Την οικονομική κατάσταση όχι μόνο των υπουργείων αλλά όλων των δημόσιων φορέων σε πραγματικό χρόνο θα γνωρίζει σύντομα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης θα καταγράφονται συνεχώς τα έσοδα, οι δαπάνες, τα διαθέσιμα, οι υποχρεώσεις, οι προμήθειες και το στάδιο εκτέλεσής τους, καθώς και οι συμβάσεις κάθε δημόσιου φορέα ξεχωριστά, συνοδευόμενα από τα σχετικά παραστατικά. Ετσι, το Γενικό Λογιστήριο θα έχει μια καθαρή και λεπτομερή εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της γενικής κυβέρνησης και θα ελέγχει ευκολότερα τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Επιπλέον, θα μπορεί να κατανέμει αποτελεσματικότερα τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, να αποφεύγει τις οριζόντιες περικοπές δαπανών και να μη βρίσκεται ενώπιον εκπλήξεων, διαπιστώνοντας εκ των υστέρων υπερβάσεις και αστοχίες.

«Αν είχαμε καταγράψει πριν από 11 χρόνια τα διαθέσιμα των φορέων θα είχαμε αποφύγει τα σκληρά μέτρα που συνόδευαν το πρώτο μνημόνιο αλλά και των επόμενων», αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή καταφέρναμε να καλύπτουμε το δημοσιονομικό κενό ή να πιάνουμε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος από «άσπρες τρύπες», όπως για παράδειγμα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα το Δημόσιο δεν γνωρίζει την περιουσιακή κατάσταση των φορέων του, είτε αυτή είναι κινητή είτε ακίνητη. Βέβαια, η υποχρέωση πλέον των φορέων να τηρούν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και μόλις 5% στις εμπορικές βοηθά το κεντρικό κράτος να γνωρίζει τα ταμειακά τους διαθέσιμα, αλλά όχι την ακίνητη περιουσία τους και τις υποχρεώσεις τους.

Πλέον το υπουργείο Οικονομικών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που σχεδιάζει, και η οποία εντάσσεται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει την ακριβή απεικόνιση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της κεντρικής διοίκησης αλλά και του συνόλου των φορέων της γενικής κυβέρνησης και της περιουσιακής διάρθρωσής τους.

Παράλληλα, θα γνωρίζει τις προμήθειες των φορέων και της κεντρικής διοίκησης, τους συναλλασσόμενους και το στάδιο εκτέλεσης των συμβάσεων και προμηθειών. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να μπει ένα τέλος στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και ταυτόχρονα να μη δημιουργούνται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Με αυτόν τον τρόπο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα μπορέσει να κατανείμει καλύτερα τις δαπάνες ανά φορέα, ενώ θα σταματήσει η οριζόντια μείωση των λειτουργικών δαπανών που γινόταν το προηγούμενο διάστημα για να καλυφθούν «τρύπες», κυρίως τις μνημονιακές χρονιές, που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί οργανισμοί να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους φορείς αλλά και από τα υπουργεία να προχωρήσουν σε πλήρη απογραφή του εξοπλισμού των συμβάσεων που υπάρχουν και «τρέχουν» τη στιγμή της απογραφής, των παραγγελιών που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και της κινητής και της ακίνητης περιουσίας.

Προκόπης Χατζηνικολάου Καθημερινή