Σχέδιο υπονόμευσης της βιομηχανίας και της ανάκαμψης της οικονομίας καταγγέλλει η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), με αφορμή τις επικείμενες αυξήσεις στις τιμές του βιομηχανικού ρεύματος.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ υπογραμμίζει ότι, «ενώ βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο ενόψει της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιοι ιθύνοντες επιχειρούν όχι απλώς να καταργήσουν τις θεσμοθετημένες εκπτώσεις που χορηγήθηκαν με βάση το προφίλ και τα κόστη της ΔΕΗ, αλλά επιπροσθέτως να επιβάλουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια και να πλήξουν τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας».
Ως εκ τούτου, κάνει λόγο για συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του στόχου για αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και στις επενδύσεις, και καλεί «την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της βιομηχανίας και ο στόχος για την ενίσχυση της απασχόλησης».
Στην ανακοίνωση η ΕΒΙΚΕΝ καταφέρεται σαφώς εναντίον της διοίκησης της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «η απαίτηση της Επιχείρησης για νέες αυξήσεις πέραν του ήδη αυξημένου κόστους που έχει καταβληθεί για τα δικαιώματα εκπομπών CO2, δεν είναι ούτε επαρκώς τεκμηριωμένη ούτε θεμιτή, ενώ η επιχειρούμενη κατάργηση των εκπτώσεων συνιστά διακριτική μεταχείριση».
Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για αυξήσεις λόγω της αύξησης του κόστους των ρύπων και της κατάργησης των εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα για τη βιομηχανία, θα οδηγήσει σε άνοδο κατά 30% του κόστους για τη βιομηχανία και έρχεται σε μια χρονική περίοδο που η χώρα μας έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, οι μέσες τιμές χονδρικής στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε 44 ευρώ/MWh, αυξημένες κατά 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώθηκε σε 55,8 ευρώ/MWh, κατατάσσοντας τη χώρα μας δεύτερη μετά τη Μεγάλη Βρετανία.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για «ιθύνοντες που επιχειρούν όχι απλώς να καταργήσουν τις θεσμοθετημένες εκπτώσεις που χορηγήθηκαν με βάση το προφίλ και τα κόστη της ΔΕΗ, αλλά επιπροσθέτως να επιβάλουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια και να πλήξουν τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι ιθύνοντες είναι αυτοί που έχουν εγκρίνει και υπογράψει, πολύ πρόσφατα, μακροχρόνιες συμβάσεις με την Αλουμίνιο και τη ΛΑΡΚΟ με χαμηλότερα σταθερά τιμολόγια και υψηλότερες εκπτώσεις έως το τέλος του 2020», καταλήγει.
Η ΕΒΙΚΕΝ παραπέμπει σε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ, που παραδέχθηκε ότι για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν ευθύνονται τα τιμολόγια της βιομηχανίας, αλλά μια σειρά από στρεβλώσεις της αγοράς και κυβερνητικές επιλογές που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (όπως ΝΟΜΕ, ΑΔΙ ευελιξίας, ΠΧΕΦΕΛ), προς όφελος ιδιωτών προμηθευτών και παραγωγών, η συνεισφορά των οποίων στην απασχόληση είναι αμελητέα.
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η ΕΒΙΚΕΝ δεν θα σταθεί άπραγη απέναντι στη συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου για μια συνεκτική βιομηχανική πολιτική. Η βιομηχανία έχει αποδείξει ότι όταν η πολιτεία δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ανταποκρίνεται στον ρόλο της και μετατρέπεται σε ατμομηχανή για την ανάπτυξη και την απασχόληση».