Τα αντιπλημμυρικά έργα και η διαχείριση των υδάτων, κεφάλαιο ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλία, απασχολούν ήδη το κυβερνητικό επιτελείο ενώ συνεργασία στον τομέα αυτό θα υπάρξει και με την περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως άλλωστε έγινε γνωστό στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει τις δικές του παρεμβάσεις, που θα κινηθούν επάνω σε τρεις άξονες. Πρώτον, μαζί το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβουν τον «Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας». Την ίδρυση του οργανισμού εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και σήμερα τα δύο συναρμόδια υπουργεία συζητούν για το εύρος των αρμοδιοτήτων, τη δομή και τη στελέχωση του οργανισμού. Αυτό που προς στιγμήν φαίνεται είναι ότι ο νέος οργανισμός θα αναλάβει τη διαχείριση του αρδευτικού νερού (ταμιευτήρες ή πηγές, ποτάμια, γεωτρήσεις, αρδευτικά έργα). Ωστόσο το τοπίο θα αργήσει να ξεκαθαρίσει, καθώς δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
Δεύτερον, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναλάβει να οργανώσει και να υλοποιήσει έργα ορεινής υδρονομίας. Αυτά τα έργα θεωρούνται πολύ χρήσιμα καθώς συγκρατούν την ορμή των υδάτων στις μεγάλες βροχοπτώσεις στα ανάντη ποταμών και ρεμάτων και έτσι μειώνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα στα κατάντη. Την αρμοδιότητα γι’ αυτά τα έργα έχουν οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες, οι οποίες αναμένεται να μελετήσουν και τα απαραίτητα έργα στη Θεσσαλία. Αυτά θα είναι μάλλον τα μόνα νέα έργα που θα γίνουν μετά την καταστροφή (τα έργα του υπουργείου Υποδομών έρχονται σε επισκευή ή αντικατάσταση υφιστάμενων υποδομών). Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώνουν ότι αυτά τα έργα θα προωθηθούν συνολικά ως κομμάτι της στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αλλά προτεραιότητα θα έχουν οι πληγείσες περιοχές.
Το υπουργείο ως βασικός φορέας στη χώρα για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό θα προσπαθήσει να επιταχύνει την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας (τα οποία εκπονούνται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για κάθε λεκάνη απορροής, βάσει κοινοτικής νομοθεσίας). Το ερώτημα βέβαια είναι με ποιον τρόπο θα αξιοποιηθεί η αναθεώρηση του σχεδίου για τη Θεσσαλία (αν λ.χ. υποδείξει ανάγκη αυστηροποίησης των προδιαγραφών σε συγκεκριμένες περιοχές), εφόσον προωθούνται ήδη τα έργα αποκατάστασης και το νέο σχέδιο δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2024.
Εκτός συζήτησης βρίσκονται προς το παρόν αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό σε σχέση με τη δόμηση κοντά σε ποτάμια και ρέματα ή για την προστασία κτιρίων σε περιοχές που βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η νομοθεσία έχει αλλάξει απαγορεύοντας υπόγεια στις επικίνδυνες περιοχές, κάνοντας υποχρεωτική την ύπαρξη εξόδου προς τη σκεπή, την υπερύψωση των κτιρίων έναντι της φυσικής στάθμης του εδάφους και άλλα. Η θέσπιση, πάντως, ενός αντιπλημμυρικού κανονισμού, στο πρότυπο του αντισεισμικού κανονισμού, είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
Τέλος, η κυβέρνηση αναμένει και τις προτάσεις Ελλήνων και Ολλανδών επιστημόνων, οι οποίοι κλήθηκαν για να παράσχουν τεχνογνωσία και να καταθέσουν ένα σχέδιο για την αποφυγή αντίστοιχης έκτασης καταστροφών στο μέλλον. Επικεφαλής της ομάδας (που πραγματοποίησε αυτοψία σε περιοχές της Θεσσαλίας) είναι ο Ελληνας διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας HVA International, Μιλτιάδης Γκουζούρης. Η ομάδα απαρτίζεται από ακόμη τρεις Ελληνες αλλά και Ολλανδούς με διάφορες ειδικότητες, όπως πρώην καθηγητές πανεπιστημίου με γνώσεις πάνω στη διαχείριση υδάτων, την άρδευση, τη γεωπονία αλλά και θέματα κτηνοτροφίας.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Γιώργο Λιαλιό, Καθημερινή)