Σε συμφωνία όσον αφορά στην εκπροσώπηση, προκειμένου να προχωρήσει η συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα, κατέληξαν οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγική αλυσίδα του προϊόντος, μετά από τρίωρη διαπραγμάτευση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μια λύση 5 - 4 -1 -1 είναι αυτή που απ’ ότι φαίνεται προκρίνεται, με την ευχή όλων να είναι βιώσιμη και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανασυγκρότησης του κλάδου που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί, ειδικά τον τελευταίο χρόνο.
Η εν λόγω συμφωνία προήλθε με υποχωρήσεις κατ’ αρχήν των αιγοπροβατοτρόφων έναντι των μεταποιητών και σε δεύτερη ανάγνωση των παραδοσιακών και γνήσιων παραγωγών, έναντι της ιδιότυπης ομάδας που εκφράζεται κυρίως θεωρητικά μέσα από το ΣΕΚ.
Το σκηνικό της συμφωνίας
Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος, να πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες – άκαρπες – συναντήσεις, η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος να υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά για να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (αιγοπροβατοτρόφοι, γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι) στην δημιουργία μιας Ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
Αν και όλες οι πληροφορίες από τους ίδιους του κτηνοτρόφους μέχρι και τη τελευταία στιγμή ανέφεραν ότι δεν παραιτούνται από τους δύο φακέλους τελικά όπως αποδείχθηκε η… κατηφόρα των τιμών στο γάλα που απειλεί όσο ποτέ άλλοτε τον κλάδο λειτούργησε «ενωτικά». Αν αυτή είναι όντως μια «ιστορική ημέρα» όπως δήλωναν κτηνοτρόφοι – τυροκόμοι και – γαλακτοβιομήχανοι εξερχόμενοι του υπουργείου μόνο η ιστορία θα το δείξει. Να σημειωθεί ότι η κατανομή των εδρών της Διεπαγγελματικής – κάτι που επίσης μπορεί να έχει αρκετές αναγνώσεις - έχει ως εξής: 4 έδρες ο ΣΕΒΓΑΠ, 2 ο ΣΕΚ, 2 ο ΠΕΚ, 1 ο Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ, 1 οι τυροκόμοι Θεσσαλίας και 1 η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο Νίκος Παλάσκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ανέφερε στο Agronews: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την αιγοπροβατοτροφία. Τελικά όλες οι πλευρές συμφωνήσαμε σε ένα φάκελο ο οποίος θα προχωρήσει εντός ημερών. Θα γίνει το καταστατικό.
Η κατανομή των εδρών έχει ως εξής: 4 έδρες ο ΣΕΒΓΑΠ, 2 ο ΣΕΚ, 2 ο ΠΕΚ, 1 ο Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ, 1 οι τυροκόμοι Θεσσαλίας και 1 η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Θα κάνουμε όσο γίνεται συντομότερα να πάρουμε την έγκριση από το υπουργείο ώστε να μπορέσουμε να περισώσουμε ότι έχει απομείνει από τον κλάδο μας. Η κτηνοτροφία είναι σε κατάρρευση. Αν συντομεύσουμε την δημιουργία της Διεπαγγελματικής και μπει σε λειτουργία κάτι θα προλάβουμε». Και πρόσθεσε: «Σε δύο εβδομάδες θα βρεθούμε στην Λάρισα. Ένας εκπρόσωπος από ένα φορέα ώστε να συζητήσουμε για το καταστατικό και ότι άλλο χρειαστεί. Αν και μέχρι τελευταία στιγμής είχαμε κάποιες διαφωνίες και κατεβήκαμε στην Αθήνα με δύο ξεχωριστούς φακέλους αποφασίσαμε να ρίξουμε νερό στο κρασί μας και αυτό έγινε. Ελπίζω να έχουμε καλή επιτυχία».
Από τη πλευρά του ο Γιάννης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και μέλος στο ΔΣ του ΣΕΒΓΑΠ επεσήμανε: «σήμερα κάναμε ένα βήμα και ξεφύγαμε από τις αρχικές μας θέσεις. Νομίζω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε να υπάρξει μια από κοινού κατανόηση και των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα να είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της Διεπαγγελματικής μετά από ένα χρόνο διαβουλεύσεων και συζητήσεων. Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι να υλοποιηθεί η Διεπαγγελματική και να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Ο σκοπός όμως είναι να διαφυλάξουμε την φέτα και την προωθήσουμε στο εξωτερικό αποφεύγοντας τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας».
agronews.gr