Al Tabey Ahmed, Al Khaled Mohammad (από Αίγυπτο, Συρία και Ιράκ).

Λένα Κισσάβου Ελευθερία