Τις πληγές του από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα ΙΑΝΟΥ μετρά ο επιχειρηματικός κόσμος της Καρδίτσας ο οποίος μέσα σε μόλις λίγες ώρες είδε να μετατρέπεται σε λίμνη η πόλη του και να εξαφανίζονται οι κόποι όλης της χρονιάς. Θα μπουν λουκέτα; Σε τι ύψος ανέρχονται οι ζημιές; Μπορεί η πόλη να κάνει γρήγορα restart; Διερωτώνται οι κάτοικοι της περιοχής.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας βγήκαν στους δρόμους ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για όλους τους πληγέντες ανεξαιρέτως από την κακοκαιρία «Ιανός» που έπληξε την περιοχή στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Παράλληλα, ζητούν να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, καθώς και να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά-αποστραγγιστικά-αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Το ύψος των αποζημιώσεων, καθώς και το σχέδιο της κρατικής βοήθειας για την επόμενη ημέρα, είναι αυτά που σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Πάνο Τουρναβίτη, θα δώσουν την απάντηση στο ερώτημα του πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η πόλη και θα επιστρέψει στους αναπτυξιακούς ρυθμούς που κατέγραφε προ τυφώνα. Ο κ. Τουρναβίτης σχολιάζει στο περιοδικό Fortune τα μέτρα που λαμβάνονται από τους θεσμικούς φορείς και αποκαλύπτει πώς θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.
Κύριε Τουρναβίτη, πώς μπορεί μια ολόκληρη πόλη, και δει, ο επιχειρηματικός της ιστός, που μέσα στην κρίση κατέγραφε γερές επιδόσεις, να αναπτυχθούν από το μηδέν;
Σίγουρα η ανοικοδόμηση μιας ολόκληρης περιοχής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και αυτό, διότι, η καταστροφή, που προκλήθηκε από το πέρασμα του ΙΑΝΟΥ, επηρέασε το σύνολο του επιχειρηματικού, εμπορικού και αγροτικού κόσμου και ειδικότερα στην πόλη της Καρδίτσας, οι ζημιές είναι σε πρωτοφανή επίπεδα. Κάθε καταστροφή ωστόσο, είναι και μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να τολμήσουμε να σκεφτούμε έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια και να χτίσουμε μία καλύτερη πόλη και περιοχή, αλλάζοντας ό,τι μας ενοχλούσε, αλλά δεν τολμούσαμε ως σήμερα να το πειράξουμε.
Σε τι επίπεδα ανέρχονται οι ζημιές στις επιχειρήσεις της περιοχής; Υπήρξαν περιπτώσεις που η καταστροφή που άφησε στο πέρασμά του ο «Ιανός» να είναι τέτοια που να οδηγήσει σε λουκέτα;
Οι ζημιές είναι τεράστιες και δυστυχώς αφορούν όλους τους τομείς του παραγωγικού κύκλου, καθώς και δημόσιες υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο. Έχει πληγεί ιδιαίτερα η γεωργία και η κτηνοτροφία της περιοχής μας, με πάνω από 15.000 νεκρά ζώα, 22.000 κατεστραμμένες κυψέλες και πάνω από 350.000 στρέμματα όλων των καλλιεργειών πλημμυρισμένα και σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένα από τα φερτά υλικά των ποταμών. Δυστυχώς, η καταστροφή ήρθε σε μια περίοδο κρίσιμη για τον αγροτικό κόσμο, καθώς η πλειοψηφία τους ετοιμάζονταν να θερίσει τους καρπούς των κόπων της για την φετινή χρονιά. Η ζημιά ειδικά στις καλλιέργειες θα είναι μακροχρόνια καθώς πρέπει να συνυπολογίσουμε τις καταστροφές που έγιναν στο δίκτυο άρδευσης και τον χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση τους.
Το αν θα οδηγηθούμε σε «λουκέτα» είναι λίγο νωρίς να το αποτιμήσουμε καθώς η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την θεομηνία, εξαρτάται πλέον και από εξωγενείς παράγοντες όπως, ο χρόνος απόδοσης και το ύψος των αποζημιώσεων καθώς και από το σχέδιο της κρατικής βοήθειας για την επόμενη ημέρα. Αν κινηθεί η κεντρική, περιφερειακή και τοπική κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και τόλμη μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα για την τοπική οικονομία αλλά, όπως προανέφερα, απαιτείται σχέδιο, γενναιότητα αποφάσεων και τόλμη στην χάραξη στρατηγικής.
Εκτός από τις κρατικές αποζημιώσεις, κυρίως από τον ΕΛΓΑ για τον αγροτικό κλάδο, πώς θα κινηθεί σε επίπεδο χορήγησης δανείων η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας; Με ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξει η στρόφιγγα;
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, ως ο χρηματοπιστωτικός φορέας της τοπικής κοινωνίας, θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια ανοικοδόμησης της περιοχής μας. Ο ρόλος μας, όπως άλλωστε αναδείχτηκε την περίοδο της κρίσης, όπου στηρίξαμε με επιτυχία και κρατήσαμε όρθια την τοπική επιχειρηματικότητα, θα είναι να συμβάλλουμε καθοριστικά για ακόμη μία φορά στο να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις και ο αγροτικός τομέας της περιοχής. Η στρόφιγγα για τους πελάτες μας δεν έκλεισε ποτέ. Είμασταν πάντα παρόντες και δίπλα στην υγιή επιχειρηματικότητα και στον αγροτικό τομέα. Αυτό αποτυπώνεται εξάλλου και στα στοιχεία μας, όπου σε αντίθεση με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα, η Τράπεζα μας είχε πάντοτε υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και διαχρονική κερδοφορία.
Διαθέτουμε μια σειρά χρηματοοικονομικών εργαλείων, στο πλαίσιο των συνεργασιών μας με φορείς όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών που θα ανακοινώσουμε σύντομα, τα οποία έχουν τεθεί στην διάθεση των πελατών μας, συμβάλλοντας στην ταχεία ανάκαμψη των επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου, μαζί με μια σειρά μέτρων, όπως η αναστολή δόσεων, πλειστηριασμών κ.α.. Καλούμε, λοιπόν, τους πελάτες μας, να απευθυνθούν στα καταστήματα μας ώστε να ενημερωθούν για τα κατάλληλα μέτρα και προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της συγκεκριμένης περιόδου.
Ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος ζητά να δοθούν άμεσα άτοκα δάνεια από την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και το Παρακαταθηκών και Δανείων τα οποία θα επιστραφούν με την απευθείας εκχώρηση των ενισχύσεων στα τραπεζικά ιδρύματα. Πόσο ρεαλιστική και άμεσα υλοποιήσιμη είναι αυτή η θέση;
Κατά την άποψη μου κάθε πρόταση για την στήριξη της τοπικής οικονομίας αξίζει να εξεταστεί. Χρειάζεται ωστόσο μια ολιστική προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η πρόταση της Τράπεζας μας συνίσταται στο να αξιοποιήσουμε πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με χρήση της ρήτρας ευελιξίας, και να δημιουργήσουμε μια αναπτυξιακή δράση όπου θα χρηματοδοτούνται δαπάνες που θα καλύψουν τις ζημιές που έγιναν στις επιχειρήσεις. Στα πρότυπα της πρόσφατης δράσης της μη επιστρεπτέας προκαταβολής COVID-19, να σχεδιάσουμε μια ευέλικτη δράση, όπου το σύνολο των επιχειρήσεων θα είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση. Οι επιλέξιμες δαπάνες θα μπορούσε να είναι κτιριακές εργασίες (και επιδιορθώσεις), απόκτηση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού (έπιπλα, ΤΠΕ κτλ), μεταφορικά μέσα (επαγγελματικής και μικτής χρήσης), εμπόρευμα, κόστος μισθοδοσίας (νέο και υφιστάμενο προσωπικό) και λοιπές επενδυτικές δαπάνες.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός θα μπορούσε να είναι από 10.000 € έως 300.000 € με ένταση ενίσχυσης 70%. Εξαιτίας της τρέχουσας συγκυρίας (10ετη οικονομική κρίση, Covid-19 και ΙΑΝΟΣ) το σύνολο των επιχειρήσεων δεν θα μπορούσε φυσικά να καλύψει την ιδία συμμετοχή και εκεί απαιτείται να λειτουργήσει συμπληρωματικά ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, όπου με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο και με πιθανόν διετή περίοδο χάριτος, θα μπορούσε να καλυφθεί το υπόλοιπο 30% της απαραίτητης ιδίας συμμετοχής. Η δράση θα πρέπει να αφορά όλες τις πληγείσες περιοχές (Καρδίτσα, Αλμυρός, Φάρσαλα) προκειμένου να θεωρηθεί ως περιφερειακή ενίσχυση καθώς οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγνωρίζουν Νομούς.
Δεν υπάρχει χρόνος αλλά όπως απεδείχθη πρόσφατα οι Ευρωπαϊκές Αρχές μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες να εγκρίνουν μια δράση για μια περιοχή που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα μας έχει ήδη ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από άλλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες μέσω των διεθνών οργανισμών που μετέχει, ώστε να κατευθύνει στοχευμένα ευρωπαϊκούς πόρους προς την τοπική οικονομία.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση, τόσο από άποψη ευρωστίας, όσο και από άποψη “νοικοκυρεμένων” οικονομικών μεγεθών. Πώς αλλάζουν το σκηνικό υγειονομική κρίση και τυφώνας;
Όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζουμε να λειτουργούμε χωρίς καμία κρατική ενίσχυση ή υποστήριξη, χωρίς να έχουμε χρειαστεί ποτέ ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς να έχουμε στοιχίσει ένα ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο. Είμαστε διαχρονικά κερδοφόροι, με ιδιαίτερα ισχυρά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, όπως δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας.
Σαφώς και θα επηρεαστούμε βραχυπρόθεσμα από τις οικονομικές επιπτώσεις τόσο της πανδημίας, όσο και της θεομηνίας, αλλά έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε με επιτυχία τις κρίσεις. Η πρόσφατη ιστορία μας άλλωστε το αποδεικνύει και σίγουρα και από αυτή την κρίση θα βγούμε ισχυρότεροι.
Μαρία Ακρίβου