Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Απόστολος Αποστολάκος σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο περιθώριο της 86ης ΔΕΘ, καταγράφει ανοδική πορεία σημειώνοντας αύξηση στον κύκλο εργασιών του το 2022. Συγκεκριμένα, έκλεισε το 2021 με €15,5 εκατ. και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα €16 εκατ. το 2022. "Ο Οργανισμός είναι σε ανοδική πορεία και καταγράφει κερδοφορία", τόνισε. 

Παράλληλα ο ΟΚΑΑ εστιάζει και στην ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του, βάζοντας οπτική ίνα στο σύνολο των εγκαταστάσεών του. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα εγκατασταθεί οπτική ίνα στα κεντρικά μεγάλα μαγαζιά του ΟΚΑΑ και στα περιφερειακά μέχρι τέλος του χρόνου. 

Όπως είπε ο κ. Αποστολάκος, μεταξύ των 11 Ιχθυοσκαλών του Οργανισμού εκείνη της Νέας Μηχανιώνας είναι πρώτη σε δυναμική και ακολουθούν Κερατσίνι, Καβάλα, Χαλκίδα, Πάτρα, Χανιά, Χίος, Κάλυμνος, Βόλος, Πρέβεζα και Αλεξανδρούπολη. Σε ό,τι αφορά την ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας στόχος του ΟΚΑΑ είναι να διπλασιάσει τους χώρους της, ενισχύοντας έτσι περισσότερο την δυναμική της. Θυμίζουμε ότι τέλη το 2021 ολοκληρώθηκε μετά από 10 χρόνια η νέα πτέρυγα στις εγκαταστάσεις της ιχθυόσκαλας, έργο αρχικού προϋπολογισμού €7,5 εκατ. που τελικά ξεπέρασε τα €10 εκατ. Η εν λόγω επένδυση αφορά τον διπλασιασμό του χώρου δημοπρασίας, σε 2.500 τ.μ, καινούρια ψυγεία και γραφεία, όπως επίσης και συνολική ανακαίνιση του συνόλου των εγκαταστάσεων της ιχθυόσκαλας. Επιπλέον, εξήγησε ότι στα σχέδια του οργανισμού είναι να ανασχεδιάσει την αίθουσα δημοπρασίας στην ιχθυόσκαλα Ν. Μηχανιώνας, που καταλαμβάνει το 80% του χώρου, με σκοπό να φτιαχτεί νέα υποδομή ψυγείων, με στόχο καλύτερη εμπορία και δημοπρασία και την εξασφάλιση υψηλών προδιαγραφών συνθηκών που θα παραπέμπουν σε ασφάλεια των αλιευμάτων. "Η ασφάλεια της ποιότητας των τροφίμων θα είναι η μεγάλη προτεραιότητα το επόμενο διάστημα", ανέφερε ο κ. Αποστολάκος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο αλιευτικός στόλος της Ελλάδας είναι ο πρώτος στην Ευρώπη, καθώς η χώρα μας, με στοιχεία απογραφής 2021 έχει 19.500 αλιευτικά σκάφη, ενώ η Θεσσαλονίκη μαζί με την Καβάλα αποτελούν το 80% της εξαλίευσης σε "λαϊκά ψάρια", όπως γαύρος και σαρδέλα. "Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ καλή ιχθυόσκαλα", πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκος. 

Παράλληλα ο ΟΚΑΑ εστιάζει σε: • προώθηση του επενδυτικού προγράμματος για τη Λαχαναγορά του Ρέντη, το οποίο αφορά τη δημιουργία ψυκτικών θαλάμων, • αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην ιχθυόσκαλα Χαλκίδας, έργο για το οποίο έχει υποβληθεί ο σχετικός φάκελος • προσθήκη παγοποιείου στην ιχθυόσκαλα των Χανίων.

Ζ.Η. (με πληροφορίες από FnB Daily)