Δυο ιστορικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, η «Μακεδονία» και η «Θεσσαλονίκη», διέκοψαν την κυκλοφορία τους, καθώς εργαζόμενοί τους προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας λόγω των μισθών που τους οφείλονται εδώ και πολλούς μήνες συνεπεία της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης του κλάδου.
Οι 65 εργαζόμενοι του συγκροτήματος, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα 8 έως 15 μηνών, ανακοίνωσαν και επίσημα ότι βρίσκονται από την Τετάρτη σε επίσχεση εργασίας μετά την ανακοίνωση της επιχείρησης ότι αδυνατεί πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Σε νέα εργασιακή συνέλευση, τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι αναμένεται να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΜ-Θ αναφέρει για την εξέλιξη: «Δεκάδες εργαζόμενοι της Ενημέρωσης είναι από χτες αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, η Θεσσαλονίκη, πόλη με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, μένει χωρίς ημερήσια εφημερίδα, και τίτλοι που φέρουν μοναδικό ιστορικό βάρος στον χώρο του Τύπου εξαφανίζονται.
Η απουσία των εφημερίδων Μακεδονία και Θεσσαλονίκη από τα περίπτερα είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα της ανικανότητας επιχειρηματιών-εκδοτών, εν προκειμένω του Γιάννη Ρήγα, και του εκπροσώπου των συμφερόντων του στην Ελλάδα, Θόδωρου Ρήγα, να αντιληφθούν το μέγεθος και τη σημασία του εγχειρήματος που ανέλαβαν.
Οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη για πολλά χρόνια ήταν διαρκώς αντιμέτωποι με ασαφείς υποσχέσεις, διαδοχικές παλινωδίες, ασύλληπτες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους (τούς οφείλονται αμοιβές 15 μηνών) και συνεχή απαξίωση της δουλειάς τους. Κατέβαλαν παρ' όλα αυτά κάθε προσπάθεια για να διατηρηθούν στη ζωή οι τίτλοι και να ανταποκρίνονται στην ιστορική αξία τους.
Σήμερα, έχουν ήδη προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, και η εργοδοσία δεν είναι καν σε θέση να τους περιγράψει πώς σκοπεύει να διαχειριστεί και να αποκαταστήσει, όπως είναι υποχρεωμένη, την τεράστια ζημιά που τους έχει προκαλέσει.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ, αυτονοήτως, θα υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο και μέχρις εσχάτων τις διεκδικήσεις των εργαζομένων: Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές της ΜΕΕ ΑΕ ας είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των ενεργειών και των παραλείψεών τους.
Πολιτικοί, φορείς, οργανισμοί και θεσμοί της Θεσσαλονίκης οφείλουν στην ιστορική αξία των τίτλων που χάνονται να σταθούν αρωγοί στους εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι χθες αποτελούσαν τη δημόσια φωνή τους. Χωρίς εφημερίδες, η πόλη στην οποία δραστηριοποιούνται απειλείται από ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση, και όλοι έχουν καθήκον να αντισταθούν σ' αυτήν».