Aν αλλάξει το άρθρο 16 και επιτραπεί η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο όμιλος μας θα ιδρύσει την πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι, όποτε δοθεί το πράσινο φως. Έχουμε την τεχνογνωσία και θα δημιουργήσουμε μια πανεπιστημιακή σχολή πρότυπο».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου Γιώργος Αποστολόπουλος, στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει στον χώρο της υγείας η νέα κυβέρνηση, ο κ. Αποστολόπουλος τόνισε: «Ο τομέας της ιδιωτικής υγείας είναι πάντα συμπληρωματικός της δημόσιας υγείας. Μπορούν να λειτουργήσουν μαζί». Μάλιστα, ανέφερε ένα παράδειγμα από τις δικές τους δραστηριότητες: «Στο Αττικό Νοσοκομείο υπήρξε ένα πρόβλημα με ράντζα. Έγινε σύμβαση με το Ιατρικό Κέντρο στο Περιστέρι και οι ασθενείς χωρίς να πληρώσουν τίποτα μεταφέρθηκαν στην κλινική μας απολαμβάνοντας υψηλού επιπέδου φροντίδα».

Όπως διευκρίνισε, οι συνεργασίες αυτές είναι δύσκολες όταν έχεις 100% πληρότητα για αυτό και ο όμιλος συνεχώς επενδύει για να αυξήσει την δυναμικότητά του σε κλίνες.

Ο κ. Αποστολόπουλος στάθηκε στη μεγάλη επένδυση του ομίλου στη Θεσσαλονίκη, όπου το Σεπτέμβριο θα γίνουν τα εγκαίνια του πρώτου ογκολογικού κέντρου στη Βόρειο Ελλάδα. Επίσης, στις εγκαταστάσεις της πρώην μαιευτικής κλινικής ΓΑΙΑ στο Μαρούσι που σταμάτησε τη λειτουργία της, ο όμιλος «στήνει» σύγχρονο ογκολογικό κέντρο και παράλληλα προχωρεί σε επενδύσεις στον τομέα της καρδιολογικών παθήσεων με τη δημιουργία των πρώτων υβριδικών χειρουργείων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασίλης Αποστολόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου, ανέφερε πως το 2023 οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου θα αποτελέσουν έκπληξη. Απέφυγε να αναφέρει νούμερα και παρέπεμψε στα αποτελέσματα εξαμήνου -ο όμιλος δεν έχει δημοσιεύσει τρίμηνο- τα οποία όταν δημοσιευθούν θα δείχνουν την τάση για όλο το έτος. Το 2022 ο όμιλος εμφάνισε τζίρο 233 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 32,1 εκατ. και καθαρά κέρδη 6,84 εκατ. ευρώ.

Ο CEO του ομίλου αναφέρθηκε και στη μεγάλη στρέβλωση, όπως τη χαρακτήρισε, του clawback και του rebate. «Ήταν ένα μέτρο που εφαρμόστηκε με την ανοχή μας όταν η χώρα ήταν σε δεινή θέση, με προοπτική τριετίας. Πέρασαν όμως τα χρόνια και δεν έχει αλλάξει κάτι. Μάλιστα, η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα θεωρείται δεδομένη και άνευ όρων. Από το 2013 έως σήμερα έχουμε δώσει ως όμιλος 190 εκατ. ευρώ για clawback και rebate. Εκτιμούμε πως σύντομα αυτά τα μέτρα θα αποσυρθούν ή τουλάχιστον θα μετριαστούν, όταν μιλάμε για ομίλους που επενδύουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε είναι και ειρωνεία, η χώρα να βρίσκεται μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα και να ισχύουν ακόμη μνημονιακά μέτρα».

Σχετικά με το status quo στις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών θεραπευτηρίων μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC, o κ. Αποστολόπουλος, αφού επισήμανε ότι και στους δύο κλάδους κυριαρχούν οι τάσεις συγκέντρωσης, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν δραστικές μεταβολές ούτε καταχρηστικές συμπεριφορές, καθώς όπως είπε οι εξαγορές των νοσοκομείων και της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν γίνει από διαφορετικά funds του CVC και ως εκ τούτου έχουν διαφορετικά συμφέροντα.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου, ο CEO τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο όμιλος όπως και κάθε εταιρεία στην Ελλάδα είναι σε θέση να κάνει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. «Θα μεγαλώσουμε οργανικά, αλλά θα δηλώσουμε "παρών" και σε κάθε μεγάλη συναλλαγή που θα γίνει στον χώρο ως ο μοναδικός όμιλος ελληνικών συμφερόντων», υποστήριξε ο Β. Αποστολόπουλος.

Σχετικά με το κόστος χρήματος, η διοίκηση ανέφερε πως το spread των επιτοκίων στο ομολογιακό είναι 2,7% και κάτω από το 3% στα υπόλοιπα δάνεια. 

Η διοίκηση αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του ομίλου για το brain gain. Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει και εργάζονται για τον όμιλο 70  Ελληνες γιατροί που στα χρόνια της κρίσης είχαν φύγει στο εξωτερικό και αυτό «γιατί ο όμιλος τους παρέχει όλα όσα είχαν στο εξωτερικό, και σε αμοιβές αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή».

Η συνέλευση ενέκρινε τη διεύρυνση σκοπού της εταιρείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Μέχρι τώρα ο όμιλος δεν είχε ασχοληθεί με τις δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η διοίκηση έκρινε σκόπιμο ενόψει των αλλαγών στον χώρο της υγείας, να επεκταθεί και σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, όπως τόνισαν, μόνο πέρυσι 350.000 άτομα πέρασαν από τα εξωτερικά ιατρεία του ομίλου.

Η συνέλευση ενέκρινε επίσης και την αυξομείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,6 εκατ. ευρώ και την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

Βασίλης Κώτσης, businessdaily.gr