Η κινεζική οικονομία σημείωσε εντυπωσιακή ανάκαμψη στις αρχές του 2025, με απότομη επιτάχυνση τον Μάρτιο, γεγονός που ξεπέρασε τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Ωστόσο, το αδιέξοδο στο εμπόριο με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προκαλέσει εκκλήσεις για άμεση λήψη μέτρων τόνωσης, ώστε να αντισταθμιστεί το σοκ των δασμών.

Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,4% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας την εκτίμηση του 5,2%. Η παραγωγή και η κατανάλωση έδειξαν απροσδόκητη δυναμική τον Μάρτιο, αν και τα δεδομένα καταγράφουν δραστηριότητα πριν τεθούν σε ισχύ οι μαζικοί δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα.

«Αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν», δήλωσε η Μισέλ Λαμ, οικονομολόγος της Societe Generale για την ευρύτερη Κίνα. «Η ανάγκη για τόνωση παραμένει επιτακτική, καθώς τα δεδομένα υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι οι δασμοί επηρεάζουν τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ».

Η αντίδραση των αγορών υποδηλώνει τον προβληματισμό. Οι κινεζικές μετοχές στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν έως και 2,9%, ενώ το γιουάν παρέμεινε σταθερό στις 7,3236 μονάδες και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν αμετάβλητα.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η ανάπτυξη επιταχύνθηκε λόγω προκαταβολικών εξαγωγών, σε μια προσπάθεια αποφυγής των επικείμενων δασμών. Ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει ιστορικά υψηλούς δασμούς, που προβλέπεται να εξαλείψουν το μεγαλύτερο μέρος του διμερούς εμπορίου ΗΠΑ-Κίνας.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 7,7% τον Μάρτιο, η καλύτερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2021. Οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 5,9%, πολύ πάνω από την πρόβλεψη του 4,3%. Παρά τα θετικά στοιχεία, η περίοδος που καλύπτουν προηγείται της έναρξης των νέων δασμών, οι οποίοι φτάνουν πλέον στο τουλάχιστον 145% για τα περισσότερα κινεζικά προϊόντα.

Η Στατιστική Υπηρεσία διατήρησε συγκρατημένο τόνο, σημειώνοντας ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι αυξάνονται και ότι η εγχώρια ζήτηση δεν είναι επαρκής για να στηρίξει βιώσιμη ανάκαμψη.

Η κατανάλωση αυξάνεται, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει

Οι επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο αυξήθηκαν 4,2% το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα υποχώρησαν 9,9%, σε γραμμή με τις προσδοκίες. Το αστικό ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 5,2% από 5,4%.

Η κατανάλωση ενισχύθηκε λόγω κρατικών επιδοτήσεων, ιδίως στα ηλεκτρικά είδη και τα έπιπλα, με πωλήσεις αυξημένες κατά περίπου 30% σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις κοσμημάτων αυξήθηκαν 11% λόγω της ανόδου των τιμών του χρυσού. Στον τομέα των υπηρεσιών, η εστίαση σημείωσε άνοδο 5,6%, την καλύτερη επίδοση σε έναν χρόνο, με τη στήριξη κουπονιών που διένειμαν οι τοπικές κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση στρέφεται πλέον περισσότερο στις υπηρεσίες ως νέο πυλώνα ανάπτυξης. Σύμφωνα με σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, το Υπουργείο Εμπορίου και άλλοι φορείς προτείνουν 48 μέτρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης, με επίκεντρο την εστίαση, την υγεία, τη διασκέδαση, τον τουρισμό και τον αθλητισμό.

Ο Ρέιμοντ Γιουνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα στην ANZ, δήλωσε: «Η κατανάλωση είναι το μόνο στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η Κίνα. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων είναι ενθαρρυντική, αλλά η βιωσιμότητά της εξαρτάται από την ταχύτητα και το μέγεθος του πακέτου στήριξης».

Η αναπάντεχη ενίσχυση στη βιομηχανία συνδέεται με την έκρηξη εξαγωγών του Μαρτίου, καθώς οι εταιρείες έσπευσαν να αποστείλουν προϊόντα πριν από την έναρξη των δασμών. Η παραγωγή υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών αυξήθηκε κατά 13%, ενώ ο χάλυβας, το τσιμέντο και η ηλεκτρική ενέργεια σημείωσαν επίσης άνοδο, χάρη σε κρατικά έργα υποδομών.

Αναμένεται παρέμβαση του Πεκίνου

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, οι προοπτικές είναι σαφώς πιο δύσκολες από τον Απρίλιο και μετά, καθώς οι δασμοί πλήττουν τη ζήτηση από το εξωτερικό. Οι αναλυτές προβλέπουν άμεση δημοσιονομική τόνωση, με πρόωρη εκτέλεση του προϋπολογισμού και μείωση επιτοκίων και αποθεματικών υποχρεώσεων.

Το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος αναμένεται να συνεδριάσει στα τέλη Απριλίου, όπου πιθανώς θα δοθούν ενδείξεις για τον χρόνο και την ένταση των μέτρων τόνωσης. Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση ίσως αναμείνει πρώτα σαφείς ενδείξεις επιβράδυνσης των εξαγωγών πριν κινηθεί.

Χωρίς νέα μέτρα, η Κίνα ίσως δεν καταφέρει να επιτύχει τον επίσημο στόχο ανάπτυξης γύρω στο 5%. Οίκοι όπως οι UBS, Goldman Sachs, Citigroup και Societe Generale έχουν ήδη αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους προς τα κάτω, κοντά στο 4% ή και χαμηλότερα.

Η συνεχιζόμενη εμπορική σύγκρουση, με τον Σι Τζινπίνγκ να αποφεύγει διαπραγματεύσεις, έχει οδηγήσει σε αύξηση των προσδοκιών για παρεμβάσεις από την πλευρά του Πεκίνου. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται να μειώσει είτε τα επιτόκια είτε τα αποθεματικά των τραπεζών μέσα στον Απρίλιο, ενώ δεν αποκλείεται νέα δανεισμός τρισεκατομμυρίων γιουάν για στήριξη της οικονομίας.

Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να ενισχύσει γρήγορα τη ζήτηση, τόσο μέσω της κατανάλωσης όσο και των επενδύσεων. Ωστόσο, η εύθραυστη αγορά εργασίας εξακολουθεί να περιορίζει τη διάθεση για δαπάνες – ακόμη και πριν οι δασμοί πλήξουν τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με τις εξαγωγές. Οι αρνητικές συνέπειες αναμένεται να φανερωθούν από τον Απρίλιο, καθώς οι παραγγελίες μειώνονται και η παραγωγή περιορίζεται.

newmoney.gr